PYD RUSYA SORUMLUSU ELİ: RUSYA, KÜRTLERİN CENEVRE'DE OLMASINI İSTİYOR
Paylaş :
PDF İndir :

21.02.2017


Sputnik, 20 Şubat 2017

Sputnik'e konuşan PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli, Kürtler olmadan Suriye'de çözümün olmayacağını açıkladı. Eli, 3 gün sonra gerçekleşmesi planlanan Cenevre-4 görüşmelerine kendilerinin de katılması gerektiğini belirtti.

Cenevre-4 görüşmelerine 3 gün kalırken, Rusya'nın Kürtlerin de Cenevre'de yer almasını istediği belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı Demokratik Birlik Partisi (PYD) Cenevre-4 görüşmelerine katılmak istiyor ancak Türkiye, PYD’nin katılmaması için yoğun bir diplomasi faaliyeti sürdürüyor. Buna karşın Rusya ve

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Lavrov: Kürtlerin katılımı olmadan Cenevre'de başarı imkansız
ABD ise PYD'nin Cenevre-4 görüşmelerine katılması için Türkiye ile görüşüyor.
'TÜRKİYE, CENEVRE'DE OLMAMIZI İSTEMİYOR'

23 Şubat'ta yapılması planlanan Cenevre-4 görüşmeleriyle ilgili PYD Rusya Temsilcisi Ebdulselam Eli, Sputnik'e konuştu. Cenevre-4 görüşmelerinde Demokratik Özerklik yönetiminin de yer alması gerektiğini belirten Eli, şöyle konuştu:

"Henüz net bir şey yok. Ama pozitif şeyler var. Cenevre ile ilgili uzaklıklar var. Rejim bir yanda, Suriye muhalefeti bir yanda. Muhalifler kendi aralarında anlaşamıyor. 3 veya 4 Cenevre daha gerekli onlar için. Demokratik Özerklik yönetimi de

'Türkiye, Suriye'de olumlu yahut olumsuz rol oynayacak'
Cenevre'de yer almalı. Herkes biliyor ki, Demokratik Suriye Güçleri bugün Suriye toprağının % 22'sini kontrol ediyor. Demokratik Özerklik yönetiminin Cenevre’ye katılması gereklidir çözüm için. Eğer katılımı sağlanmazsa, demek ki Cenevre'de çözümü aramıyorlar. Türklerin taleplerine kulak asmaları olmaz. Türkler Cenevre'de olmamızı istemiyor. Kürtlersiz çözüm olmaz. Kürtler kendilerini yönetiyorlar ve askeri güçleri vardır. Kürtlerle anlaşılması lazım yoksa Suriye'nin geleceği bozulur. Zaten Suriye bozulmuştur. Suriye'nin bir parçası IŞİD'in elinde, bir parçası El Nusra ve diğer örgütlerin elindedir. Bir parçası Kürtlerin ve bir diğer parçası ise rejimin elindedir. Rejimin eski gücü yok ki, tüm ülkeyi kontrol etsin ve yönetsin. Rejime şimdi yardım eden ve onun için savaşan İran ve Hizbullah'tır."
'KÜRTLER OLMADAN SURİYE'DE ÇÖZÜM OLMAZ'

Rusya ve ABD'nin Kürtlerin Cenevre'de olmasını istediklerine dikkat çeken Eli, şöyle devam etti:
Rusya: Suriye görüşmeleri doğrudan olmalı ve Kürtler de masada bulunmalı
"Türkiye, Kürtlerin katılmasını istemiyor. Fakat Rusya ve ABD Kürtlerin katılmasını istiyor. Henüz net bir şey yok. Ancak pozitif şeyler var. Rusya, Kürtlerin katılması konusunda ısrar ediyor. ‘Kürtler illaki hazır olmalı’ diyor. Rusya, ‘Kürtlersiz çözüm olmaz’ diyor. Belli bir zamana kadar ısrar etmeyen ABD de artık ısrar ediyor, ‘Kürtler katılmalı’ diyor. ABD ve Rusya bize, ‘Biz sizlerin Cenevre'de olmasını istiyoruz’ diyorlar. Biz de onlara diyoruz. Bu yetmiyor çünkü görüşmelerde olmamızı istemeyenler var. Onun için daha fazla mücadele edilmeli, çalışmalar yapılmalı."
“Ülkenin % 22'sini Kontrol eden Kürtler nasıl oluyor da bu görüşmelere katılmayacak?” diye soran Eli, "Bizlersiz çözüm olmaz. Türkiye diyor, ‘Cenevre'de ENKS var, onlar Suriye Muhalefeti içerisinde yer alıyorlar’. ENKS'nin Suriye'de bir toprağı yönettiği bir yer var mı? Silahlı gücü var mı? Hakikati görmüyorlar. " dedi.

CENEVRE-4'E KATILACAK ASKERİ VE SİYASİ KANAT TEMSİLCİLERİ

 ‘Kürtler, katılımları olmadan gerçekleştirilen Suriye konferanslarından çıkan kararları tanımayacak'
Cenevre-4 görüşmelerinde, siyasi değişim, anayasa taslağı ve seçim kanunu konularında müzakereler yapılacak.
Cenevre'ye gidecek heyetin askeri kanadında şu isimler var:
Fatih Hassun (Humus Tahrir Harekatı), Beşşar el-Zubi (Güney Cephesi), Rakan Dokan(Güney Cephesi), Mutasim Şamir (Feylak-ul Rahman), Ahmed Osman (Sultan Murat Tugayı), Ziyad el-Hariri (Güney Cephesi), Halit Aba (Şam Cephesi), Memun Hac Musa (Sukuru'ş Şam), Heysem Rahme (Şam Kolordusu), Halit Nabulsi (Güney Cephesi).

Siyasi muhalefet kanadı ise şu isimlerden oluşuyor:
Nasır el-Hariri (Heyet Başkanı), Muhammed Sabra (Başmüzakereci), Elis Müferrij (Heyet Başkan Yardımcısı, Fuat Aliko, Muhammed el- Şemali, Abdulmecid Hamo, Neşet Taime, Abdulehad Satifo, Halit Muhamit, Basma Kasmani, Alaa Arafat.
CENEVRE-4'TE ENKS DE TEMSİL EDİLECEK

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENSK), Cenevre görüşmelerine 3 kişi ile katılacak. Fuat Eliko ve Abdulhekim Başar, ENSK adına görüşmelerde yer alacaklar. ENKS, Suriye Muhalefeti (SMDK) çatısında yer alıyor.




Henüz Yorum Yapılmamış.