Sputnik, 25 Ocak 2017
Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılmış olan Suriye barış görüşmelerinin önemli sonuçlarından biri, uluslararası terörizmle mücadele alanında Rusya’nın güvenilir partner rolünün pekişmesi.
Uzmanlara göre, Astana görüşmeleri sayesinde İslam Ordusu İttifakı ile Rusya arasında işbirliği yollarını açacak bir zemin de oluşturulmuştur. Ve tarafların ortak hedefleri ve karşılıklı ilgisi bu işbirliğinin temeli olabilir.
Bu tür konular 1 Şubat’ta Abu-Dabi’de gerçekleşecek olan Rusya-Arap İşbirliği Forumu’nda görüşülecek mi? Rusya ile İslam Ordusu İttifakı arasında terörle mücadele alanında işbirliği sağlanabilir mi?
Konuyla ilgili Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı’nın Danışmanı, Rus Diplomatlar Derneği Başkan Yardımcısı, (E) Büyükelçi Andrey Baklanov şu değerlendirmelerde bulundu.
Andrey Baklanov: Bu takvim yılının başlangıcı, özellikle Suriye konusunda terörizmle mücadele bağlamında yeni imkanları de beraberinde getirdi. Astana görüşmelerinde ilk defa Suriye’de sahada çatışan silahlı örgütlerin potansiyeli çözüm sürecine dahil edildi. Ümit ediyoruz ki bu format, aynı zamanda şu ana kadar ciddi bir faydayı sağlayamamış olan Cenevre görüşmelerini de hareketlendirecektir. Önümüzdeki Cenevre görüşmelerinin çok daha dinamik bir şekilde geçmesi ve belirli sonuçlara ulaşması için bir atmosfer yaratılıyor.
Böyle bir ortamda uluslararası terörizmin baş birliklerine karşı esas mücadeleyi veren Rusya, Suriye, İran ve Irak’tan oluşan koalisyonla İslam Ordusu İttifakı arasında bir etkileşim pekala denenebilir. Bu iki koalisyonun potansiyelleri pratikte nasıl toplanabilir konusu üzerinde görüş alışverişinde bulunulabilir. Ve 1 Şubat’ta Abu Dabi’de yapılacak olan Dışişleri Bakanları taplantısı bu anlamda çok önemli.
Bununla birlikte bu tür konuların gündeme bile çıkarılmasını engelleyen birtakım ideolojik klişeler de var. Sürekli olarak Sünniler ile Şiiler arasında bölgesel bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu savunan tezler abartılı bir şekilde kamuoyuna sunuluyor. Bence bunu yapan, Araplar ve İslam düşmanlarıdır. Maalesef, bazı Arap ülkelerinin siyasetçileri bu düşman güçlerinin iddiaları doğrultusunda hareket ediyor. Bu yeni bir şey değil. Bunu 1950-1960 yıllarında da gördük. Amaç, halkları bölmektir.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- FSB, RUSYA'YA SİBER SALDIRI SAYISINI AÇIKLADI Asya - Pasifik 26.01.2017
- TSK'DAN IRAK VE SURİYE'DE OPERASYONLAR Irak 26.01.2017
- RUSYA İLE İSLAM ORDUSU İTTİFAKI ARASINDA İŞBİRLİĞİ MÜMKÜN MÜ? Asya - Pasifik 26.01.2017
- MECLİS BAŞKANINA 2 YILDIR KAYIP OLAN BİN KİŞİ SORULDU Irak 26.01.2017
-
SURİYE'DE İSRAİL PLÂNINI KİM UYGULADI?
Irak
26.01.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
