FRANSA RUSYA’DAN ÇARLIK DÖNEMİ BORÇLARINI İSTİYOR
Paylaş :
PDF İndir :

17.01.2018


Sözcü, 17 Ocak 2018

400 bin Fransız mirasçı Rusya Federasyonu'nudan Çarlık Rusyası'nın borçlarını geri ödemesini istiyor. Lenin borçları tanımadığını ilan etmişti.

Ellerinde 19 yüzyıldan kalma Rusya İmparatorluğu bonosu olan Fransız vatandaşları Kremlin'den borcunu ödemesini istedi. 1867 yılında Rusya Devlet Demiryolları 15 milyar Frank değerinde tahvil çıkarmıştı. Russia Today'in haberine göre söz konusu tahvillerin değeri 53 milyar Euro ediyor.

 

LENİN BORÇLARI TANIMADI

Zamanında ellerinde bonoları olan 400 bin mirasçı ise Rusya'dan bonolarının parasını istiyor. Ekim devriminin ardından Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Lenin Rusya İmparatorluğu'nun borçlarını tanımadığını ilan etmişti.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra 1996 yılında Rusya Federasyonu ile Fransa arasında çarlık dönemi borçlarına ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre Rusya 400 milyon doları 50 milyon dolarlık 8 taksit halinde Fransa'ya ödemeyi kabul etmişti.

GEÇEN SENE BİLE ÖDEDİLER

 

Ekonmistler söz konusu miktarın Rusya İmparatorluğu'nun Fransa'ya olan borcunun sadece yüzde 2'si olduğunu ifade ediyor.  Rusya geçen sene Sovyet dönemi tazminatı olarak Bosna Hersek'e 152 milyon dolar tazminat ödemişti.

 

TÜRKİYE OSMANLI'NIN BORÇLARINI 1954'TE KAPATTI

Lozan Antlaşması'nın 46. maddesi ile Osmanlı'dan kalan borçların Osmanlı Devleti'nden ayrılan devletler arasında bölüştürülmesi kabul edildi. 47. maddeye göre de Osmanlı borçlarının yıllık ödemelerinin borçlu devletler arasında paylaşımı Duyun-u Umumiye Meclisi tarafından yapıldı. Anlaşmaya göre Türkiye borçların yüzde 62'sini, 1912 sonrası aldığı borcun yüzde 73.59'unu ödemeyi kabul etti. Toplam borç 82 milyon 456 bin 337, faizleriyle birlikte 107 milyon 528 bin 461 altın liraya denk gelir. Türkiye borçları 1929 yılında ödemeye başladı ve borçların tamamı 1954 yılında kapatıldı.




Henüz Yorum Yapılmamış.