Trthaber, 6 Ekim 2016
Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu’ya gelen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ordu-Giresun Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Irak yönetimi bir günde Musul işgal edilirken neredeydi?
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye-Türkiye sınırındaki Atme çadır kentine yapılan bombalı saldırıya ilişkin, "Mülteci kampına yapılan bir saldırıysa bu gerçekten insanlık dışı bir saldırıdır. Oradaki insanlar zaten evlerinden barklarından, normal hayatlarından uzaklaştırılmış insanlardır. Geleceği çalınmış insanlardır. Oraya bir saldırı düzenlemiş ya da herhangi bir şekilde oraya bir bombalama olmuşsa bunu yapanlar insanlık dışı bir suç işlemişlerdir ve insanlığa karşı suç işlemişlerdir." dedi.
Kurtulmuş, bir gazetecinin Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atme çadır kentindeki patlamaya yönelik sorusu üzerine, henüz olayın detayını bilmediklerini ama bir patlama olduğu yönde bilgiler olduğunu söyledi.
Bu bilgi netleştikçe de kamuoyuyla paylaşılacağını dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Ümit ederiz ki büyük bir sonuç, büyük bir zayiat verilmemiştir. Maalesef Suriye'deki ve Irak'taki bu siyasi karışıklıkların, orada uzun süre devam eden iç savaşın ve vekalet savaşlarının her yere büyük zararı oluyor. Türkiye’ye de büyük zararı olduğunu açıkça görüyoruz. Mülteci kampına yapılan bir saldırıysa bu gerçekten insanlık dışı bir saldırıdır. Oradaki insanlar zaten evlerinden barklarından, normal hayatlarından uzaklaştırılmış insanlardır. Geleceği çalınmış insanlardır. Oraya bir saldırı düzenlemiş ya da herhangi bir şekilde oraya bir bombalama olmuşsa bunu yapanlar insanlık dışı bir suç işlemişlerdir ve insanlığa karşı suç işlemişlerdir."
Kurtulmuş, dünyanın her yerinde mülteci kamplarının korunaklı olmak durumunda olduğuna dikkati çekerek, olayın detayı ortaya çıktıkça anlaşılacağını ve kendilerinin de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak gerekli tepkiyi ortaya koyacağını bildirdi.
Bir gazetecinin, Irak'ın Başika'daki Türk askerlerine yönelik açıklamalarıyla ilgili soruya ise Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:
"Irak'ta yapılan bu açıklama hiçbir şekilde Türkiye tarafından kabul edilemez. Türkiye’nin Başika’daki varlığı orayı işgal etmek nedeniyle ortaya konulan bir varlık değildir. Irak yönetimi Irak yetkilileri eğer bir tepki ortaya koymaları gerekiyorsa bir günde Musul DEAŞ tarafından işgal edildiğinde, Rakka bir günde DEAŞ tarafından işgal edildiğinde neredeydiler? Türkiye'nin Başika'daki varlığı Musul'un DEAŞ işgalinden kurtulması için oradaki yerel güçlerin talebi üzerinedir. Dolayısıyla Türkiye orayı işgal etmek için, başka ülkeler gibi uzaklardan gelip işgal etmek için orada değildir. Musul halkına yardım etmek için oradadır. DEAŞ'la olan bir mücadelenin içerisinde orada destek vermek için oradadır. Kuzey Irak Merkezi Yönetiminin talebi ve isteği üzerine oradadır. Dolayısıyla Irak hükümetinin bu açıklamasını, Irak'tan gelen bu resmi açıklamayı hiçbir şart altında kabul etmeyiz. Türkiye bu açıklamayı şiddetle reddettiğini ifade eder. Bizim Başika'daki varlığımız tamamıyla oradaki durumun normalleşmesine katkıda bulunmak ve orada Musul'un ve Musul halkının korunmasına destek vermek içindir."
Kurtulmuş, ABD'nin konuyla ilgili bir açıklaması olduğuna ilişkin sorusu üzerine de "Biz bu açıklamayı yapılmamış kabul ederiz. Eğer bu açıklamanın üstüne bir açıklama yapmak gerekirse bizim Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak’ta varlığının ne anlama geldiğini sormamız gerekir." ifadesini kullandı.
Karadeniz'deki terör operasyonları
Gazetecilerin, "Ordu-Sivas sınırında etkisiz hale getirilen terör örgütü üyelerine" yönelik sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"İnşallah terör örgütleri Karadeniz'de değil, Türkiye'nin hiçbir yerinde barınamayacak. Son iki senedir maalesef bilindiği gibi Ordu, Giresun ve Sivas sınırı kırsalında çok az sayıda terörist, maalesef orada kendilerini gizleme imkanlarından da istifade ederek Karadeniz Bölgesi'nde başımıza bela olmuşlardı. Özellikle yapılan son operasyonla birlikte buradaki PKK varlığının tamamen püskürtüldüğü, Ordu, Giresun ve Sivas kırsalından da dışarı atılmasından büyük memnuniyet duymaktayız. Bu operasyonu yapan güvenlik güçleri kuvvetlerimize teşekkür ediyoruz. Bölge halkımızı da teşekkür ediyoruz. Özellikle Mesudiye halkını, bu operasyon sırasında vatansever hassasiyeti dolayısıyla yürekten tebrik ediyoruz. Bir daha ümit ediyoruz ki Karadeniz’de terör örgütleri asla barınamayacak. Burada kendilerine yer tutamayacak. Nasıl geldilerse hepsi bertaraf edilerek etkisiz hale getirilerek terör burada sonlandırılacaktır."
Henüz Yorum Yapılmamış.
- ALEKSANDR İSKANDARYAN: YENİ İSİMLER BULMAK GEREKİYOR, ESKİLER ALERJİ YAPIYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 07.10.2016
- LE PEN: ABD VE AB ESAD’I DEVİRMEYE ÇALIŞIRKEN, RUSYA TERÖRİSTLERLE SAVAŞTI Asya - Pasifik 07.10.2016
- HAKKARİ KIRSALI VE IRAK'IN KUZEYİNE HAVA HAREKATI Irak 07.10.2016
- ''RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR GEREKSİZ'' Asya - Pasifik 07.10.2016
- IRAK'TAN TÜRKİYE'YE ÇOK SERT 'TEZKERE' TEPKİSİ Irak 07.10.2016
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
