Deutsche Welle (9 Nisan 2019)
İngiltere Başbakanı Theresa May ülkesinin anlaşmasız olarak AB'den ayrılmasını engellemek için AB Zirvesi öncesinde Almanya ve Fransa liderleri ile görüşerek destek isteyecek.
İngiltere Başbakanı Theresa May öğle saatlerinde Berlin'de Başbakan Angela Merkel'le biraraya gelecek. May akşam saatlerinde ise Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşecek. Merkel İngiltere'nin anlaşma olmaksızın AB'den ayrılmasına sıcak bakmıyor. Macron ise Brexit tarihinin bir kez daha ertelenmesi önerisine şüpheyle yaklaşıyor. Macron geçen hafta yaptığı açıklamada, "AB'nin uzun süre İngiltere'deki siyasi krizin çözümünün esiri olamayacağını" söylemişti.
Brexit AB Zirvesi'nde ele alınacak
AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Çarşamba günü Brüksel'de düzenleyecekleri olağanüstü AB Zirvesi'nde Brexit için öngörülen sürenin yeniden uzatılıp uzatılmamasını ele alacak. İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit sürecinin 30 Haziran'a kadar uzatılması talebini bir kez daha dile getirecek.
Parlamentoda yapılan oylama
İngiltere Parlamentosu dün yapılan oylamada, AB'den anlaşma olmaksızın ayrılmanın engellenmesi amacıyla Brexit sürecinin ertelenmesini öngören tasarıyı onaylayarak yasalaştırdı. Söz konusu tasarı ana muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Yvette Cooper'in öncülüğünde hazırlanmıştı. Cooper parlamentonun her iki kanadına yaptığı açıklamada, İngiltere'nin anlaşma olmaksızın ayrılmasının ülkede işyeri kaybına yol açacağı gibi tıbbi bakım ve ülkenin güvenliğini de tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.
İngiltere'de hükümet ve muhalefet bugün de Brexit sürecini ile ilgili görüşmeler yapacak. İşçi Partisi hükümet cephesinin yeterince hareket etmediği, bu nedenle görüşmelerde ilerleme sağlanamadığı eleştirisini dile getiriyor.
AP seçimleri
İngiltere Başbakanı May ülkesinin 23 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine girmek zorunda kalmaksızın AB'den ayrılması gerektiği görüşünde. AP seçimleri 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Brexit'in 12 aya kadar ertelenmesi önerisinde bulundu. Tusk'un önerisine göre Brexit anlaşmasında bir uzlaşma sağlanamaması halinde İngiltere AB'den daha erken ayrılabilecek.
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Demokratların liste başı adayı Manfred Weber Brexit tarihinin uzatılmasına sıcak bakmıyor. CSU'lu politikacıPassauer Neue Presse'ye yaptığı açıklamada, "Uzun süreli erteleme doğru yol değil" dedi. Weber, "Bu konuda İngiltere'de hızlı bir sonuç çıkmayacaksa o zaman İngilizler yeniden karar vermek zorunda: Bunun anlamı ya ülkede yeniden seçimlere gidilecek ya da ikinci bir referandum düzenlenecek" dedi.
İngiltere'nin AB ile sağladığı son uzlaşmaya göre İngiltere'nin AB'den resmen ayrılma tarihi 29 Mart'tan 12 Nisan'a ertelenmişti. İngiltere'de 23 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen referandumla yüzde 52 oy oranı ile Brexit kararı alınmıştı. Ülkenin AB'de kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 48'de kalmıştı.
dpa, AFP / HT, SSB
©Deutsche Welle Türkçe
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
İRAN VE PAKİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI GÖRÜŞTÜ Asya - Pasifik 09.04.2019
- AŞIRI SAĞCI FRANSIZ LİDER MARİNE LE PEN EURONEWS'E KONUŞTU: FARKLILIKLAR İÇİNDE BİRLİK İSTİYORUZ Avrupa - AB 09.04.2019
-
TANAP'IN SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ HAYATA GEÇİYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 09.04.2019
- BOSNALI ESKİ SIRP POLİSE SAVAŞ SUÇUNDAN 11 YIL HAPİS Balkanlar 09.04.2019
-
ÖZBEKİSTAN, ÇİN-TÜRKMENİSTAN DEMİRYOLU KORİDORUNA KATILDI Orta Asya 09.04.2019
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS