EuroNews (23 Ocak 2018)
Portekiz 2013'te yaşadığı krizden çıktı ve büyük bir ivme yakalayarak ekonomisini hızla geliştiriyor. Halkın büyük bir çoğunluğunun ülkede refah seviyesi artmış durumda...
Davos’ta hava giderek iyiye doğru gidiyor. Bu haber delegeleri de memnun etti.
Brexit'in sonuçları Avrupa ve İngiltere için çok kötü olacak
Yıllar sonra şirketlerin tepe yöneticileri dünyadaki ekonomik gidişatın iyiye gittiğini söylemeye başladı. Price Waterhouse and Coopers’ın (PwC) anketine katılanların yüzde 57’si ve birçok politikacı bu sene ekonomide büyüme bekliyor.
Portekiz Ekonomi Bakanı ile ülkesinin durumunu ve ekonomik gelişmeleri konuştuk. Euro bölgesinde yaşanan krizden sonra Portekiz ekonomisi nasıl bu kadar hızlı ivme kazandı? Avrupa ve Portekiz’de ekonominin tekrar rayından çıkmaması için ne gibi önlemler alınmalı?
Manuel Caldeira Cabral, Portekiz Ekonomi Bakanı: “Bence ‘kemer sıkma’ politikasından ‘ılımlı ekonomiye’ geçmek çok önemli. Bu sayede kamu borcunu ve kamu sektörü açığını azaltabiliyor ve ekonomik büyüme için bir alan yaratıyorsunuz. Bu sayede halkın ve yatırımcının piyasaya olan güveni artıyor. Bu politika sayesinde hem Portekiz’den hem de dışarıdan son 20 yılın rekorunu kırarak birçok yatırımcıyı ülkemize çektik. Kısaca ekonomideki bu büyüme bize daha da güven verdi. Bu gelişme işte bahsettiğim politika sayesinde oldu.”
“En önemlisi de Portekiz’deki bu gelişme sadece ekonomiden yarar sağlayan kesimde hissedilmedi. Halk içerisinde yayıldı ve en fakir kesimin bile refah seviyesi yükseldi. Geçen sene fakirlik büyük ölçüde azaldı ve istihdam oranı önemli oranda arttı. Bu da ekonomik büyümeyi beraberinde getirdi. İhracat ve yatırım arttı ve ülkedeki iş hacmi ve imkanları da gelişme gösterdi.”
“Eğer Avrupa geleceğe bakıp sadece Brexit ile ilgili mali sorunlara takılırsa, gençler ve diğer vatandaşlar harekete geçemezler. Ancak kendisini dünya ticaretinin önemli bir parçası olarak görüp geleceğe bu şekilde yaklaşırsa, ar-ge çalışmalarına önem verirse iç yapısındaki büyüme artacaktır. Bu proje sayesinde birçok insan bir araya gelebilir. Bu proje ayrıca Güney Amerika ve dünyanın diğer bölgeleriyle Avrupa arasında bir köprü kuracaktır.”
Uluslararası Para Fonu güncellediği Küresel Ekonomik Tahmin raporuna göre büyümenin hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor. Bu durum soğuk duş etkisi yaratabilir. Dünya ekonomisinde nelerin kötü gidebileceğini ve yeni bir krizi neyin tetikleyebileceğini araştırdık.
Kenneth Rogoff, Harvard Üviversitesi Ekonomi Uzmanı: “Toptan fiyat endeksi çok yüksek ancak faiz oranları çok düşük. Bu sebeple, ekonominin kötüye gitmesine en hızlı ne etki edebilir diye soracak olursanız, küresel gerçek faiz enflasyonu derim. Çünkü faiz oranları piyasanın hiç beklemediği hızda artabiliyor.”
“Bu kriz Çin’den de gelebilir. Ancak bu ülkeden gelen para akışının, faiz oranları düşük seviyedeyken de durma ihtimali var. Avrupa’daki bazı ülkeler örneğin Fransa ve Almanya iyiye gidiyor. Amerika iyiye gitmeye başladı ancak bazı ülkeler de iyi bir gidişat yok. Belki İtalya ve Japonya’da ekonomi büyüyor olabilir ancak faiz oranları bu kadar artarken borçlarını kapatamazlar. Bazı piyasalardan, örneğin Rusya ve Brezilya’dan bu sene iyi haberler geliyor. Ancak faiz oranları artarsa bunun sonu çok acı olur.”
“Brexit’in etkileri olumlu gözükmüyor. Büyük resme bakacak olursak durum aslında hiç de iyi değil. Bence yapılabilecek en iyi şey küçük değişikliklere gitmek olmalı… Bunun yanında Avrupalılar pazarlık yapmasa biraz hızlı davranmalı yoksa bunu başkası yapmaya kalkabilir. Bence Brexit’in sonuçları İngiltere için çok kötü olacak. Aynı şey Avrupa için de geçerli…”
“Avrupa, Birleşik Krallık’ı cezalandırmaya odaklanmayı bırakmalı ve büyümeye önem vermeli. Yoksa gemisine su alır. İngiltere ile anlaşma konusunda daha bonkör davranmalı ve bazı sorunları geleceğe iteleyebilmeli.”
Henüz Yorum Yapılmamış.
- ALMAN MECLİSİNDE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANLIĞINI AFD ALDI Avrupa - AB 24.01.2018
- PAKİSTAN'IN VİYANA BÜYÜKELÇİLİĞİNDE GÖREVLİ DİPLOMAT KAYBOLDU Asya - Pasifik 24.01.2018
-
IRAKLI TÜRKMENLERDEN ZEYTİN DALI HAREKATI'NA DESTEK Irak 24.01.2018
-
ANASTASİADİS'İN BUNDAN SONRAKİ HEDEFLERİ Avrupa - AB 24.01.2018
- TAPI’YA SUUDİ KREDİ DESTEĞİ Asya - Pasifik 24.01.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS