PAKİSTAN BAŞBAKANI HAN'DAN HİNDİSTAN'A KEŞMİR MESAJI: NÜKLEER SİLAH KULLANAN İLK ÜLKE OLMAYACAĞIZ
Paylaş :
PDF İndir :

03.09.2019


Euronews (3 Eylül 2019)
 
Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan'la yaşanan gerginlikte Pakistan'ın hiçbir zaman için nükleer silahları kullanan ilk ülke olmayacağını söyledi.

Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir'in özerk statüsünü ortadan kaldıran uygulamasını değerlendiren Han, Lahor'da Sih azınlığın üyeleri ile görüşmesi sırasında, "Her ikimiz de nükleer silahlara sahibiz. Ancak eğer bu gerilimler artarsa dünya tehlikede olabilir." ifadesini kullandı.

Pakistan Başbakanı, "Ancak biz hiçbir zaman ilk olmayacağız." sözleriyle Hindistan'la olası bir savaşta nükleer silaha sarılacak ilk ülke olmayacaklarının altını çizdi.

Aşırı sağcı Narendra Modi liderliğindeki Hindistan, ülke anayasasının Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370'inci maddesini 5 Ağustos'ta iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Yeni Delhi bölgeye on binlerce asker gönderdi

Karar Keşmir'de düzenlenen gösterilerle protesto edilirken Hindistan güvenlik güçleri, eylemleri sert şekilde bastırmaya devam ediyor.

Ayrıca Yeni Delhi yönetimi bölgeye on binlerce asker sevk etmiş durumda.

Pakistan Başbakanı İmran Han ise dünya kamuoyunda sık sık çağrıda bulunarak konunun diplomasi yoluyla çözülmesini istediğini belirtiyor.

Bununla birlikte zaman zaman da iki ülkenin nükleer silahlara sahip olduğunu hatırlatarak olası bir karşılaşmanın dünyayı daha karmaşık bir yer haline getireceğini ifade ediyor.

Başbakan Han, bir gazeteye yazdığı makalede, Hindistan Savunma Bakanı'nın ülkesine karşı nükleer tehdit savurmaya başladığına dikkati çekerek, "Eğer dünya Hindistan'ın Keşmir'e ve halkına yönelik saldırılarını durdurmak için hiçbir şey yapmazsa, nükleer silahı bulunan iki devlet doğrudan askeri çatışmaya daha da yaklaşacak." ifadesini kullanmıştı.

https://tr.euronews.com/2019/09/02/pakistan-basbakan-han-dan-hindistan-a-kesmir-mesaj-nukleer-silah-kullanan-ilk-ulke-olmayac




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten