KATAR VE BAE, TÜRKMENİSTAN'DA ÇIKAR ÇATIŞMASI YAŞAYABİLİR'
Paylaş :
PDF İndir :

15.03.2016


Sputnik, 14 Mart 2016

Rus gazeteci Viktoriya Panfilova, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Türkmen gazı için karşı karşıya gelebileceğini yazdı.

 

Vestnik Kavkaza internet sitesi için kaleme aldığı bir makalede Arap devlerinin Türkmenistan'daki mücadelesine ışık tutan Panfilova, 7 Mart'ta Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani'nin Aşkabat'ı ziyaret ettiğine, hemen 3 gün sonrasında ise BAE Devlet Bakanı Sultan Ahmet El Cebir'in Türkmenistan'da temaslarda bulunduğuna dikkat çekti.

 

Analizde Katar'ın Türkmenistan ile Güney ve Güneydoğu Asya pazarlarında rekabete girmekten çekindiği, BAE'nin ise Türkmen gazının üretiminde yer almak istediğini gizlemediği vurgulandı.

 

TÜRKMEN LİDERİN VERDİĞİ YANIT ÖNEMLİ

 

Uzmanlara göre, Aşkabat ve Abu Dabi anlaşma sağlarsa, 2020 yılında BAE'nin Hazar bölgesindeki varlığı hissedilir seviyelere yükselecek. BAE'nin varlığı, Türkmen gazının ihracatında belirleyici rol oynayabilir. BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife Bin Zayed El Nahyan'ın Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'a yaptığı ziyaret teklifine Türkmen liderin verdiği "BAE benim ikinci vatanım" yanıtı, önemli bir not olarak hesaba katılmalı.




Henüz Yorum Yapılmamış.