TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİ YATIRIMLARLA GÜÇLENECEK
Paylaş :
PDF İndir :

14.06.2017


Haberaktüel (13 Haziran 2017)

Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly, ülkesindeki teşvikleri anlattı, yatırım çağrısı yaptı.

Avrasya bölgesinin üretim ve lojistik merkezlerinden Kazakistan, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için tanıtım atağı başlattı. Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, bu kapsamda ilk ziyareti Adana’ya gerçekleştirerek, kent yöneticileri ve iş dünyası ile çeşitli temaslarda bulundu. 

Adana Ticaret Odası (ATO) Meclis Başkanı ve Kazakistan Fahri Konsolosu Tarkan Kulak’ın eşlik ettiği Büyükelçi Abzal Saparbekuly, Adana temasları kapsamında, Adana Büyükşehir Belediye başkanı Hüseyin Sözlü'yü ziyaret etti. 

İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri ve enerji konusunun gündeme geldiği görüşmede Sözlü, konuk büyükelçiye, el dokuması halı hediye etti. Büyükelçi Saparbekuly, Sözlü’yü ülkesine davet etti. 

ATO’DA ÜLKESİNDEKİ TEŞVİKLERİ ANLATTI 

Ziyaretlerine iş dünyası ile devam eden Büyükelçi Saparbekuly, ATO Başkanı Atila Menevşe, yönetim kurulu üyeleri ve işadamlarıyla görüştü. Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Ticaret Odası üyelerine, ülkesindeki yatırım imkânlarını anlatırken, Türk işadamlarına yönelik teşvikler ve işbirliği yapılabilecek sektörler hakkında detaylı bilgiler aktardı. 

SANAYİ TESİSLERİNDE İNCELEME 

Büyükelçi Saparbekuly ve beraberindeki heyet, daha sonra Adana’nın en büyük sanayi tesisleri arasında yer alan Kıvanç Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, Sunar Mısır Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Sasa Polyester Sanayi A.Ş’yi ziyaret etti. Saparbekuly, firma yöneticilerinden, sanayi tesislerinin üretim aşamaları ve potansiyeli hakkında bilgi aldı. 

SANAYİCİLERİ KAZAKİSTAN’A DAVET ETTİ 

Daha sonra Adana Sanayi Odası’na geçen büyükelçi ve beraberindeki heyet, Kazakistan’daki yatırım olanakları ile ilgili Adanalı sanayicilere sunum yaptı. Saparbakuly, buradaki toplantıda, Kazakistan’ın Adana Fahri Konsolosu Tarkan Kulak öncülüğünde bir sanayici heyetini Kazakistan’a beklediklerini kaydetti. 

ADANALI İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI 

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, toplantının soru-cevap bölümünde, ülkesindeki düşük üretim maliyetlerinden bahsederek, işadamlarına yatırım çağrısında bulundu. Kazakistan’da yatırım yapan birçok Türk firması bulunduğuna dikkati çeken Saparbekuly, bu firmalar arasında Adana firmalarının da yer almasını istediklerini ifade ederek, “Türkiye yalnızca iyi günümüzde değil, kötü günümüzde de her zaman yanımızda oldu. Bizler, Türk firmalarını Kazakistan’da daha çok görmek istiyoruz. Türk işadamlarını, ülkemizdeki yatırım imkânlarını görmeleri için Kazakistan’a bekliyoruz. Yeni yatırımlarla ticari alanda işbirliğimizi artırmayı arzuluyoruz” diye konuştu. 

MÜSİAD’IN ÜYELERİNE ROZET TAKTI 

Kentte gün boyu ziyaretler gerçekleştiren Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, akşam da MÜSİAD Adana Şubesi tarafından Park Zirve’de gerçekleştirilen iftar programına katıldı. Kazak Büyükelçi, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile birlikte, MÜSİAD’ın yeni üyelerine üyelik rozetlerini taktı. 

“ÜLKELERİMİZ ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLAR OLMALI” 

Rozet töreninin ardından işadamlarına yönelik bir konuşma yapan Saparbekuly, bugün çok güzel bir Adana gezisi yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti: 

“Adanalı işadamlarıyla görüşmelerimiz oldu. Bizim amacımız cumhurbaşkanlarımız arasındaki üst düzey siyasi diyaloğu, ticarette de geliştirerek, iki ülke işadamlarının beklentilerinin içini doldurmak. Sayın Cumhurbaşkanımıza geçen gün güven mektubunu sunarken, Cumhurbaşkanımız bizim ticaret hamimizin 10 milyar dolar olması gerektiğini söyledi. Bunun için gerekli ne varsa yapılması gerekiyor.” 

“KAZAKİSTAN’A YATIRIM YAPIP, ZARAR EDEN İŞADAMI YOK” 

Kazakistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye Cumhuriyeti olduğuna da vurgu yapan Büyükelçi Saparbekuly, “Kazakistan’a giderseniz herkes bunu söyler. Bağımsızlığımızı ilk Türkiye’nin tanımasından halkımız gurur duyar. Bizim şu andaki amacımız bu gururu, ikili ticaretimizi geliştirerek pekiştirmek. Kazakistan son 3-4 senedir yatırım alanında büyük teşvikler veriyor. Bizim ülke olarak en önemli kazancımız siyasi istikrar. Şu ana kadar Kazakistan’da büyük yatırım yapıp da bundan zarar eden işadamı yoktur” dedi. 

“SIFIR VERGİ” 

Kazakistan’ın 180 milyonluk gümrüksüz pazara sahip olduğunun altını çizen Saparbekuly, şöyle devam etti: 

“Malumunuz Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Beyaz Rusya bir ortak gümrüksüz pazara sahip. Kazakistan’da ürettiğiniz bir malı bu ülkelere sıfır vergi ile satabiliyorsunuz. Bunun dışında Kazakistan’da yapılan yatırımlar için kurumsal vergi sıfır, gümrük vergisi sıfır, gayrimenkul vergisi sıfır. Böyle teşvikler veriliyor. Gerçek anlamda vergiler. Kazakistan’da yatırım yapmak isterseniz yaptığınız yatırımın yüzde 70’ini yerel para biriminden yüzde 6’lık faizle kredi alabiliyorsunuz. Dolar bazında kredi almak isteyenlere yine aynı şekilde yüzde 6 faizle, 10 seneliğine Eximbank’tan kredi tahsis edilebilir.” 

“ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER PETROKİMYA, MADENCİLİK, İNŞAAT, TURİZM, TARIM, TEKSTİL” 
Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan’da yatırım için alt yapısı hazır serbest sanayi bölgeleri bulunduğuna işaret ederek, “Öncelikli yatırım beklediğimiz sektörler; petrokimya, madencilik, inşaat, turizm, tarım ve hayvancılık, bir de tekstil. Öncelikli yatırım alanlarımız. Onun dışında da yatırım yapmak isteyenler için imkanlar müsaittir. Eskiden bir sıkıntımız vardı lojistik anlamda. Şu anda Kazakistan’ın batıdan doğuya kuzeyden güneye ulaşım sorunu yok. İran’a ihracat yapmak için hiçbir sıkıntı yok. Demiryolu ulaşımı var, otoyollar var. Zaten Çin komşumuz. Almatı vilayetinden 200 kilometre sonra Çin’e ihracat yapabilirsiniz. Çin-Kazakistan sınırında serbest ticaret bölgesi mevcut. Oraya 30 günlüğüne vizesiz girip, Çinli işadamları ile ticaret yapabilirsiniz. Nitekim bunun örnekleri de az değil. Türkiye’den gelip de yatırım yapan birçok işadamı şu anda ticaretini bölge ülkeleriyle yapıyor” şeklinde konuştu.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten