Milliyet (7 Şubat 2019)
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) güvenlik gücü Peşmerge'nin Kerkük’e dönmesini istemediklerini belirterek "Peşmerge'nin dönüşüyle ilgili hiç kimse mutabık değil. Ne Türkmenler ne Araplar ne de merkezi hükümet." dedi.
Salihi, Irak'ta kurulan yeni hükümet, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısı, Kerkük'teki güvenlik durumu ve valilik tartışmaları ile terör örgütü PKK'nın Sincar'daki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl yapılan genel seçim sürecinde yeni hükümette cumhurbaşkanlığı yardımcılığı veya bir bakanlığın Türkmenlere verileceği sözünü anımsatan Salihi, ancak seçimden sonra Türkmenlerin temsiliyet elde etmesine karşı çıkıldığını ifade etti.
Salihi, Irak’ın siyasetini çizen bir mezhepçilik projesinin varlığına işaret ederek "Irak Türkmenleri 'milli' bir müessese olduğu için üzerimize ambargo koyuluyor." diye konuştu.
Kerkük Valiliği tartışması
IKBY'nin Eylül 2017'de bağımsızlık referandumuna gitmesinin ardından Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi, Peşmerge'yi kentten çıkarmış ve Arap asıllı Rakan Said Cuburi vekaleten vali olarak atanmıştı. ABD’nin, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Peşmerge'nin Kerkük’e geri dönmesi konusunda görüştüğü ve bu konuda Bağdat yönetimi ile anlaşma sağlandığı yönündeki iddialara cevap veren Salihi, "O toplantılara katılıyoruz ve önerilerimizi sunuyoruz. Peşmerge'nin dönüşüyle ilgili hiç kimse mutabık değil. Ne Türkmenler ne Araplar ne de merkezi hükümet." ifadelerini kullandı.
ABD'nin Peşmerge'nin bölgeye dönmesi konusunda ısrarcı olmadığını, Peşmerge, ordu ve polisten oluşan ortak bir operasyon merkezi kurulmasını önerdiğini belirten Salihi, "Biz onu da reddediyoruz." dedi.
Öte yandan, Kerkük'te yeni valinin seçimi konusunda KDP, valinin bağımsız bir Kürt olmasını isterken, KYB kendi partilerinden seçilmesi gerektiğini iddia ediyor. Seçimlere kadar Cuburi'nin valiliğe devam etmesinden yana olduklarını vurgulayan Salihi, "Değişim olursa siyasi bir ittifak çerçevesinde bir Türkmen'in vali olması gerekir." değerlendirmelerinde bulundu.
ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin yaptığı çalışmaya göre, Irak hükümetinin 2017'de DAEŞ'in yenilgiye uğratıldığını duyurmasının ardından bir yıl içerisinde Irak'ın şehirlerinde DEAŞ saldırılarında düşüş yaşanırken, Kerkük'te arttığı görülüyor. ABD'nin Kerkük’teki Keyvan askeri üssüne askeri tahkimat yapması kentte güvenlik riskinin sürdüğü şeklinde yorumlanırken, Salihi DEAŞ'ın Havice bölgesini tehdit ettiğini belirterek "Kerkük’ün içi şu anda sakin, korkutucu bir durum yok ama her şey için de hazırlıklı olmamız gerekir." diye konuştu.
PKK'nın Sincar'daki varlığı
PKK'nın Irak'ın kuzeyinde, özellikle de Sincar’daki faaliyetlerinin engellenmesi gerektiğine işaret eden Salihi, "PKK’nın stratejisi Türkmenlerin çoğunluk teşkil ettiği bölgelerde üs kurmasıdır. PKK, Sincar’ı kontrol etmek ve imkan dahilinde Telafer bölgesine geçerek genişletilmiş bir coğrafya yaratmak istiyor. O yüzden Telafer ve Sincar’da istikrarlı bir otoritenin kurulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD'nin Irak'tan çıkarılması
Şii lideri Mukteda es-Sadr'ın Sairun koalisyonu öncülüğünde hazırlanan ve ülkedeki yabancı güçlerin 1 yıl içerisinde ülkeden ayrılmasını öngören yasa tasarısının önemine değinen Salihi, "Irak hükümetinin bu konuyu iyice düşünmesi gerekir. Irak ordusu ve polis teşkilatının DAEŞ’e karşı mücadelede yüzde 100 bir planı var mı yok mu bunun dikkate alınması gerekmektedir." uyarısında bulundu. Salihi, "Irak her ne kadar bir başarı kaydetmişse de iç istihbarat bilgilerine biraz ihtiyacı olabilir." dedi.
Öte yandan, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlara uyması kapsamında Irak’a verdiği sürenin gelecek ay sona ermesi konusunda da Salihi, ülkede PKK ve DEAŞ tehdidinin olduğunu belirterek "ABD ile İran arasındaki bu çekişme Irak'taki sahayı etkilemektedir." diye konuştu.
http://www.milliyet.com.tr/irakli-turkmenler-pesmerge-nin-dunya-2823922/
Henüz Yorum Yapılmamış.
- TÜRK KONSEYİ GENEL SEKRETERİ BUGÜN BİŞKEK'E GELİYOR Asya - Pasifik 08.02.2019
- "UÇK, SUÇ ÖRGÜTÜ DEĞİLDİ" Balkanlar 08.02.2019
- AfD İÇ İSTİHBARAT TEŞKİLATINI MAHKEMEYE ŞİKAYET ETTİ Avrupa - AB 08.02.2019
- LAVROV, RUSYA İLE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ VİZE MUAFİYETİ ŞARTLARINI AÇIKLADI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 08.02.2019
- ALMANYA VE FRANSA ARASINDA KUZEY AKIM 2 GERGİNLİĞİ Avrupa - AB 08.02.2019
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS