Deutsche Welle (8 Mart 2017)
İngiltere parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası son kararın parlamentoda alınabilmesi için, AB'den ayrılma müzakereleri ile ilgili yasaya Theresa May hükümeti tarafından yapılmak istenen ilaveyi reddetti. Oylamada kabul edilen öneriye göre AB ile varılacak anlaşma hakkındaki nihai kararı milletin temsilcileri verecek. Parlamentoya veto hakkı tanınmasının May hükümetinin Brüksel'deki müzakere gücünü azaltacağı belirtiliyordu. Lordlar Kamarası 268'e karşı 366 oyla hükümetin çekincelerini geri çevirmiş oldu.
İngiltere Başbakanı May şubat ayında parlamentoda nihai ayrılış antlaşması ile ilgili oylama yapılmasını kabul etmiş ancak antlaşmasının reddedilmesi durumunda da AB'den ayrılmanın mümkün olacağını söylemişti.
Birleşik Krallık'ın AB'den anlaşmasız ayrılmasına karşı olanlar, aksi takdirde Britanya'nın 27 eski ortağı ile arasındaki bütün ticari sözleşme ve anlaşmaların bir anda geçerliğini yitireceğini ve kaos çıkacağını savunuyorlar.
[London Brexit-Debatte im House of Lords (picture-alliance/empics)]
Hükümet ‘tek yetkili' olmakta kararlı
Lordlar Kamarası'nda sunulan karar teklifi İşçi ve Liberal Demokrat Parti'lerin yanı sıra Muhafazakârların bir bölümü tarafından da desteklendi. Eski bakanlardan Michael Haseltine ülkenin geleceğinin güvensizliğe sürüklendiğini ve hükümetin AB ile müzakereleri uzatma ve sonucu her şart altında kabul etme yetkisinin olmadığını öne sürdü.
Brexit görüşmelerinin başlatılmasıyla ilgili yasa yeniden Avam Kamarası'na gönderilecek. Avam Kamarası'nın anlaşmaya yapılan ilaveyi iptal etme yetkisi bulunuyor. Brexit bakanı David Davis Lordlar Kamarası'nda alınan oylama sonucunu ‘hayal kırıcı' olarak niteledi. Lordlar Kamarası'nı AB'den ayrılma sürrecini sekteye uğratmaya çalışmakla itham eden Davis ‘hükümetinin buna müsaade etmeyeceğini ve Avam Kamarası'nın yasada yapılan değişikliği iptal edeceğini' söyledi. Britanya hükümeti AB'den ayrılacaklarının ay sonuna kadar resmen ilan edileceğini duyurmuştu.
© Deutsche Welle Türkçe
DW, afp/AG, BÖ
Henüz Yorum Yapılmamış.
- BM'DEN MALEZYA VE KUZEY KORE'YE UYARI Asya - Pasifik 09.03.2017
-
ŞEHİT DİPLOMATLARIMIZ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 09.03.2017
-
TUSK'UN GÖREVİ UZATILACAK MI ? Avrupa - AB 09.03.2017
- LORDLAR KAMARASI'NDAN MAY'İN ÖNERİSİNE RET Avrupa - AB 09.03.2017
- ERMENİSTAN KESKİN NİŞANCILARI ATEŞKESİ İHLAL ETTİ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 09.03.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS