TGRT Haber, 17 Ocak 2018
Başkent Taşkent'te çok sayıda Özbek ve Türk iş adamlarının katıldığı yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan Özbekistan Devlet Yatırım Komitesi Başkanı Ahmadhocayev, Özbekistan'daki reformlar ve değişim süreci hakkında bilgi vererek, geçen sene dalgalı döviz kuruna geçildiğini, iş adamları ve yatırımcılar için olumlu iş ve yatırım ortamının oluşturulmasına yönelik önemli kararların alındığını ve ülke ekonomisinin serbestleştirilmesine yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetti.
İki ülke devlet başkanlarının geçen sene yaptıkları görüşmelerin, ticari-ekonomik iş birliğin daha da gelişmesi için bir araç olduğunu kaydeden Ahmadhocayev, Özbekistan'ın önemli ticari-ekonomik ortağı olan Türkiye'nin şimdiye kadar ülke ekonomisine 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını, ülkede Türk sermayesi ile kurulan 500 civarında işletmenin bulunduğunu belirtti.
Ahmadhocayev, "2016 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 1,2 milyar doları oluşturdu. Bu rakamlar iki ülke potansiyelini yansıtmıyor. Amacımız yakın yıllarda iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmaktır. Bunun için iki ülkenin de imkanları yeterli." dedi.
Özbekistan'ın Türkiye'ye pamuk lifi, iplik, kumaş, bakır, kimya ürünleri, gübre, meyve-sebze ürünleri ihraç edebileceğini kaydeden Ahmadhocayev, ülke hükümetinin Türk iş adamlarının ülkede iş ve yatırım yapmaları için gereken tüm imkan ve koşulları sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
"Güçlü Özbekistan güçlü Türkiye anlamına gelmektedir"
Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de Orta Asya nüfusunun yarısına yakınını barındıran, iyi eğitimli ve dinamik nüfusu, köklü devlet geleneği ve gelişmiş ekonomisiyle gelecek vadeden bir ülke olan Özbekistan'ın bölgesindeki tüm ülkelere ve Afganistan'a komşu tek devlet olduğunu ve bundan dolayı özel bir coğrafi konumu bulunduğunu belirtti.
Şen, Kasım 2016'da iki ülke devlet başkanlarının Semerkant'ta ortaya koydukları iradeyle ikili ilişkilerde yeni bir dönemin açıldığını, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in geçen yılın ekim ayında Türkiye'ye yaptığı tarihi ziyaretin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığını kaydetti.
Çok önemli reformlara imza atan Özbekistan'ın günümüzde yabancı yatırımcılar için daha cazip bir ülke haline geldiğini ifade eden Şen, "Türk hükümeti, girişimcileri ve kardeş Türk halkı olarak Özbekistan'ın koyduğu hedeflere en hızlı biçimde ulaşabilmesi için bizler elimizden gelen katkıyı yapmaya samimiyetle çalışmaktayız ve çalışmaya devam edeceğiz çünkü bizler için güçlü Özbekistan güçlü Türkiye anlamına gelmektedir." dedi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da Ziraat Bankasının Özbekistan'ın bağımsızlığından sonra ülkeye ilk gelen yabancı sermayeli banka olduğunu ve o dönemde Özbek tarafı ile ortak olarak UTBAK'ı kurduklarını anımsattı.
Ziraat Bankasının son olarak Özbek-Türk Ortak Bankası UTBANK'ın Özbek tarafına ait hisselerinin tamamını satın aldığını ve bankanın "Ziraat Bank Özbekistan" adı ile faaliyetini sürdürdüğünü anımsatan Aydın, "Bu banka, sermayedarı Türkiye olan bir Özbek bankası olacak. Bu bankanın amacı Özbekistan'daki büyümeyi, istihdamı, üretimi, iki ülke arasındaki ticareti arttırmaktır." diye konuştu.
Toplantıya katılan Özbek yöneticiler de ülke ekonomisinin çeşitli sektörlerinde iş yapma konusunda Türk iş adamlarına bilgi verdi.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- NAZARBAYEV'DEN TRUMP'A KUZEY KORE KRİZİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ Asya - Pasifik 17.01.2018
- ERMENİSTAN ELÇİSİ İRAN’DA BÜYÜK ENERJİ PROJELERİNİ GÖRÜŞTÜ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.01.2018
-
'ADAM SALLANDIRMA' TEHDİDİ SONRASI ÖZÜR DİLEMEYEN ROMANYA BAŞBAKANI GÖREVİ BIRAKTI
Balkanlar
17.01.2018
- LÜKSEMBURG'DAN AB'YE: FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYIN Avrupa - AB 17.01.2018
- RUSYA’DA SEÇİMLERE 2 AY KALDI: PUTİN’İN OYU YÜZDE 80’E YAKLAŞIYOR Asya - Pasifik 17.01.2018
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
