IRAK ORDUSU, MUSUL'UN DOĞUSUNDA 3 MAHALLEYİ DAHA KURTARDI
Paylaş :
PDF İndir :

25.11.2016


Haberler, 24 Kasım 2016

Irak ordusunun, Musul’un doğusunda Amn, Kahira ve Green Apartments mahallelerini terör örgütü DEAŞ’tan temizlediği bildirildi.

Irak ordusunun, Musul'un doğusunda Amn, Kahira ve Green Apartments mahallelerini terör örgütü DEAŞ'tan temizlediği bildirildi.

Irak ordusu, Musul kentinin terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi amacıyla başlatılan Musul operasyonu kapsamında ilerleyişini sürdürüyor. Irak ordusu, Musul'un 3 mahallesini daha terör örgütü DEAŞ'tan temizledi. Iraklı Komutan Haydar Fadıl, askerlerinin Amn, Kahira ve Green Apartments mahallelerini kurtardığını ifade ederek, Zohour bölgesinde de ilerleyişini sürdürdüğünü aktardı.

Musul 2014 yılında terör örgütü DEAŞ'ın kontrolüne geçmişti.

Obama'nın Irak karnesi

Obama, özellikle 2. dönemindeki dış politika yaklaşımlarıyla ciddi eleştiriler toplarken, iddialı olduğu Irak politikasında da "başarısız" bir grafik çizdi.

ABD'de 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde Ortadoğu politikasını "Irak savaşını sona erdirme" üzerine kurarak oy toplayan Barack Obama, 8 yıllık başkanlık süresinin sonunda adeta iç savaşın eşiğine gelmiş bir Irak'ı miras bırakıyor.

Beyaz Saray'ı 20 Ocak 2017'de yeni başkan seçilen Cumhuriyetçi Donald Trump'a bırakacak Obama, özellikle başkanlığının 2. dönemindeki dış politika yaklaşımlarıyla ciddi eleştiriler toplarken, iddialı olduğu Irak politikasında da "başarısız" bir grafik çizdi.

"Irak savaşını sona erdirmenin bir imza uzağımızda olduğunu düşünüyorum"

Obama, 25 Nisan 2007 tarihinde seçim kampanyası sırasında Twitter hesabı üzerinden, "Irak savaşını sona erdirmenin bir imza uzağımızda olduğunu düşünüyorum." paylaşımında bulunurken, başkanlık süresinin sonunda Irak'taki çatışma ortamını sona erdiremedi ve ülkeyi "İran etkisine teslim ettiği" gerekçesiyle eleştirildi.

Başkanlık koltuğuna oturduktan kısa bir süre sonra Kuzey Carolina'da Lejeune askeri kampında yaptığı konuşmada, Irak savaşını sorumlu bir şekilde sona erdirmek gerektiğini ifade eden ve "ABD, Irak savaşını sona erdirmek için tamamen Irak yönetiminin sorumluluğu altında olan yeni bir strateji izleyecektir." açıklamasını yapan Obama, bundan bir yıl sonra Irak'tan yaklaşık 100 bin ABD askerini ve milyonlarca askeri teçhizatı geri çektiklerini duyurdu.

Irak savaşının sona erdiğini de müjdeleyen Obama, "Irak'ın özgürlüğü için yaptığımız operasyonlar sona erdi, Irak halkı sorumluluk alarak ülkelerinin güvenliğini sağlıyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Irak'ta Maliki dönemi ve mezhepsel ayrımcılık

ABD'nin Şii asıllı Nuri el Maliki yönetimindeki Irak'tan, askerlerini çekmeye başlamasının ardından ülkeyi bekleyen büyük tehlikenin "mezhepsel ayrımcılık" olduğu konusunda herkes hemfikirdi.

Maliki'nin ülkenin üst kademelerine Şii yetkilileri ataması ülke içinde bir krize dönüşürken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Maliki'ye, "ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesinden sonra ülkede gözlenen mezhepçi ve etnik kutuplaşmaların geri dönüşü olmayan bir kaosa dönüşmesinden endişe duyduğunu" ifade ederek, uyarıda bulunmuştu.

Türkiye'nin uyarılarının yanı sıra Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, Maliki'nin ülkede mezhepsel ve etnik dengelerle oynamasını, "Yeni Saddam olmaya doğru gidiyor." sözleriyle değerlendirmişti.

Ankara'nın Maliki konusunda uyarılarına kulak asmayan Obama yönetimi, Maliki'nin İran'a yaklaşmasını görmezlikten geldi.

Irak'ta Sünnilere ve Kürtlere yönelik ayrımcılık tartışmaları yaşanırken, Maliki, İran'ı ziyaret etti. Bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin iyi durumda olduğunu, başta kültür, ekonomi ve bilim olmak üzere diğer alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulan Maliki, Irak'ın yol haritasına ilişkin ipuçlarını ortaya koydu.

Obama yönetiminin tam desteğini alan Maliki yönetiminin ülkede ABD işgalinden sonra yaşanan travmayı pekiştirmesi, Washington'da birçok etkili ismi de rahatsız etti.

Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın Maliki yönetimine yaptığı eleştirilerin benzeri Amerikalı senatörler tarafından da dile getirildi. John McCain, Lindsey Graham, Carl Levin ve Robert Menendez gibi ABD Senatosunun önde gelen isimleri, 29 Ekim 2013 tarihinde Obama'ya gönderdikleri mektupta Maliki konusunda uyarıda bulundu.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten