KAZAKİSTAN, STALİN'İN "SUNİ AÇLIK" LİSTESİNİ HAZIRLAYACAK
Paylaş :
PDF İndir :

21.03.2016


Dünya Bülteni, 20 Mart 2016

Sovyet Komünist rejimin oluşturulması için uygulanan suni kıtlık döneminde açlıktan ölen 3 milyon Kazak vatandaşının listesi hazırlanacak

Stalin’in 1930'lerde uydurduğu suni açlık kurbanları listesini, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı arşiv idaresi oluşturacak.

MIA Kazinform ajansının haberine göre, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Arşivinin "Arşiv ve toplum: Bağımsızlık değerleri" adlı tedbirleri çerçevesinde Kazakistan'da Stalin’in 1930'lerde uydurduğu suni açlık kurbanları listesini oluşturulması konusu görüşüldü.

Sovyet Komünist rejimin oluşturulması için uygulanan bu suni kıtlık döneminde Kazakların yüzde 48'i, yani yaklaşık 3 milyon kişi açlıktan ölmüştü.

Toplantıya bu konu ile uzun bir süredir ilgilenmekte olan ünlü Kazak bilim adamları Talas Omarbekov, Kaydar Aldajumanov, Svetlana Smagulova, Beybit Koishybayev, Ayjamal Kudaibergenova ve ünlü yazar Smagul Elubaev katıldı.

Toplantı açılışında bir konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Arşiv müdürü Boris Japarov, başkanı olduğunu açıkladığı çalışmanın, 30'lu yıllarda yaşanan suni açlık kurbanlarının listesinin yapılmasının ülke tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Japarov, "her Kazak ailesini ilgilendiren bu projenin uygulanması bilim adamları, yazarlar, gazeteciler, arşivciler katılımı olmadan mümkün değildir" dedi.

Ünlü yazar Smagul Elubaev konuşmasında konunun araştırmacılar suni açlık kurbanlarının sayısı için farklı rakamlar verdiğini, bunların yaklaşık rakamlar olsa da, kesin bir rakamın olmadığını söyledi. Elubaev, yeni projenin sadece konuyu araştırmakla yetinmemesi gerektiğini, aynı zamanda bu trajik olayın anısını yaşatmak için yapılacak girişimleri de içermesinin önemli olduğunu söyledi.

Tarihçi Ayjamal Kudaibergenova, bu konuda bir arşiv oluşturmanın yararlı olacağını, bu işe sadece ülkenin büyük arşiv verilerini değil, il ve ilçelerdeki arşiv verilerinin de eklenmesini önerdi.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten