TALİBAN SALDIRISI SONRASI AFGANİSTAN SAVUNMA BAKANI VE GENELKURMAY BAŞKANI İSTİFA ETTİ
Paylaş :
PDF İndir :

25.04.2017


BBC (24 Nisan 2017)
Afganistan'da Taliban'ın iktidardan uzaklaştırıldığı 2001 yılında bu yana güvenlik güçlerine yönelik en ölümcül saldırıyı düzenlemesinin ardından Savunma Bakanı Abdullah Habibi ve Genelkurmay Başkanı Kadem Şah Şahim istifa etti.
Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Savunma Bakanı Abdullah Habibi ve Genelkurmay Başkanı Kadam Şah Şahim'in istifalarını kabul etti" denildi.
Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif şehrinde bulunan ordu karargâhına Cuma günü düzenlenen saldırıda 100'den fazla asker ölmüş ya da yaralanmıştı.
BBC'ye konuşan yetkililer ise ölü sayısını son olarak 136 olarak vermiş, bir görgü tanığı da en az 165 ceset saydığını söylemişti.
Afganistan'da karargâha düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısı 100'ü aştı
Taliban, üstlendiği saldırının, ülkenin kuzeyinde üst düzey Taliban yetkililerinin öldürülmesine karşılık olarak düzenlendiğini duyurmuştu.
Ordudan yapılan açıklamada askeri üniformalı Taliban militanlarının, askeri araçlarla karargâha girerek etrafa ateş açtıkları açıklanmıştı. Saatlerce sürdüğü belirtilen çatışmalarda 10 Taliban militanının öldürüldüğü, bir tanesinin gözaltına alındığı bildirilmişti.
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani saldırı sonrası karargâhı ziyaret etti
ABD Savunma Bakanı Afganistan'da
Öte yandan saldırının ardından, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, sürpriz bir ziyaret için Afganistan'a gitti.
Jim Mattis'in ziyareti sırasında, ABD askerleri ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin de aralarında olduğu Afgan yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.
Ziyaret, ABD'nin Afganistan'daki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının saklandığı tünellere ve mağaralara ordusundaki en büyük konvansiyonel bombayı atmasının üzerinden iki hafta geçmeden gerçekleşiyor.
Ordu karargâhına yönelik saldırının ardından, Afgan yetkililer Taliban yerine IŞİD'i hedef alan ABD stratejisini sorgulamışlardı.
Reuters haber ajansı Washington'ın Afganistan'a yönelik yeni bir strateji arayışında olduğunu yazdı.
Yeni bir intihar saldırısı
Jamis Mattis'in ziyareti sürerken, Afganistan'ın doğusundaki bir askeri üsse intihar saldırısı düzenlendi.
Pakistan merkezli Afgan İslami haber ajansının haberine göre, İçişleri Bakanlığı sözcüsü Necip Daniş, Khost eyaletindeki bir askeri üssün yakınlarında bir araçla intihar saldırısı düzenlendiğini doğruladı, ancak ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi vermedi.
Söz konusu askeri üste ülkedeki yabancı askerlerin de olduğu belirtiliyor.
ABD'nin Afganistan'ı işgal ederek Taliban'ı yönetimden uzaklaştırmasından 16 yıl sonra ülkede Batı destekli yönetim ve Taliban arasındaki savaş sürüyor.
9 bin Amerikan askeri ve 5 bin NATO askeriyle desteklenen Afgan ordusu, ülkenin yüzde 40'ını kontrol ettiğini öne süren Taliban'a karşı yeni bir harekata hazırlanıyor.




Henüz Yorum Yapılmamış.