Deutsche Welle (18 Aralık 2018)
İngiltere'nin Birmingham kentinde Ulusal Eylem isimli yasa dışı Neonazi grubuna üye olmakla suçlanan bir çift hakkında hapis kararı verildi. Çift, yeni doğan çocuklarına Hitler'in ismine atıfla Adolf adı vermişti.
İngiltere'deki yasaklı Neonazi grubu Ulusal Eylem'e (Natioal Action) üye olmakla suçlanan ve çocuklarına Nazi Almanyası'nın lideri Hitler'in ismine atıfla Adolf adı veren çift Birmingham kentinde görülen davada hapis cezasına çarptırıldı.
İngiltere vatandaşı 22 yaşındaki Adam Thomas ve Portekiz doğumlu partneri Claudia Patatas haklarında sırasıyla 6 yıl 6 ay ve 5 yıl hapis cezası kararı verildi.
Çiftin yanı sıra dört davalı hakkında da 6 yıl 4 aya kadar hapis kararı verilirken, hâkim, ülkedeki terörle mücadele yasaları çerçevesinde 2016 yılında yasa dışı ilan edilen grubun hedefleri için "korkunç" ifadesini kullandı.
Mahkemeye başkanlık eden Melbourne Inman, Ulusal Eylem'in "ülkedeki demokrasiyi şiddet ve cinayet ile ele geçirmek" istediğini ve "toplumdaki tüm kesimleri böyle bir şiddet ve toplu katliamlar ile yok edip Nazi tipi bir devletin tesis edilmesini" hedeflediğini ifade etti.
Hâkim sözlerine ayıca çiftin çocuklarına Adolf ismi vermesinin arkasında, geçmişlerinde yatan "şiddet dolu ırkçı görüşlerin" bulunduğunu ekledi.
Çiftin evinde yapılan aramalarda Almanya'da Nazi dönemine ve ABD'de geçmişi 19'uncu yüzyıl ortasına dayanan ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunan Ku Klux Klan hareketine ait sembollerin bulunduğu fotoğraflar ele geçirilmişti.
Fotoğraflardan bir tanesinde Thomas'ın yeni doğan bebeğiyle Ku Klux Klan giysileri içinde poz verdiği görülüyor.
Salı günkü karar duruşmasından sonra basına konuşan West Midlands Terörle Mücadele Birimi Başkanı Matt Ward, "Bu bireyler sadece fantezi dünyasında yaşayan ırkçılar değil. Artık biliyoruz ki bu kişiler tehlikeli ve iyi yapılanmış bir örgütün üyeleri" ifadelerini kullandı.
Sözlerine devam eden Ward, "Amaçları İngiltere'de bir ırk savaşı başlatarak Neonazi ideolojisini yaymaktı ve bu amaçlarına ulaşmak için yıllar boyunca gerekli kabiliyetleri kazanmak için çabaladılar" şeklinde konuştu.
Yasaklı grup
Ulusal Eylem İngiltere'de Aralık 2016'dan bu yana yasa dışı gruplar arasında değerlendiriliyor. Ancak Nefret Değil Umut (Hope Not Hate) isimli sivil toplum kuruluşu grubun halen 50 ila 100 kadar üyesinin olduğunu tahmin ediyor.
2013 yılında şu anda 29 yaşında olan Ben Raymond ve 24 yaşındaki Alex Davies tarafından kurulan grup açık bir şekilde Neonazi partisi olmayı hedefliyordu.
2016 yılında İngiliz parlamentosu millevekili Jo Cox'un bir suikast ile öldürülmesi sonrası resmi Twitter hesabından cinayeti destekleyen mesajlar yayınlayan grup aynı yıl "terör" bağlantıları nedeniyle yasaklanmıştı.
Ulusal Eylem aynı zamanda İngiltere'de İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yasaklanan ilk aşırı sağcı grup olma özelliği taşıyor.
DW,dpa,AFP/ÇÖ,GA
© Deutsche Welle Türkçe
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
NEBENZYA: AB, KOSOVA ORDUSU KURMA KARARINA 'PISIRIK' BİR TEPKİ VERDİ Balkanlar 19.12.2018
- ÇİN, AB İLE KAPSAMLI İŞBİRLİĞİNİ GENİŞLETECEK Asya - Pasifik 19.12.2018
- TRUMP’TAN THAÇİ’YE MEKTUP Balkanlar 19.12.2018
- TÜRKİYE PODGORİCA BÜYÜKELÇİSİ'NE KARADAĞ CUMHURBAŞKANI'NDAN MADALYA Balkanlar 19.12.2018
-
BELÇİKA BAŞBAKANI CHARLES MİCHEL KRALA İSTİFASINI SUNDU Avrupa - AB 19.12.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS