AB Haber (8 Mayıs 2018)
Yüksek Temsilci Mogherini, Avrupa Birliği’nin, nükleer anlaşmasının eksiksiz olarak sürdürülmesi hususunda kararlılığını sürdüreceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump’un İran’la olan nükleer anlaşma üzerine bugün yaptığı açıklamadan sonra Yüksek Temsilci Federica Mogherini, “Her zaman dediğimiz gibi, nükleer anlaşma ikili bir anlaşma değildir ve tek bir ülke tarafından tek taraflı olarak feshedilemez,” dedi.
Mogherini sözlerine şöyle devam etti: “İran, bugüne kadar yaptığı gibi, nükleer ile ilgili taahhütlerini yerine getirdiği sürece, Avrupa Birliği de nükleer anlaşmasının eksiksiz ve tam olarak uygulanması konusundaki kararlılığını sürdürecektir.”
Yüksek Temsilci Avrupa Birliği’nin, nükleere ilişkin yaptırımların kaldırılmasının, sadece İran’la olan ticari ve ekonomik ilişkiler üzerindeki olumlu etkisini değil, aynı zamanda öncelikli olarak İran halkına getireceği kazanımların güvence altına alınması konusunda da tam kararlılığını sürdürdüğünü dile getirdi.
Mogherini, “Beni özellikle kaygılandıran ise yeni yaptırımların açıklanması. Önümüzdeki saatlerde ortaklarımızla konuyu müzakere edip bunların yaratabileceği sonuçları değerlendireceğiz. Avrupa Birliği, güvenlik alanındaki çıkarlarına uygun bir şekilde adım atma ve ekonomik yatırımlarını koruma konusunda kararlıdır,” dedi.
Yüksek Temsilci anlaşmanın, küresel nükleer silahsızlanma mimarisinin kilit bir unsuru olduğunu ve Kore Yarımadasında nükleer silahların yok edilmesine yönelik perspektife dair olumlu sinyallerin görüldüğü bir dönemde bunun daha da önem kazandığını vurguladı.
Bu, 12 yıldır süren müzakerelerin bir sonucudur ve bu çerçevede konulan hedeflere ulaşılmakla birlikte, oy birliğiyle kabul edilen BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı uyarınca uluslararası toplumun tümüne aittir.
Mogherini, “Nükleer anlaşma bölgenin, Avrupa’nın ve tüm dünyanın güvenliği için hayati önem taşımaktadır,” dedi.
Yüksek Temsilci, “Avrupa Birliği bunun yürürlükte kalması konusunda kararlıdır. Uluslararası toplumun, hepimizin kolektif güvenliği için, bu anlaşmanın tam olarak uygulanması konusunda üstüne düşeni yapmasını bekliyoruz” dedi.
“Sözlerimi İranlı vatandaşlara ve ülkenin liderlerine bir mesajla bitirmek istiyorum. Bunu tüm taraflara söylüyorum. Kimsenin bu anlaşmayı bozmasına izin vermeyin. Bu, diplomasinin en büyük başarılarından biridir” diyerek sözlerini tamamladı.
https://www.avrupa.info.tr/tr/eeas-news/iran-anlasmasi-yuksek-temsilci-baskan-yardimcisi-mogherini-ab-nukleer-anlasmasinin
Henüz Yorum Yapılmamış.
- ANTÓNİO GUTERRES’TEN NİKOL PAŞİNYAN’A: BM DESTEK TAHSİS ETMEYE HAZIR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 14.05.2018
- SURİYE KONULU 9. ASTANA TOPLANTISI BAŞLADI Asya - Pasifik 14.05.2018
- "SIRBİSTAN KOSOVA’YI TANIMASI KARŞILIĞINDA KUZEYİ İSTİYOR" Balkanlar 14.05.2018
- BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN ERMENİSTAN AÇIKLAMASI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 14.05.2018
-
TÜRKİYE, ROMANYA VE BULGARİSTAN GENELKURMAY BAŞKANLARI, BİR ARAYA GELDİ
Balkanlar
14.05.2018
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
