BBC Türkçe (1 Nisan 2018)
Londra'daki British Museum'dan arkeologlar, Irak'taki yıkımdan geriye kalan kültür mirasını tamir etmek için, Irak'ta 8 kadın arkeoloğu yetiştirecek.
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) işgali altında büyük zarar gören ülkede bir süredir çalışmalar yürüten arkeologlar, 2 grup Musullu kadın arkeoloğu, ülkelerinin yaralarını sarmak için eğitecek.
Nisan ayında başlayacak programda eğitilecek kadınların çoğu göçmen.
IŞİD, 2014 yazında ele geçirerek hilafet ilan ettiği ve 2017 yılında Irak ordusunun düzenlediği operasyonla kaybettiği Musul kentinde, binlerce arkeolojik alanı harabeye çevirmişti. Musul Müzesi'ndeki eserleri parçaladıkları ve Nemrut kentindeki tarihi bölgeleri havaya uçurdukları görüntüleri de paylaşmıştı.
Arkeolojik kazı ve restorasyonlar, Lagaş antik şehrinin güneyindeki Tello (Girsu) ile Londra arasında bölüşülecek.
Eğitimler için tarihteki en eski köprü olarak bilinen Girsu Köprüsü, bu öğrenciler için "derslik" olarak seçildi.
Girsu, IŞİD'in elinden kurtulabilen az sayıda tarihi bölgeden biriydi ancak erozyondan büyük zarar gördü. Bölgenin Bağdat ve Basra arasında Şii nüfusun yoğunlukta olduğu bir noktada yer alması, şiddet ve yıkımdan kendini koruyabilmesinde önemli bir etkendi.
Ninova ve Nemrut'ta büyük tarihi kayıplar
Irak'taki diğer antik kentlerle büyük benzerlik taşıması, Girsu'nun eğitimler için seçilmesinin başlıca sebeplerinden.
Guardian gazetesine konuşan araştırma ekibinin lideri Sebastien Rey, eğitilecek kişilerin Musul'daki Ninova vilayeti ve Nemrut'ta yapılacak restorasyon çalışmaları öncesinde, bu daha güvenli bölgede bir tür prova yapmasını istemiş.
Resmi verilere göre Ninova'daki antik yapıların yüzde 70'i yok edilmiş. Nemrut'ta ise yüzde 80'lik bir yıkımdan bahsediliyor.
Yıkılmayan yerlerse, kaçakçıların ve yağmacıların hedefinde.
British Museum, daha önce Girsu'da sadece erkeklerden oluşan ekipleri eğitmişti.
Şimdi sadece Iraklı kadınlardan oluşan iki grup yetiştirilecek.
Bu kadınlardan biri de Mehdi Ali Rahim.
Irak Müzesi'nin küratörü olan Rahim, ülkesindeki bu arkeoloji sahasına gitmeden önce Londra'da dokuz hafta geçirmiş.
Bu projenin, ülkesinin geleceği için önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"Köprünün korunması ve ziyaretçilere çalışmalarımızın neler olduğunu anlatan bilgi panoları hazırlanması ile daha geniş bir kitleye ulaşacağımıza, turistlerin yeniden ülkemize geleceğine inanıyoruz. "
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43612561
Henüz Yorum Yapılmamış.
- ÇİN'İN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ DEV TATBİKAT ÖZEL UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ Asya - Pasifik 02.04.2018
- YORUM: AVRUPA'DA YAHUDİ DÜŞMANLIĞINA ARTIK YETER Avrupa - AB 02.04.2018
- ARNAVUTLUK'TA OTOYOL ÖZELLEŞTİRMESİNE SERT TEPKİ Balkanlar 02.04.2018
- GÜNTER VERHEUGEN:TÜRKİYE'NİN AB'YE ENTEGRE OLACAĞINDAN EMİNİM Avrupa - AB 02.04.2018
-
KOSOVA’NIN TANINMASI İÇİN GÖRÜŞMELER OLAMAZ
Balkanlar
02.04.2018
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
