Deutsche Welle (10 Mayıs 2018)
Şarlman Ödülü'nü alan Fransa Cumhurbaşkanı Macron törende yaptığı konuşmada Avrupa'da reformlara hız verilmesi çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Merkel de, Avrupa'nın yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu söyledi.
Avrupa'nın bütünlüğü için çaba gösterenlere verilen Uluslararası Şarlman Ödülü'ne layık görülen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Perşembe günü Almanya'nın Aachen kentinde düzenlenen törenle ödülünü aldı.
"Yeni bir Avrupa vizyonu" oluşturduğu ve "Avrupa projesini yeniden canlandırdığı" gerekçesiyle 2018 Şarlman Ödülü'ne layık görülen Macron'a ödülünü Almanya Başbakanı Angela Merkel takdim etti.
Merkel, törende yaptığı konuşmada Macron'un Avrupa'nın nasıl bütünleşmesi ve ilerleme kaydetmesi gerektiği konusundaki fikirleri nedeniyle bu ödüle layık görüldüğüne işaret etti. Macron'un zor zamanlarda bile Avrupa demokrasisinin ateşli bir savunucusu olduğunu dile getiren Merkel, Macron'un "Avrupa'ya heyecan verme yeteneğine" sahip bir siyasetçi olduğunu ifade etti.
"Fransa ile birlikte Avrupa'nın yeni bir başlangıca ihtiyacı" olduğunu vurgulayan Merkel, Macron'u Avrupa üniversiteleri kurulması, ortak bir göç ve mülteci siyaseti belirlenmesi, dijitalleşme konusunda yenilikler ve yatırımlar yapılması gibi konularda desteklediğini söyledi.
Ortak dış politika vurgusu
Merkel konuşmasında, Avrupa Birliği içinde ortak bir dış politika belirlenmesinin de gerekli olduğuna vurgu yaparak "ABD artık bizi koruyacak şeklinde bir durum yok" dedi. ABD ile İran ve ticari işbirliği gibi konularda yaşanan görüş ayrılıklarına işaret eden Merkel, "Avrupa'nın kendi kaderini eline alması gerekiyor. Bu gelecekteki en önemli görevimiz" şeklinde konuştu.
Konuşmasında Ortadoğu'da tırmanan şiddete de değinen Merkel, taraflara "itidal" çağrısında bulundu ve bölgede durumun "savaş veya barış meselesine dönüştüğünü" ifade etti.
Macron'dan reformlara hız verme çağrısı
Bu yılın Şarlman Ödülü'ne layık görülen Fransa Cumhurbaşkanı Macron da törende yaptığı konuşmada, Avrupa'da reformlara hız verilmesi çağrısında bulundu. "Cesaret göstermeli ve harekete geçmeliyiz" diyen Macron, "Bu Avrupa'yı istediğimize dair duyduğumuz isteği ortaya koymalıyız" şeklinde konuştu. "Avrupa'nın ‘bitmeyen bir senfoni' olarak kalmamasını" isteyen Macron, "yeni bir partisyon yazılması" gerektiğini vurguladı.
Bunun için de Avrupa'nın kendini güvenli, aynı görüşü paylaşan ve harekete hazır olması gerektiğini söyleyen Macron, ticaret ve dış politika gibi alanlarda Avrupa'nın kararları diğer siyasi aktörlere bırakmaması çağrısında bulundu.
ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesine işaret eden Macron, "Ortadoğu'da barış ve istikrarı sağlamanın" Avrupa'nın görevleri arasında olduğunu söyledi.
Törene çok sayıda siyasetçi katıldı
Törene aralarında İspanya Kralı Felipe, Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko gibi siyasetçilerin yanı sıra daha önce ödüle layık görülen isimler ve çok sayıda davetli katıldı.
1950 yılından bu yana Avrupa'nın gelişmesi ve bütünleşmesi için çaba gösterenlere verilen Uluslararası Şarlman Ödülü'ne layık görülenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve eski Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Papa Françesko, eski ABD Başkanı Bill Clinton gibi isimler bulunuyor.
AFP,dpa,rtr,epd/JD,HS
© Deutsche Welle Türkçe
Henüz Yorum Yapılmamış.
- İTALYA'DAKİ HÜKÜMET DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLÜYOR Avrupa - AB 11.05.2018
- TÜRKÇE, BALKANLARDA TEHLİKEDE Balkanlar 11.05.2018
- ERMENİSTAN'DA PAŞİNYAN'IN TALEBİ İLE İKİ İSİM GÖREVDEN ALINDI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 11.05.2018
- MACRON ŞARLMAN ÖDÜLÜ'NÜ TÖRENLE ALDI Avrupa - AB 11.05.2018
- DONALD TUSK VE JEAN-CLAUDE JUNKER, PAŞİNYAN’I KUTLADILAR- İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 11.05.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ERMENİ DİASPORASININ 1915 OLAYLARI BAĞLAMINDA İNCELENMESİ” BAŞLIKLI KONFERANS