
Deutsche Welle (17 Mart 2019)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, başkent Paris’te yaşanan şiddet olaylarının ardından Sarı Yelekliler’e karşı daha sert kararlar alınacağını duyurdu.
Sarı Yelekliler’in başkent Paris’te Cumartesi günü düzenlediği protesto gösterisinde meydana gelen şiddet olaylarının ardından Fransa hükümeti sert tedbirler almaya hazırlanıyor. Yaşanan olaylar nedeniyle Pireneler’deki kayak tatilini yarıda keserek Paris’e dönen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, içişleri bakanlığındaki kriz masasını ziyaretinde, bundan böyle şiddetin önlenmesi için ek sert tedbirler alacaklarını dile getirdi.
Macron, hükümetin Kasım ayından bu yana birtakım önlemler aldığını ancak yaşanan şiddet olaylarının, bu önlemlerin yetersiz kaldığını gösterdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Macron ayrıca, protesto gösterisinde taşkınlığa katılan herkesin, şiddete karışanların suç ortağı olduğunu belirtti. Paris’in dünyaca ünlü Champs-Elysées bulvarında yaşanan şiddet olayları sırasında, çok sayıda lüks ürün mağazası yağmalanmış, bu mağazalardan bazıları ile bir banka şubesi de kundaklanmıştı. Sarı Yelekliler ayrıca bulvarın çeşitli noktalarına barikatlar kurmuş ve yaşanan olaylarda onlarca kişi yaralanmıştı.
Yüzlerce gözaltı
Fransa İçişleri Bakanlığı Sarı Yelekliler’in Cumartesi günkü gösterilerine Paris’te yaklaşık 10 bin, ülke çapında da yaklaşık 32 bin kişinin katıldığını duyurdu. Ancak Sarı Yelekliler’in sosyal medya hesaplarında, ülke çapında katılımcı sayısı 231 bin olarak açıklandı.
Sadece Paris’teki gösterilerde 5 bin kadar polis ve çok sayıda zırhlı araç görev yaptı. Güvenlik güçleri göstericilere karşı göz yaşartıcı ve ses bombalarının yanında tazyikli su kullandı. Emniyet güçlerinin verilerine göre yaşanan çatışmalarda 42 gösterici ve 17 polis yaralandı. Gözaltına alınan yaklaşık 240 kişiden 100 kadarı tutuklandı.
Yağma ve kundaklama
Görgü tanıklarının ifadeleri ve gazetecilerinin aktardığı bilgilere göre Sarı Yelekliler grubundan bazı kişiler Champs-Elysées bulvarında kaldırım taşlarını yerinden sökerek bunlarla dükkan ve mağazaların camlarını kırdı. Bazı iş yerlerinin yağmalandığı olaylarda, yağmalanan kıyafetlerle mobilya parçalarının yanan barikatlara atıldığı bildiriliyor. Gösterilerde ayrıca "Devrim!" ve "Kıyamet bu!" gibi sloganlar atıldığı da gelen haberler arasında. Zemin katında bulunan banka şubesinin kundaklandığı bir binanın ikinci katında bebeği ile mahsur kalan bir kadının itfaiyeciler tarafından kurtarıldığı ve bu yangında ikisi itfaiye eri olmak üzere 11 kişinin yaralandığı belirtiliyor.
Castaner: "Bunlar birer katil"
Yaşanan olayların ardından sert açıklamalarda bulunan Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner kundakçıların, gösterici ya da taşkınlık yapan protestocu değil, birer katil olduklarını söyledi. Bazı kişilerin Paris’teki gösterilere sadece yıkım ve zarar vermek için katıldığını ifade eden Castaner, Sarı Yelekliler içinde aşırı şiddet göstermeye eğilimli olanların sayınının bin 500 civarında olduğunu vurguladı.
Şiddet eylemlerine katılan göstericilerden bazıları ise eylemlerini savundu. Gazetecilere konuşan bir gösterici, "Burada yaşananlar güzel değil ama sesimizi ancak böyle duyurabiliyoruz" dedi.
AFP / ET,BW
© Deutsche Welle Türkçe
Henüz Yorum Yapılmamış.
- SIRBİSTAN DEVLET TELEVİZYONUNU "ÖZGÜR BASIN" İSTEYEN GÖSTERİCİLER BASTI Balkanlar 18.03.2019
- DOBRİÇ'TE 1916 YILINDA ŞEHİT EDİLEN YAKLAŞIK 300 TÜRK ASKER DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI Balkanlar 18.03.2019
- ANALİZ - PAŞİNYAN'IN TAHRAN ZİYARETİ VE İRAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 18.03.2019
- HOLLANDA'DA YENİ ZELANDALI KADIN CAMİYE GİDEREK ÖZÜR DİLEDİ Avrupa - AB 18.03.2019
- ANKARA-AB HATTINDAKİ MÜLTECİ ANLAŞMASI NASIL İLERLEYECEK? Avrupa - AB 18.03.2019
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS