KIRGIZİSTAN'DAN AGİT'E KISITLAMA
Paylaş :
PDF İndir :

04.10.2016


Dünyabülteni, 3 Ekim 2016

Kırgızistan hükümeti, ülkedeki AGİT Merkezi'nin statüsünü düşürdü.

Kırgız hükümeti 2017 yılının başından itibaren Bişkek'te bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) statüsünü ofis derecesine indireceğini açıkladı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı 27 Eylül günü AGİT yönetimine bir mektup göndererek, kurumu konu hakkında bilgilendirdi.

Bişkek resmi yetkilileri geçen hafta 2010 yılında yaşanan Oş olaylarını organize ettiği için gıyaben müebbet hapis mahkum edilen Kadircan Batırov’un Varşova'daki AGİT insan hakları toplantısında konuşma yapmasını şiddetle kınanmıştı.

Bağımsız uzmanlar Bişkek'teki AGİT merkezinin statü değişikliğinin neler doğuracağını tartışmaya başladı.

Kırgız Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Bölümü Birinci Sekreteri Ayimkan Kulukeev, daha önce ülkenin mevcut durumu ve ihtiyaçlarını hesaba katarak AGİT çalışmalarının verimliliğini artırması gerektiğini bildirmişti.

Eski Dışişleri Bakanı Akylbek Jekshenkulov, AGİT örgütünün durumunun değiştirildiğine Kırgızistan ve AGİT arasında yeni bir anlaşma imzalanması gerektiğini söyledi. Bu durumda Bişkek bu uluslararası kurumun çalışmalarını daha fazla kontrol edebilir ve isteği durumlarda onları kısıtlayabilir hale geliyor.

Eski milletvekili Asya Sasiqbaeva, Bişkek'in bu politikasını "demokrasiye darbe" olarak nitelendirdi.




Henüz Yorum Yapılmamış.