Trt Haber, 11 Eylül 2017
Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Başkanı Nurjan Şaildabekova, 15 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 13 adayın yarışacağını açıkladı.
Şaildabekova, yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimi için başvurusu kabul edilen 59 adaydan sadece 13’ünün seçim yasasındaki şartları yerine getirdiğini belirtti.
Şaildabekova, 9 aday adayın başvurusunu geri çektiklerini, diğer 37 aday adayın da yasadaki şartları yerine getirmediği gerekçesiyle başvurusunun kabul edilmediğini söyledi.
Adayların kesin listesini MSK'nin internet sitesinde yayınladıklarını bildiren Şaildabekova, bugünden itibaren başlayan seçim propaganda çalışmalarının 13 Ekim’de sona ereceğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı adayları
Öte yandan, MSK, seçime katılacak adayların kesin listesini yayınladı. Buna göre, iktidar partisi Sosyal Demokrat Partinin adayı eski Başbakan Sooronbay Ceenbekov, Cumhuriyet Partisi kurucu lideri ve eski Başbakan Ömürbek Babanov, Ak-Şumkar Partisi kurucu lideri ve eski Başbakan Temir Sariyev, İlerleme ve Kalkınma Partisi lideri Bakıt Torobayev, Bütün Kırgızistan Partisi ve eski Meclis Başkanı Adahan Madumarov, Dünya Partisi Başkanı ve eski milletvekili Arstanbek Maliyev, Milliyetçi Ata Curt Partisi üyesi ve Acil Durumlar eski Bakanı Kamçıbek Taşiyev, Halk İçin Parti Başkanı Arstanbek Abdıldayev ve eski siyasetçiler Azimbek Beknazarov, Ulukbek Koçkorov, Taalay Masadıkov, Ernis Zarlıkov da seçim için yarışacak.
Seçimde tek kadın aday olarak Sivil Toplum Örgütleri Başkanı Toktayım Ümetaliyeva yarışacak.
Seçimlerin, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in iç ve dış politikalarını devam ettirme kararlığını açıklayan 59 yaşındaki Sooronbay Ceenbekov, anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemini getirmeyi vadeden eden reformcu politikacılarından 47 yaşındaki Ömürbek Babanov ile siyasetçi ve iş adamı 54 yaşındaki Temir Sariyev arasında geçmesi bekleniyor.
Seçimin ikinci tura kalması durumunda, adaylardan birinin galip gelmesi için geçerli oyların yüzde 50'ini alması gerekiyor.
Cumhurbaşkanılığı seçimi için aday sınırlamasının olmadığı ülkede, cumhurbaşkanı altı yıllık bir süre için seçiliyor. Kırgızistan yasalarına göre, aynı kişi ikinci kez cumhurbaşkanı olamıyor. Adayların, 35 yaşında büyük ve 70 yaşında küçük olması gerekiyor. Adaylarda, ayrıca son 15 yıldır ülkede yaşama, devlet dili olan Kırgızcayı bilme ve Kırgızistan vatandaşı olma şartı aranıyor.
Ülkede, 18 yaşını geçmiş yaklaşık 3 milyon seçmen oy kullanabilecek. Kırgızistan'da 2011’de yapılan seçimle cumhurbaşkanlığı görevine gelen Almazbek Atambayev’in görev süresi 1 Aralık 2017'de sona eriyor.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- MAHİR YAĞCILAR YENİDEN KAMU YÖNETİMİ BAKANI GÖREVİNE GETİRİLDİ Balkanlar 12.09.2017
- BARZANİ: SINIRLARIMIZI KENDİMİZ ÇİZERİZ Irak 12.09.2017
- AB'DEN ARAKAN MESAJI Avrupa - AB 12.09.2017
- BERLİN TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞINI TARTIŞIYOR Avrupa - AB 12.09.2017
- RUSYA VE MISIR AYNI ANDA BAŞLADI! Asya - Pasifik 12.09.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS