Avrasya Dünyası / Eurasian World - Sayı / Issue: 10

Avrasya Dünyası / Eurasian World

Sayı : 10
Yıl : 2022
Fiyat : 50.00 TL

PDF İndir
Editörün Notu

Sizlerle Avrasya Dünyası dergimizin 10. sayısı vesilesiyle bir kez daha buluşmanın onur ve mutluluğu içerisindeyiz.

 

Gerçekten 4 küsur yıl önce birlikte başladığımız yolculuğumuz konular, sorunlar ve mekanlar değişse de en azından bizim açımızdan aynı heyecan ve yüksek bir motivasyonla devam ediyor. Hatırlayacağınız gibi bu yolculuğun başlarında bir süre Avrasya coğrafyasını meşgul eden bazı konu ve sorunları her sayımızda ayrı ayrı ve derinlemesine ele almak suretiyle tahlil etmeye çalıştık. Bu hususlara ilgi duyan değerli okurlarımızın birikimlerine katkı getirmeye çabaladık. Serüvenimizin ilerleyen merhalelerinde sahne ışıklarını bizim anladığımız manada Avrasya coğrafyasını oluşturan alt-bölgeler üzerinde yoğunlaştırdık. Bu çerçevede, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve nihayet Avrasya’nın batı ucunu oluşturan “Yeni Doğu Avrupa”yı makalelerimizle birlikte tanımayı ve tanıtmayı amaçladık.

 

Bu noktada, “Yeni Doğu Avrupa”nın iki önemli ülkesi olan Rusya ve Ukrayna’nın bir gün gelip savaşacaklarını, bölgenin kan gölüne döneceğini, insani konularda dramlar yaşanacağını, Rusya-Ukrayna çatışmasının Avrasya coğrafyası sınırları içinde kalmayıp üçüncü dünya savaşına yol açabilecek küresel bir boyut kazanmasının dahi gündeme gelebileceğini ve nihayet böyle bir ihtimal çerçevesinde dünya halklarının nükleer savaş tehdidinden korkar hale geleceklerini tabiki düşünemezdik. Bu ölçülerde vahim bir tablo değerlendirmelerimize konu olamazdı. Oysa bunların hepsi gerçek oldu. Nitekim yakın geçmişte birçoğumuza “futuristik” senaryolar olarak gelebilecek bütün bu gelişmeleri el’an yaşıyor ve belli ölçüde bir tedirginlikle izliyoruz.

 

Dergimiz, Rusya Federasyonu’nun geçen yıl Ukrayna sınırlarında askeri yığınakla başlattığı, bu yılın 21 Şubat’ında Donetsk ve Luhansk’daki iki küçük devletçiği önce tanıyarak bilahare işgal ederek hızlandırdığı ve nihayet 24 Şubat 2022 sabahından itibaren Ukrayna’yı fiilen işgali aşamasına ulaşan bu gelişmelere bittabii ilgisiz kalamazdı. Böylece başlayan Rusya-Ukrayna savaşının 21. asırda ve Avrupa’nın göbeğinde yer almasının yanı sıra, bizim açımızdan önem taşıyan husus bu savaşın aynı zamanda bir Avrasya savaşı niteliğinde olmasıdır. Biz de 2022 yılı İlkbahar sayımızda bu konuyu çeşitli yönleriyle ele almayı planladık ve daha önceki sayılarımızdaki uygulamamız doğrultusunda Rusya-Ukrayna savaşını özel konumuz olarak belirledik. Hiç şüphesiz temennimiz Sonbahar’da çıkacak yeni sayımıza kadar Avrupa’da silahların susması ve bu savaşın barışçı bir sonuca ulaşmasıdır. Böylece bizim de bu konuya avdet etmemize gerek kalmamasıdır. Bu umutla Avrasya Dünyası gelişmeleri izlemeye devam edecektir.

 

Bu duygu ve düşüncelerle sizlere iyi okumalar diliyor, Avrasya Dünyası’na göstermekte olduğunuz ilginin devam etmesinden duyduğumuz memmuniyeti ve teşekkürlerimizi ifade etmek istiyoruz.

Yazarlar

Nosirkhon Qodirov (Doktora Öğrencisi, Hukuk ve Siyaset Bilimi Doktora Okulu, University of Szeged, Szeged, Macaristan)

 

Khalid Taimur Akram (İcra Direktörü, Center for Global & Strategic Studies (CGSS), Islamabad, Pakistan)

 

Hossein Ebrahim Khani (Eski Büyükelçi - Araştırma Görevlisi, Institute for Political and International Studies (IPIS), Tahran, İran)

 

İbrahim Muradov (Doç Dr, Uluslararası İlişkiler ve Muhasebe Bölümü, Dnipro University of Technology, Dnipro, Ukrayna)

 

Onur Uraz (Dr. Öğr. Gör. Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı, Kamu Hukuku Bölümü, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Türkiye)

 

Fatih Dönmez (Araştırma Görevlisi, Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı, Kamu Hukuku Bölümü, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, Türkiye)

 

Teoman Ertuğrul Tulun (Analist, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM))

 

Mykola Zamikula (Kıdemli Araştırmacı, National Institute for Strategic Studies, Kıyiv, Ukrayna)

 

Gözde Demirel (Orta Asya Bölgesi Danışmanı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD); Doktora Adayı, Bölge Çalışmaları Programı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, anklara, Türkiye)

 

Allayarov Sardor Frunzeyevich (Yüksek Lisans Öğrencisi, Hukuk ve Siyaset Bilimi Doktora Okulu, University of Szeged, Szeged, Macaristan)

 

Gülperi Güngör (Analist, Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM))

 

Abbas Rasouli (Büyükelçilik Müsteşarı, İran İslam Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı)