Deutsche Welle (14 Ocak 2019)
Fransa’da yaklaşık iki aydır süren Sarı Yeleklilerin protestolarına karşı Cumhurbaşkanı Macron halkı müzakerelere davet ediyor. Macron halka hitaben yazdığı mektupta, sunulacak önerilerin değerlendirileceğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yeleklilerin protestoları sonucu ülkesinde yaşanan toplumsal bölünmeyi "Ulusal Müzakere" ile gidermeyi amaçlıyor.
Macron yaptığı çağrıda, 15 Mart’a dek ülkenin tamamında organize edilecek diyalog toplantılarına yoğun bir katılım talebinde bulundu. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Macron’un Pazar günü halkına yönelik yayınladığı mektubunda, bugüne dek görülmemiş bir girişimden söz ettiği bildirildi.
Düzenlenen müzakerelerde gündeme gelecek önerilerin nihayetinde, "Ulus İçin Yeni Bir Sözleşme" başlığı altında toplanacağını ifade eden Fransız lider, Nisan ayında da bu tartışmalardan gerekli sonuçları çıkaracağını duyurdu.
Yapılacak müzakerelerin bir seçim ya da referandum olmadığını belirten Emmanuel Macron, bugüne dek izlediği politik çizgisinin ana hatlarında bir değişiklik olmayacağının da altını çizdi.
Sarı Yelekliler protestoları ile ülkede yaşanan kriz sonucu kamuoyu nezdinde popülaritesini önemli ölçüde yitiren genç cumhurbaşkanı mektubunda, vatandaşlarının öfkesini ve hoşnutsuzluğunu anlayabildiğini ifade ederek, “bu sabırsızlığı paylaşıyorum“ dedi.
"Ulusal Müzakere" olarak adlandırılan kitlesel tartışmaların ana başlıklarını, vergiler, kamu harcamaları, kamusal yapı, ekolojik değişim, demokrasi ve sıkça tartışılan göç konuları oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Macron mektubunda, göç konusuyla ilgili olarak parlamento tarafından tespit edilecek yıllık hedefler konusunun tartışılabileceğini belirtti.
Kamuoyunun müzakerelerden beklentisi düşük
Söz konusu müzakerelerle ilgili detaylar Pazartesi günü Başbakan Edouard Philippe tarafından açıklanacak. Salı gününden itibaren de halkın, eleştirileri ve reform önerileri belediye binalarında oluşturulacak ilgili birimlerde kayıt altına alınacak.
Ancak France Info televizyonu ve Le Figaro gazetesinin yaptırdığı bir ankete göre halkın yüzde 70’i bu müzakerelerden olumlu bir sonuç çıkacağına inanmıyor. Son olarak Cumartesi günü ülke çapında yaklaşık 84 bin kişi Sarı Yelekliler protestolarına katılarak bir kez daha Macron’un reform siyasetine karşı çıkmıştı.
Protestocuların bir bölümü de Cumhurbaşkanı Macron’un istifasını talep ediyor. İki aydan bu yana devam eden gösterilerde göstericilerle güvenlik güçleri arasında bugüne dek birçok kez şiddet olayları da yaşandı.
dpa / ET,GA
© Deutsche Welle Türkçe
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ALİYEV: 2018 AZERBAYCAN İÇİN BAŞARILI BİR YIL OLDU
Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri
14.01.2019
- ABD'NİN BERLİN BÜYÜKELÇİSİNDEN ALMAN FİRMALARINA TEHDİT Avrupa - AB 14.01.2019
- ERMENİSTAN İLE AZERBAYCAN ARASINDA DIŞİŞLERİ BAKANLARI SEVİYESİNDE BİR GÖRÜŞME YAPILACAK Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 14.01.2019
-
BABRİ CAMİ ARAZİSİNE HİNDU TAPINAĞI ÇAĞRISI
Asya - Pasifik
14.01.2019
-
BREXİT SENARYOLARI: YARINKİ KRİTİK OYLAMANIN OLASI ETKİLERİ NE OLACAK?
Avrupa - AB
14.01.2019
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 24.10.2025
“BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI KONFERANS
