Amerika'nın Sesi (14 Aralık 2018)
Kosova meclisinde Cuma günü yapılan oylamada yeni bir ordu kurulmasına yönelik tasarı onaylandı. Büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edilen karar Sırp yetkilileri öfkelendirirken, NATO’da da endişe yarattı.
Sırbistan, Kosova’da yeni bir ordu kurulması kararının 1998-1999 arasındaki bağımsızlık savaşını sona erdiren Birleşmiş Milletler kararına aykırı olduğunu savunuyor. 120 üyeli Kosova meclisinde 107 oyla alınan karara sert tepki gösteren Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic bu durum karşısında askeri bir operasyonla yanıt verebileceklerini ileri sürdü.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in danışmanlarından Nikola Selakoviç de Sırbistan güçlerinin Kosova’ya girerek ülkeyi ‘işgal edilmiş bölge’ ilan edebileceklerini söyledi.
Sırbistan, Kosova’nın bu adımı ülkenin kuzeyinde çoğunlukta olan Sırp azınlığı Kosova’dan çıkarmak için yaptığını savunuyor ancak bu iddia Kosovalı yetkililer tarafından güçlü bir şekilde reddedildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Kosova’nın bu adımının ‘zamanlamasının kötü olduğunu’ söyledi her iki tarafa itidal çağrısında bulundu, “Gerginliğe neden olabilecek söylem ya da eylemlerden kaçınmaları yönündeki çağrımı tekrarlıyorum” dedi.
Sırbistan ve uluslararası camiaya endişelenmemeleri için açıklamada bulunan Kosova Başbakanı Ramuş Haradinaj ise “Kosova ordusu asla Sırplara karşı kullanılmayacak. Sırbistan ordusunun artık barış süreci için bir ortağı olmuş olacak ve kısa süre sonra Kosova ordusu ve Sırbistan ordusu birlikte hizmet verecek” dedi.
Sırbistan’la ilişkilerin normalleşmesi için yeniden çağrıda bulunan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taci’yse öngörülen bu yeni ordunun ‘çok kültürlü ve profesyonel olacağını ve tüm Kosova vatandaşlarıyla ülkede barışın korunması için görev yapacağını ayrıca gerektiğinde de bölgede ya da dünyanın herhangi bir yerinde hizmet vereceğini’ söyledi.
Onaylanan karara göre Kosova’nın yeni ordusu şu anki Kosova Güvenlik Gücü adını koruyacak ancak kapasitesi arttırılacak. Yeni Kosova Güvenlik Gücü’nün on yıl içerisinde 5000 birlik ve 3000 ihtiyat personelli bir yapı olması planlanıyor.
Bu kararın Kosova’nın egemenlik hakkı olduğunu savunarak karara destek veren ABD, geçiş sürecinin ‘yavaş bir şekilde’ ve NATO ve müttefikleriyle koordinasyon içinde tamamlanması talebinde bulundu.
Amerika’nın Piriştine Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada azınlık topluluklarına hassasiyetle yaklaşılması gerektiği belirtildi ve “Bölgesel istikrar açısından Kosova’nın, komşusu Sırbistan’la ilişkilerini normalleştirmek için samimi bir çaba harcaması gerekiyor. Her iki tarafı da gerginliği gidermeye ve diyalog kurulması için gereken koşulların hızlı bir şekilde oluşturulması için hemen adım atmaya çağırıyoruz” denildi.
Kosova meclisi kararına ülkenin kuzeyinde yaşayan Sırp halkından da tepki geldi. NATO liderliğindeki arabulucu birliklerin bulunduğu Mitrovica bölgesinde yaşayan Sırplar sokaklara ve evlerinin balkonlarına Sırbistan bayrakları astı.
Sırbistan’ın Kosova’ya yönelik herhangi bir olası askeri müdahalesi, 1999 yılından bu yana ülkede barışı koruma amacıyla konuşlanan NATO öncülüğündeki birliklerle de karşı karşıya gelmesi anlamına gelecek.
2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova ile askerleri 1999 yılında NATO müdahalesiyle Kosova’dan çıkarılan Sırbistan arasındaki gerginlik hala devam ediyor.
https://www.amerikaninsesi.com/a/kosova-nin-yeni-ordu-kurma-kararina-s%C4%B1rbistan-dan-tepki/4701286.html
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA ADALET DİVANI: ALMANYA'NIN OTOBÜSLERDE PASAPORT KONTROLÜ UYGULAMASI YASA DIŞI Avrupa - AB 17.12.2018
- GÜRCİSTAN'IN İLK KADIN CUMHURBAŞKANI GÖREVE BAŞLADI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.12.2018
- ERMENİSTAN MERKEZ SEÇİM KOMİSYONU PAŞİNYAN İTTİFAKININ ZAFERİNİ İLAN ETTİ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.12.2018
- MİTSKOTAKİS’TEN TSİPRAS’A MAKEDONYA YANITI Balkanlar 17.12.2018
- “PUTİN PAŞİNYAN’I NEDEN KUTLAMADI?” SORUSUNA ZAHAROVA’DAN ROMANTİK BENZETMELİ BİR CEVAP Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.12.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS