Deutsche Welle (13 Temmuz 2017)
Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron Paris'te işbirliği mesajları verdi. İki lider ortak 'yeni nesil savaş uçağı' üretme kararı aldı.
Fransa'nın başkenti Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hazır bulunduğu Almanya-Fransa Ortak Bakanlar Kurulu bugün taplandı. Her iki ülkenin hükümeti AB için yeni nesil savaş uçaklarını ve insansız hava araçlarını ortaklaşa geliştirme ve üretme kararı aldı. Ayrıca işletmelere vergi uygulamasında hesaplama kıstaslarının standartlaştırılması kararlaştırıldı.
Macron: Almanya-Fransa ortaklığı önemli
Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı Macron'un başkanlığındaki ilk ortak Fransa-Almanya Bakanlar Kurulu toplantısı merakla bekleniyordu. Macron küresel sorunların üstesinden gelebilmek için Almanya ile Fransa'nın ortak pozisyonunun önemli olduğunu vurguladı.
İki ülke arasındaki işbirliğinin özünü ise savunma politikaları oluşturuyor. Her iki ülke yeni bir savaş tankı, uzun menzilli bir keşif uçağı ve Eurofighter ve Rafale tipi uçakların yerine geçecek yeni nesil bir savaş jetinin ortaklaşa yapılıp yapılamayacağını araştıracak. Ayrıca her iki ülkenin askeri kademelerinin birbiriyle iletişimde olması ve ortak veri bankalarının kullanılabilmesi için şifreli iletişimin standartlaştırılması hedefleniyor.
Euro Bölgesi'nin reformu
Fransa ve Almanya hükümetleri Euro Bölgesi'nin reformuna tam olarak ne zaman başlanacağına açıklık getirmediler. Başbakan Merkel para birliğine ilişkin işbirliğini daha derinleştirmek istediklerini söyledi ancak büyük adımlar atılabilmesi için Almanya Parlamentosu'nun federal hükümete görev vermesi gerektiğini bunun ise 24 Eylül'deki genel seçimlerden sonra mümkün olacağına dikkat çekti.
Sahel Bölgesi'ne yardım
Her iki hükümet iklim değişiminin etkilerinin birebir görüldüğü ve insanların göçe zorlanma tehlikesinin bulunduğu Afrika kıtasındaki Sahel Bölgesi'nde güvenlik işbirliğini yeni projelerle destekleme niyetinde olduklarını da açıkladı. İklimin korunmasına yönelik araştırma programlarına Almanya'nın ek 15 milyon euro, Fransa'nın da 30 milyon euroluk kaynak sağlayacağı bildirildi.
Macron, Fransa'da Almanca'ya yabancı dil dersi olarak yeniden ağırlık verileceğini de belirtti ve dijital sektörde de işbirliğine gidileceğini söyledi.
Macron: ABD stratejik partnerimiz
Macron ve Merkel, iklimin korunması gibi konularda ABD ile görüş ayrılıkları bulunsa da bu ülke ile sıkı işbirliğini devam ettirme kararlılığında olduklarının da altını çizdi. Ortak Bakanlar Kurulu toplantısının ertesinde 14 Temmuz kutlamaları kapsamında Paris'e gelen ABD Başkanı Donald Trump'ı askeri törenle karşılayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron "ABD Fransa'nın stratejik partneridir" ifadesini kullandı.
©Deutsche Welle Türkçe
Reuters, DW/ ÇA,BÖ
Henüz Yorum Yapılmamış.
- MCGURK: BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNU DOĞRU BULMUYORUM Irak 14.07.2017
- KIRGIZİSTAN HES ELEKTRİĞİNİ KOMŞULARINA SATACAK Asya - Pasifik 14.07.2017
-
FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON, TRUMP'LA GÖRÜŞTÜ Avrupa - AB 14.07.2017
- İTALYA FRONTEX'TEN YARDIM İSTİYOR Avrupa - AB 14.07.2017
- ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER AFGANİSTAN'DA Asya - Pasifik 14.07.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS