Akşam, 20 Nisan 2016
Krizin daha da derinleşmemesi için petrol üretimini dondurmak isteyen Rusya, Doha'da istediğini alamayınca, üretimi artıracağını açıkladı.
Düşen petrol fiyatları, ekonomik olarak zor günler geçiren Rusya'ya iyice köşeye sıkıştırdı. Fiyatların daha da düşmemesi için üretimi dondurma fikri gündeme geldi, ancak petrol üreten ülkelerin Doha'da yaptığı toplantıda bu yönde karar çıkmadı.
Doha'da pazar günü yapılan petrol zirvesinden üretimi dondurma kararı çıkmazken, petrol üreticisi ülkeler tek tek çark ediyor. Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Kirill Molodtsov "Petrol üretimini artırmayı değerlendiriyoruz" derken, İran Enerji Bakanı Hamit Çitçiyan "Petrol üretimini kısamayız, bu kendi kendimize ambargo uygulamak olur" değerlendirmesinde bulundu.
RUSYA'NIN HEDEFİ
Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Molodtsov, Rusya'nın hali hazırda bu yıl petrol üretimini değerlendirmekte olduğunu söyledi. Molotsov, bu yıl için 540 milyon ton üretim hedefleri olduğunu ve bunun oldukça gerçekçi hedef olduğunu değerlendirdiklerini vurguladı. Rusya geçen yıl 534 milyon ton petrol üretti.
İran Enerji Bakanı Çitçiyan ise ham petrol üretimini dondurmanın kendi kendilerine yaptırım uygulamak anlamına geleceğini söyledi.
Mehr'in haberine göre Hamit Çitçiyan, ham petrol üretimini dondurmanın kendi kendilerine yaptırım uygulamak anlamına geleceğini, tam tersine üretimlerini 2017 yılının Mart ayına kadar günlük 4 milyon varile çıkaracaklarını belirtti.
GÖZLER TAHRAN'A ÇEVRİLDİ
Petrol üreticilerinin Katar'daki toplantısında Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının düşüşünün önlenmesi için öngörülen üretim seviyesini dondurma anlaşmasında, ancak İran'ın da katılması durumunda yer alacağını açıklayınca gözler Tahran yönetimine çevrildi.
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı ve Uzmanpara yazarı Aysun Göksu, petroldeki son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:
'İRAN'IN İŞTAHI TEDİRGİN EDİYOR'
"Geçtiğimiz hafta sonu Doha’da önemli petrol üreticisi ülkelerin petrol üretimini sabitlemek üzere yaptığı görüşmelerin sonuçsuz kalması petrol piyasasını tedirgin etti. Küresel arz fazlası problemi gündemdeki sıcaklığını korurken, petrol fiyatları bu soruna karşı direnmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın günlük petrol ihracatının 7.55 milyon varile gerilemesi emtia açısından umut oldu. Her ne kadar Suudi Arabistan’ın üretim miktarında azalma gözlense de önemli petrol üretici ülke olan İran’ın ihracat payını artırmadaki ısrarı piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Ayrıca, OPEC ülkeleri arasında yüzde 9 paya sahip Kuveyt’in ham petrol üretimini greve rağmen günlük 1.5 milyon varile yükselmesi de arz fazlası sorununun önümüzdeki dönemde devam edeceği sinyalini veriyor.
'FİYATLAR 30 DOLARA GERİLEYEBİLİR'
Yılan hikayesine dönen petrol üretim kotasını dondurma çabalarının sonuçsuz kalması petrol üreticisi ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkilerken Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin yararına olmaya devam ediyor. Bilindiği üzere petrol fiyatlarındaki her 1 dolarlık düşüş Türkiye’nin enerji maliyetini yaklaşık olarak 400 milyon dolar düşürmektedir. Son dönemde açıklanan carihesap verilerini değerlendirdiğimizde enerji fiyatlarındaki düşüşün cari dengedeki iyileşmeye önemli katkı sağladığını görmekteyiz. Öte yandan, Uluslararası Enerji Ajansı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü 2016 yılında petrol talebinin azalacağı ve buna bağlı olarak ihracatta artış olacağı yönünde tahminlerini açıkladılar. Talebin olmadığı bir ortamda arzın güçlenmesi petrol fiyatlarının önümüzdeki günlerde zayıflayarak 30-35 dolar seviyelerine gerilemesine neden olabilir."
Henüz Yorum Yapılmamış.
- GRUEVSKİ, ZAEV, AHMETİ VE TAÇİ YARIN VİYANA'YA GİDECEK Mİ? Balkanlar 21.04.2016
- AB’DEN UKRAYNA’YA VİZE JESTİ Avrupa - AB 21.04.2016
- AB TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN VİZE KARARINI 4 MAYIS’TA AÇIKLAYACAK Avrupa - AB 21.04.2016
- RUSYA'DAN KRİZİ ARTTIRACAK OLAY TÜRKİYE AÇIKLAMASI Asya - Pasifik 21.04.2016
- TİKA'DAN AFGANİSTAN'DAKİ TERÖR MAĞDURLARINA YARDIM Asya - Pasifik 21.04.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS