ABD Temsilciler Meclisi’nin Kaliforniya’dan Demokrat üyesi Adam Schiff’in ABD’deki Ermeni lobisine yakınlığı bilinmektedir. Adı geçen ABD Kongresi’nde sözde Ermeni soykırımı konusunda temelsiz iddiaların başlıca savunucularından biri olarak hep ön planda olmuştur. Bu alandaki son faaliyetlerinden birisi olarak Türkiye’yi Ermeni soykırımı yapmakla itham eden ve bunun ABD tarafından da resmen tanınmasını savunan 29 Ekim 2019 tarih ve 296 sayılı Temsilciler Meclisi kararının çıkarılmasında oynadığı rolü hatırlamak yeterli olacaktır. Adam Schiff yetmiş sekiz imzalı söz konusu karar tasarısının başlıca hazırlayıcısı ve ilk sırada imzacısı olmuştur.
Adam Schiff’in sözde Ermeni soykırımının savunulmasında ve ABD’deki Ermeni lobisinin istek ve talimatları doğrultusunda yerine getirdiği rol bunlarla da kalmamıştır. Adı geçen, ABD Senatosu’nun yukarıda kayıtlı kararının alınmasını takiben Kaliforniya’da Ermenilerle meskûn Glendale kasabasındaki şenlikte de konuşmuş ve aynı toplantıda adı geçenin Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı olarak oynadığı son derece tarafgir ve haksız tutumu protesto eden Trump taraftarlarının yarattığı bir protesto hareketinin de muhatabı olmuştur.
Temsilciler Meclis üyesi Adam Schiff, Amerikan siyaset sahnesinde oynadığı bir diğer rolle de son zamanlarda dikkati çekmiştir. Adı geçen, Başkan Trump’ın görevden azledilme sürecindeki ilk aşamayı teşkil eden Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinin başkanlığını yapmış ve bu komitede iki hafta süren duruşmalarda komiteyi yönetmiştir. Bilindiği gibi, yukarıda değindiğimiz 296 sayılı Temsilciler Meclisi kararının aynısı bilahare 12 Aralık 2019 tarih ve 150 sayılı karar şeklinde ABD Senatosu tarafından da kabul edilmiş ve bu suretle ABD Kongresi bir bütün olarak ABD’nin müttefiki bir ülkeyi soykırım gibi çok ciddi bir suçla itham etmiştir. Bu suretle Adam Schiff, Türkiye aleyhine işlenen haksız ve adaletsiz bir fiilin başlıca uygulayıcılarından olarak, Ermeni lobisinin hizmetinde ve Türkiye karşıtı hatırlanmak üzere tarihteki yerini almıştır.
Schiff’in, Başkan Trump’ın azline ilişkin Temsilciler Meclisinin dün akşamki toplantısında da ön planda bir rol oynadığı görülmüştür. Konuyu buralara taşıyan aşamalardan birini teşkil eden İstihbarat Komitesi’nin başkanı olarak Schiff dün akşam da çeşitli vesilelerle söz almış ve bazı ifadelerde bulunmuştur. Bu konuşmalarında Schiff’in Cumhuriyetçilere yönelik olarak “etiklik”, “etik olma” ve “etik davranışın faziletleri” gibi kavramları bolca kullandığı görülmüştür. Asılsız bir takım iddiaların peşinden koşarak Tük ulusunu soykırım yapmakla suçlayabilen Schiff, “etik olmayı” nedense ancak dün akşam hatırlayabilmiştir. İftira atmak, medeni âlemde her ülkenin hukukunda olduğu gibi Amerikan hukukunda da cezalandırılması gereken bir suçtur. Başkan Trump’ın yaptıkları hususunda “etik olabilmeye” bu kadar önem ve ağırlık verebilen Adam Schif’in, bir ülkeye soykırım iftirası atmak gibi ağır bir suç işlerken de siyasi ahlaka sahip olabilmesi hiç şüphesiz arzuya şayan olurdu. Adam Schiff’in önüne gelen konulardan birinde etik, diğerinde etiklik dışı nasıl ve neden davranabilmiş olduğu hususunda Türk kamuoyunun zihninde bir soru işareti bulunmadığını söylemek kabildir. Zira bir politikacı olarak Adam Schiff yukarıda kaydedilen iki konuda da şahsi, siyasi çıkarları ve parti bağlantısını her şeyin ötesinde tutmuş, bir hukukçu olmasına rağmen hukuken tanınmayan bir iddiayı sahiplenmiş, vicdanının sesini dinlemeyi unutmuş ve netice itibariyle etik olmaktan uzak bir tutum sergilemiştir. Aynı politikacının müdahil olduğu iki konuda bu kadar ilkesiz ve tarafsız bir tutum izlemiş olması herkesin hafızasında yer edecektir.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
24 NİSAN’I ANLAMAK
AVİM 30.04.2019 -
TALAT PAŞA SUİKASTİ
AVİM 15.03.2015 -
ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “AMERİKALILARIN ANADOLU GÖZLEMLERİ: EMORY NILES VE ARTHUR SUTHERLAND’IN 1919 SAHA ÇALIŞMASI NOTLARI” BRIAN JOHNSON
AVİM 26.07.2015 -
PARİS’TE SEÇİM YARIŞI VE ERMENİ LOBİCİLİK FAALİYETLERİ
AVİM 10.03.2020 -
DEMOGRAFİK DEĞİŞİMLER DOĞRULTUSUNDA DİNİ KUTUPLAŞMA VE SİYASİ ETKİSİ
AVİM 15.07.2016
-
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN AVRUPA KALESİ’NE DÖNÜŞÜMÜ
Alev KILIÇ 23.01.2013 -
100 YIL: İLK BİLANÇO
Ömer Engin LÜTEM 26.04.2015 -
DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNDA ÇÖZÜM YÖNÜNDE YENİ BİR ADIM ATILAMADI
Alev KILIÇ 11.12.2012 -
KADDAFİ’NİN OĞULLARI MAHKEMEDE
Hande Apakan 13.04.2014 -
ERİVAN TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİRİYOR (2)
Ömer Engin LÜTEM 20.06.2010
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"TÜRKİYE’DE AYDINLARIN ERMENİ SORUNUNA YAKLAŞIMI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER" BAŞLIKLI KONFERANS