II. BALKAN SAVAŞI'NI BİTİREN BÜKREŞ ANLAŞMASI (10 AĞUSTOS 1913)
Paylaş :
PDF İndir :

10.08.2017


Trhaberler 10 Ağustos 2017

II. Balkan Savaşı'nı bitiren Bükreş Anlaşması (10 Ağustos 1913) hangi koşullarda imzalandı? Savaşa hangi ülkeler katıldı ve savaş sonrası nasıl bir sonuç ortaya çıktı? İmzalanmasından sadece 1 yıl sonra 1. Dünya Savaşı'nın çıktığı Bükreş Antlaşması'na ilişkin tüm detaylar haberimizde...

II. Balkan Savaşı'nın Arka Planı

Birinci Balkan Savaşı sonrası, oluşan sınırlar yüzünden tüm devletler hoşnutsuzdu. Çünkü; bu devletler, toprak paylaşımının adaletsiz ve taraflı olduğunu; Bulgaristan'ın hak ettiğinden daha fazla toprak aldığını düşünüyorlardı. Ayrıca Osmanlı Devleti, kaybettiği toprakları yeniden kazanmak istiyordu. Romanya da bu ortamdan yararlanıp, kârlı çıkmak istiyordu.

Aslında bu savaşın, tek hedefi Bulgaristan idi. Böylece, tüm bu devletler bu devlete saldırınca Bulgaristan ağır bir yenilgi aldı. Savunmaya çekilmek için birçok yerdeki askerlerini çekti. Bunu fırsat bilen Enver Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu 21 Temmuz 1913 tarihinde Edirne'ye girdi. Tek kurşun atmadan, Edirne, Kırklareli ve Dimetoka geri alındı.

Bu savaş ile, Edirne ve Kırklareli Osmanlı'nın eline geçmiştir. Londra Konferansı'nın hükümleri kısmen değişmiştir.

II. Balkan Savaşı'nda beş ülkeyle birden savaşmak zorunda kalan Bulgaristan savaştan yenik çıkarak antlaşma imzalamak zorunda kaldı. Yapılan görüşmeler sonucunda Bükreş Anlaşması (10 Ağustos 1913)  imzalandı.

Kosova, Arnavutluk ve Makedonya'nın tamamı Osmanlı'ya aitti. Birinci Balkan Savaşı sonunda Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan arasında bölünmüştü. Bu sınır tanımazlılık yüzünden Sırplar Makedonya'nın Doğusunu ele geçirdi. Yunanlar ise Güney Makedonya'nın tamamını ele geçirmiştir. Bunun üzerine Bükreş'te Antlaşma Bükreş Anlaşması (10 Ağustos 1913) imzalandı.

Bükreş Anlaşması (10 Ağustos 1913) ile;

  • Dobruca'nın tamamı Romanya'ya verildi.
  • Osmanlı Devleti, savaştan yararlanarak, I. Balkan Savaşı'nda kaybettiği Kırklareli, Edirne ve Dimetoka (1915'te Bulgaristan'a bırakılacaktır)'yı geri aldı.
  • Makedonya, Sırbistan ile Yunanistan arasında bölündü.
  • Akova'nın tamamı Karadağ'a bırakıldı.

Bu savaş ile sınırlar kısmen değişti. Fakat, bu gerilimi daha da arttırdı. 1 yıl sonra, Saraybosna'daki Avusturya veliahtına suikast ile I. Dünya Savaşı patlak verdi. Böylece, bu savaşa tüm Balkan Devletleri katıldı. Bu nedenle, I. Dünya Savaşı daha çok ateşli ve uzun süreli oldu. Özellikle Avrupa ve Balkanlarda sınırlar değişti.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten