20 Mart 2017
Sondakika.com
Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, ülkesinden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ile sorunların barışçıl bir biçimde çözülmesi için çaba harcadıklarını vurgulayarak Rusya'nın da aynı şekilde davranması ve uluslararası hukuk ilkelerine uyması gerektiğini söyledi.
Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, ülkesinden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ile sorunların barışçıl bir biçimde çözülmesi için çaba harcadıklarını vurgulayarak Rusya'nın da aynı şekilde davranması ve uluslararası hukuk ilkelerine uyması gerektiğini söyledi.
Janelidze, resmi ziyaret için Tiflis'te bulunan Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığında yaklaşık bir saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Janelidze, toplantıda iki ülke arasında ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri ele aldıklarını belitti.
Gürcistan ve Macaristan arasında kültür, eğitim, ticaret ve ekonomi alanlarında aktif işbirliği bulunduğunu ifade eden Janelidze, ikili ilişkilerin Macaristan Başbakanı'nın kısa süre içinde Tiflis'e yapacağı ziyaret sırasında yeniden ele alınacağını kaydetti.
Rusya'ya S-300 tepkisi
Janelidze, Macaristan'in Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destek için Sziijarto'ya teşekkür etti.
Toprak bütünlüğü sorunlarının barış yoluyla çözülmesi için Tiflis yönetiminin ciddi çaba harcadığını vurgulayan Janelidze, Rusya'nın da uluslararası hukuk ilkelerine uyması ve anlaşmazlıkların barış yoluyla çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Janelidze, Rusya'nın işgal ettiği Abhazya bölgesinde S-300 sistemlerini kurmayı planladığını öğrendiklerini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın bazı askeri birliklerinin Rus ordusuna katılması için savunma ve dışişleri bakanlıklarını görevlendirmesine tepki gösteren Janelidze, şunları kaydetti:
"Rusya Federasyonu ile Güney Osetya'nın sözde askeri birliklerinin birleşmesiyle ortaya çıkacak sorunları değerlendirdik. Bu karar, Rusya Federasyonu'nun ilhak politikasına ne kadar odaklandığını bir kez daha kanıtlıyor." dedi.
Avrupa Birliği Gürcistan'ı bekletti
Szijjarto da Janelidze ile görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra Gürcistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO ile entegrasyon sürecini değerlendirdiklerini söyledi.
Gürcistan vatandaşlarının 28 Mart'tan itibaren Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmelerine yönelik AB Komisyonunun verdiği kararını değerlendiren Szijjarto, Gürcistan'ın sorumluluklarını çok daha önce yerine getirdiğini, bu yüzden de AB'nin söz konusu kararı daha erken alması gerektiğini savundu.
Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine somut destek verdiklerini ifade eden Szijjarto, "Gürcistan'a destek veriyoruz ve gelecekte de desteklemeye devam edeceğiz." dedi.
Szijjarto'nun Gürcistan ziyareti sırasında iki ülke arasında bir dizi işbirliği anlaşması imzalanacak.
Szijjarto, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Başbakan Giorgi Kvirikaşvili, Parlamento Başkanı İrakli Kobahkidze ve Enerji Bakanı Kakha Kaladze ile görüşmesinin ardından yarın Tiflis'ten ayrılacak.
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
IRAK'TA SADR'DAN SİLAHLI DİRENİŞ MESAJI Irak 20.03.2017
-
BAKAN ÇAVUŞOĞLU: İKİ AY İÇİNDE BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU PROJESİNİN AÇILIŞINI YAPACAĞIZ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 20.03.2017
- ERBİL MERKEZLİ KÜRT MEDYA GRUBUNDAN SKANDALLI HARİTA Irak 20.03.2017
- AFGANİSTAN BARIŞ KONFERANSI 14 NİSAN'DA MOSKOVA'DA YAPILACAK' Asya - Pasifik 20.03.2017
- IRAK GÜÇLERİ BAĞDADİ’NİN 'HİLAFETİ' İLAN ETTİĞİ CAMİYE YAKLAŞIYOR Irak 20.03.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS