
Atavatan Türkmenistan (28 Temmuz 2020)
Aşkabat, Bakü ve Kabil, ulaştırma ve iletişim alanında işbirliği konulu çalışma grubunun ilk toplantısını yaptı. Üçlü toplantı video konferans yoluyla yapıldı.
Bu toplantıya, Türkmenistan ulaştırma ve haberleşmeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Bayramgeldi Övezov, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Afganistan Merkez Bankası Vekili Ajmal Ahmadi katıldı.
Toplantıda, Lapis Lazuli Koridoru boyunca tek bir lojistik merkezinin oluşturulması, tarife politikası ve ulaştırma hizmetleri için ödemeler için tercihler, yükleme ve boşaltma işlemleri, malların ülkelerin ana ulaşım merkezlerinde depolanması gibi konular görüşüldü.
Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan rotası boyunca bir “yeşil koridor” oluşturulmasına ve bu rotanın dijital bir atlasının hazırlanmasına katkıda bulunacak gümrük prosedürlerini basitleştirme mekanizmaları da dikkate alınmıştır.
Tüm bu konular, 2 Temmuz 2020 tarihinde Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan Devlet Başkanları’nın Lapis Lazuli ulaştırma koridoru kapsamında gerçekleştirdiği video konferans toplantısında ele alınmıştı. Bu toplantıda, Türkmenistan tek bir lojistik merkezi oluşturmayı önermişti.
Üç ülkenin elverişli jeostratejik konumu, Avrasya kıtasının tüm coğrafi yönlerinde sürdürülebilir ulaşım yollarının oluşturulması için büyük imkanlar oluşturmaktadır.
Türkmenistan, sınır kontrol noktalarında getirilen kısıtlamalara rağmen, İmamnazar-Akina, Serhetabat-Turgundi ve Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı gibi kavşak noktalarının çalışmasını askıya almadı. Kontrol noktasında sıhhi-epidemiyolojik, gümrük ve göç rejimlerini güçlendirmek ve trafik güvenliğini sağlamak için bir dizi önemli önlem alınmıştır.
Tek bir lojistik merkezinin oluşturulması, katılımcı ülkelerin topraklarında istikrarlı bir kargo akış koridorunun oluşturulmasına katkıda bulanacaktır. Mevcut toplantıda Türkmenistan, ulaşım altyapısının geniş imkanlarını sundu ve Akina ve Turgundi’nin Afgan istasyonlarının aktarma kapasitelerini artırma teklifini destekleyerek bu çalışmaya katılmaya hazır olduğunu açıkladı.
Türkmenistan’ın zaten Afganistan’a demiryolu ile sıvılaştırılmış gaz ihraç ettiği kaydedildi, ancak boşaltma için uygun altyapı eksikliği nedeniyle, araçların uzun süre beklediği belirtildi. Bu nedenle, yük trafiğini artırmak için teknik koşulların oluşturulmasının önemli olduğu ifade edildi.
Pratik olarak yapılan tüm teklifler genel olarak desteklenmiştir.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- KAZAKİSTAN’DA KORONAVİRÜS DURUMU İSTİKRARA KAVUŞUYOR Orta Asya 29.07.2020
-
ÇİN'İN ULUSAL GÜVENLİK YASASI'NIN ARDINDAN AB'DEN HONG KONG'A DESTEK PAKETİ
Avrupa - AB
29.07.2020
-
KOSOVA OLARAK ŞARTLARI YERİNE GETİRDİK, VİZE SERBESTİSİ ZAMANIDIR
Balkanlar
29.07.2020
- AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RUSYA'YA KIRIM TEPKİSİ Avrupa - AB 29.07.2020
- ÜRDÜN ERMENİSTAN'A SİLAH GÖNDERDİĞİ YÖNÜNDEKİ HABERLERİ YALANLADI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 29.07.2020
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 24.10.2025
“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI KONFERANS
