18.09.2016
AB Haber
Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Cuma günü yapılan AB zirvesinde Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande “birlik” mesajları verse de İtalyan lider Renzi anlaşmazlıklar yaşandığını açıkça ifade etti ve ortak basın toplantısına katılmayı reddetti.
Slovakya’nın başkenti Bratislava’da Cuma günü yapılan AB zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande “birlik” mesajları verse de İtalya Başbakanı Matteo Renzi anlaşmazlıklar yaşandığını açıkça ifade etti ve ortak basın toplantısına katılmayı reddetti.
İtalya Başbakanı, zirvede mali büyüme ve göç konusunda alınan kararlardan “memnun olmadığını” ve bu nedenle basın toplantısına katılmayı redettiğini söyledi.
Renzi, “Merkel ve Hollande ile basın toplantısı yapamam. Birlik görüntüsü vermek için yazılı bir senaryoyu okumak zorunda değilim” dedi.
AB’nin Türkiye ile mülteciler konusunda yaptığı anlaşmanın bir benzerinin, İtalya’ya göçmen akınının en büyük kaynağı olan Afrika ülkeleriyle de yapılmasını talep eden Roma yönetimi, Almanya ve Fransa’dan bu konuda beklediği desteği bulamıyor.
Cuma günkü zirvede de bu konuyu gündeme getiren Renzi, yaşananları şöyle aktardı:
“(Zirve) zaman kaybı değildi ama göçmenler konusundaki belgeyi ileri doğru atılmış bir adım olarak yorumlamak için zengin bir hayal gücü gerekiyor. Aynı şeyler tekrarlanıp duruldu. Bense onlara açıkça şunu söyledim: Türkiye’yle yapılan anlaşmayla bütün sorunları çözdüğünüzü düşünemezsiniz. AB Afrika ülkeleriyle de anlaşmalar yapmalı. Aksi takdirde bu anlaşmaları biz kendi başımıza yaparız.”
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması, göç sorunu ve ekonomik kriz tedbirleri konusundaki anlaşmazlıkların birliğin geleceğini tartışmaya açtığı bir dönemde yapılan AB zirvesinin ardından Merkel ve Hollande, birliğin yeniden canlandırılması için bir plan üzerinde çalıştıklarını ve bu planın altı ay içerisinde kamuoyuna duyurulacağını açıklamıştı.
“Merkel bana böyle davranamaz” dedi iddiası
Merkel ve Hollande’ın birlik mesajının aksine Renzi’nin anlaşmazlıklara vurgu yapması bugünkü İtalyan gazetelerinin neredeyse tamamının baş sayfalarında yer aldı.
La Repubblica gazetesi, “AB’de göçmenler ve tasarruf tedbirleri konusunda ayrılık. Renzi: ‘Merkel ve Hollande’a hayır'” manşetiyle çıktı.
Hollande ve Merkel
Gazete, Bratislava zirvesinde yaşananların arka planını aktardığı bir haberinde de Renzi’nin zirve sonrasında yakın çalışma arkadaşlarına, “Türkiye konusunda 4 sayfalık bir belge vardı ama Afrika’dan söz edilmiyordu bile, bu kabul edilemez. Angela (Merkel) bana böyle muamele edemez” dediğini iddia etti.
La Stampa da manşetten verdiği haberde “Avrupa’da Renzi çatlağı” başlığını kullandı.
Corriere della Sera da benzer şekilde, “Berlin ve Paris’le çatlak” başlığını attı.
Renzi hükümetine muhalifliğiyle bilinen Il Fatto Quotidiano gazetesi ise “Renzi Avrupa’da küçük düşürüldü” manşetini attı.
Övgü Pınar-Bbc
Henüz Yorum Yapılmamış.
- AFGANİSTAN'DA 17 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ Asya - Pasifik 19.09.2016
- BRATİSLAVA DEKLARASYONU VE BRATİSLAVA YOL HARİTASI…AB LİDERLER ZİRVESİNDEN “AB-TÜRKİYE MUTABAKATI”NA TAM DESTEK Avrupa - AB 19.09.2016
- IRAKLI ÇOCUĞUN 2003'TEKİ ÖLÜMÜNDEN İNGİLİZ ASKERLERİ SORUMLU BULUNDU Irak 19.09.2016
- TÜRKMENİSTAN'DA 'SÜRESİZ CUMHURBAŞKANLIĞI' YÜRÜRLÜKTE Asya - Pasifik 19.09.2016
- HOLLYWOOD YAPIMI SÖZDE ERMENİ “SOYKIRIMI” FİLMİNİ ERMENİLER BİLE ABARTILI BULDU Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 19.09.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS