AB Haber (23 Temmuz 2017)
Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakere sürecine yeniden nasıl başlanacağına ilişkin farklı senaryolar üzerinde duruluyor.
Kathimerini gazetesi, BM’nin zemin ve ortam hazırlığı içinde olduğunu ve Ekim ayında adım atılabileceğini iddia ederken, Fileleftheros gazetesi ise baskılarla süreci yeniden başlatma planları yapıldığını savunuyor.
“Ekim İçin Zemin ve Ortam Hazırlıyorlar” başlıklı haberinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi’ne yönelik raporunun Crans-Montana’da neler olduğuna dair ayrıntılar içereciğini yazan Katimerini, raporun, müzakerelerin yeniden başlaması için taraflar üzerinde “Demokles’in kılıcı” şeklinde duracağını iddia etti.
Gazete, rapor taslağının, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide başkanlığında Kıbrıs’taki iyi niyet misyonu grubu tarafından hazırlanacağını ve Ağustos ayı sonunda ayrılmasından önce teslim edileceğini yazdı.
Haberde, BM Genel Sekreteri ile Güvenlik Konseyi’ndeki hakim görüşün, Guterres’in BM kurulu çerçevesinde Eylül ayında liderlerle görüşme yapması şeklinde olduğu belirtildi.
Gazete, Guterres’in liderlerle görüşmesinin ardından Kıbrıs sorununda Ekim ayında adımların atılabileceğinden de söz etti.
“BASKILARLA YENİDEN BAŞLAMA SENARYOSU”
Fileleftheros gazetesi, “Baskılarla Yeniden Başlama Senaryosu-Müzakereler Sürecinin Geleceğine İlişkin Farklı Yaklaşımlar” başlıklı haberinde, Kıbrıs’taki durumun bugünkü şekliyle kalmasının mümkün olmadığı ve er ya da geç görüşmelerin ileriye doğru yol alacağı konusunda herkesin hem fikir olduğunu yazdı.
Müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin planlamanın, her bir tarafın kendi çıkarları temelinde masaya dönmesiyle başlayacağını yazan gazete, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide’nin adaya gelmesiyle, uluslararası unsurun niyetine damga vuracağını belirtti.
Gazete, Ankara, Atina ve Lefkoşa’da, aceleci faaliyetlerin olmaması konusunda eşleşen bir yaklaşımın bulunduğunu ancak tüm tarafların olaylara farklı merceklerle baktığını yazdı.
Müzakerelerin yeniden başlaması çabalarının hızlandırılmamasına, BM Güvenlik Konseyi düzeyinde de teveccüh gösterildiğinin görülmekte olduğunu yazan.
Gazete, nüzakerelerin yeniden başlaması çabalarının hızlandırılmasına, BM Güvenlik Konseyi düzeyinde de olur görüş verildiğini yazdı. Haberde, Güvenlik Konseyi’nin “sorumluluk yüklemenin ileriye götürülmemesi, sürecin BM parametreleri temelinde devam etmesi, sürecin BM Genel Sekreteri’nin çerçevesi temelinde devam etmesi, BM Genel Sekreteri’nin ne zaman çağrılacağının taraflara bağlı olması” gibi parametreler üzerinde hem fikir olduğu belirtildi.
Gazete, Türk tarafının ise, şu anda Kıbrıs sorununun BM parametreleri içerisinde kalması gerektiğini savunanların aksine bir gidişatta hareket ettiğini savundu.
Tak
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
BM'DEN AFGANİSTAN VE PAKİSTAN SALDIRILARINA KINAMA
Asya - Pasifik
25.07.2017
- UZMAN: ERMENİSTAN VE İRAN YENİ OLANAKLARA SAHİPLER Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 25.07.2017
-
ARNAVUTLUK'UN YENİ CUMHURBAŞKANI META YEMİN ETTİ
Balkanlar
25.07.2017
- DIŞİŞLERİ BAKANI NİKOLA DİMİTROV’DAN ARNAVUTLUK ZİYARETİ Balkanlar 25.07.2017
- KOSOVA'YI ÖNEMLİ SINAVLAR BEKLİYOR, KURUMLAR BİR AN ÖNCE KURULMALI Balkanlar 25.07.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
