Ahaber (14 Haziran 2017)
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ABD Başkanı Donald Trump’ın Afganistan’daki Amerikan askeri sayısının belirlenme yetkisini kendisine verdiğini açıkladı.
Mattis Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile Senato Tahsisatlar Komitesi'nde 2018 mali yılın savunma bütçesine ilişkin senatörlerin sorularını yanıtladı.
Afganistan'daki güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mattis, "Dün öğle saatlerinde Başkan Trump Afganistan'daki askerlerimizin sayısını belirleme konusunda bana yetki verdi." dedi.
Mattis verilen yetkinin iki ay önce kendisine verilen Irak ve Suriye'deki asker sayısını belirleme yetkisine benzer bir yetki olduğunu dile getirdi.
Savunma Bakanı Mattis şu ifadelere yer verdi:
"Kurumlar arası bir çalışmayla önümüzdeki yolu belirleyeceğiz ve ABD'nin askeri vaatlerini orada başkomutanın (Trump) stratejik yönelimi ve Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson tarafından ortaya konan dış politika çerçevesinde yerine getireceğiz. Bu yetki bakanlık olarak görevimizi kolaylaştıracak ve yapacaklarımızı sahadaki duruma göre belirlememizi sağlayacaktır."
Afganistan'daki görevlerinin değişmediğini dile getiren Mattis NATO misyonu çerçevesinde Afgan kuvvetlere askeri eğitim ve ekipman desteği verdiklerini bunun yanı sıra ise ABD'nin terörle mücadele kapsamında ülkede tek taraflı operasyonlarının söz konusu olduğunu dile getirdi.
Mattis, "Revize edilmiş Afganistan stratejisi önümüzdeki haftalarda onay için başkana sunulmuş olacak." dedi.
ABD'nin uzun süredir 11 Eylül tipi bir saldırıya maruz kalmamasının nedeninin ABD'nin bölgedeki operasyonları olduğunu dile getiren Mattis "Kendi hayatlarının derdine düştükleri için (terör gruplarının) eski müstahkem yerlerinden dış saldırı planlamaları onlar için artık çok zor." şeklinde konuştu.
Eski Başkan Barack Obama'nın Afganistan'dan asker çekme şeklini de eleştiren Mattis şiddetin durulduğu bir zamanda askerlerin ülkeden çekildiğini ancak sahadaki durumların göz önüne alınmadığını kaydetti.
Mattis şöyle devam etti:
"Kuvvetlerimizi şiddetin durulduğu bir zamanda çektik fakat çekilme sürecini hükümetin ve güvenlik güçlerinin olgunlaşmasından ziyade bir zaman dilimi üzerine bina ederek çektik. Sonuç güvenlik zayıfladı ve bunu Afgan kuvvetlerinin ağır kayıplar vermesi ve diğer ülkelerin de askerlerini çekmesi takip etti. Dahası Taliban bu durumda cesaretlendi."
Mattis dün katıldığı Senato Silahlı Hizmetler Komitesinde ise ABD'nin Afganistan'da savaşı kazanmadığını söylemişti.
ABD'nin Afganistan'daki önceliklerini değiştirmesi gerektiğine değinen Mattis yapılacak her değişikliğin bölgesel bir bağlama oturtulması gerektiğinin altını çizdi.
ABD'nin Afganistan'da başta Pakistan, Hindistan ve İran olmak üzere tüm komşu ülkelerin dikkate alınması gerektiğini savunan Mattis "Bunları dışarıda bırakmanız başarı veya başarısızlık konusunda en temel faktörlerden birini hesaba katmadığınız anlamına gelir." dedi.
Afganistan'da 9 bin 800 civarında ABD askeri bulunuyor. Geçen yıl Obama yönetimi bu sayıyı 5 bin 500'e çekmeyi planlıyordu ancak ülkede güvenlik durumu kötüye gidince Beyaz Saray asker sayısında değişikliğe gitmedi.
Bununla birlikte ABD'nin Afganistan Kuvvetleri Komutanı John Nicholson 2016 yılında göreve başladıktan sonra Beyaz Saray için hazırladığı raporda Afganistan'a birkaç bin askerin daha gönderilmesi gerektiğini kaydetmişti.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- MUSUL'U DEAŞ'TAN KURTARMA OPERASYONU Irak 15.06.2017
- DİMİTROV VE KOTZİAS İSİM SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYOR Balkanlar 15.06.2017
- İRAN: SURİYE IRAK SINIRINDA DAEŞ'TEN BOŞALAN YERLERE YERLEŞTİK Irak 15.06.2017
- 'RUSYA İLE GÖRÜŞME İĞRENÇ BİR YALAN' Asya - Pasifik 15.06.2017
- ÜNÜVAR :AZERBAYCAN, KAFKASLARIN FİZİKSEL EKONOMİK VE KÜLTÜREL ANLAMDA EN BÜYÜK ÜLKELERİNDEN BİRİSİDİR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 15.06.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
