ERNA SOLBERG: "NORVEÇ DİĞER ÜLKELERE KIYASLA DAHA FAZLA GÖÇMEN KABUL ETTİ ÇÜNKÜ İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR."
Paylaş :
PDF İndir :

22.11.2016


21.11.2016
EuroNews

Biyografi: Erna Solberg

  • Stolberg Ekim 2013’te Norveç Başbakanı oldu.
  • Kendisi 2004 yılından beri Muhafazakar Parti’nin başkanlığını yürütüyor.
  • 2000’li yılların başında göçmenlik konusundaki duruşu nedeniyle ‘Demir Erna’ lakabıyla anıldı.
  • Bilgisayar oyunları ve özellikle de Pokemon Go oynamayı çok seviyor.

euronews: “Norveç gibi küçük bir ülkenin başbakanı elbette Rusya ile olan gerilimli ilişkiler, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması, mülteci krizi ve Pokemon Go çılgınlığı gibi uluslararası genel sorunlarla yüzleşmek zorunda… Norveç Başbakanı Erna Solberg Dünya Demokrasi Forumu Avrupa Konseyi Toplantısı için Fransa Strasbourg’da Global Conversation’ın konuğu oldu…”

“Rusya ile aranızdaki sınır çizgisi çok kısa… Ülkenizde Amerikan askerlerinin konumlanmasına izin vermeniz Moskova’da pek hoş karşılanmadı.”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Bu konu beni endişelendirmiyor çünkü Rusya ile birçok konuda iyi ilişkiler içerisindeyiz. Bunun yanında, müttefik devletlerin askerleri, birliklerimizle ortak askeri harekat yapmasını ve kış şartlarında savaşmayı öğrenmek zorunda…”

euronews: “Ancak Rusya, İskandinav ülkelerinde ve Doğu Avrupa’da kendi sınırları üzerindeki asker sayısının artmasını pek hoş karşılamıyor. Sizce bu konuda bir kışkırtmadan söz edilebilir mi?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “İskandinav ülkelerinde, Baltık Denizi kıyılarında olduğu gibi bir gerilim yaşanmıyor. Rusya uluslararası bir yasayı çiğnerse , bunun her zaman karşısında olacağız. Ukrayna’daki durumda biz Ukraynalıları destekliyoruz. Ancak kuzey bölgelerde Rusya ile iyi ilişkilerde bulunmaya çalışıyoruz.”

euronews: “Bugünlerde başka sınırlarda olduğu gibi, Rusya ile ülkeniz arasına yasa dışı göçü durdurmak için bir dikenli tel inşa edildi. Bu uygulama başarılı addedildi çünkü göç oranı yüzde 95 oranında azaldı.”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Diplomatik bağlamda Rusya ile iyi ilişkilere sahibiz. Onlar, bu bölgenin güvenli alan olduğunu biliyor. Norveç‘e ulaşmadan önce Rusya tarafında tam üç farklı sınır engel noktası bulunuyor. Bu bölgedeki göçmen akışını durdurmak, sanırım onlar için de çok önemli…”

euronews: “Zor durumda olan bu insanların akışını durdurmak için sınır engelleri inşa etmek sizce mantıklı mı?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Biz yeniden mülteci kabul eden ülkelerden biriyiz. Üç bin 100 mülteci ile Birleşmiş Milletler’in Norveç için belirlediği kotanın da üstünde göçmen kabul ettik. Bunu belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdik. Bu sene sayı azdı ancak geçen sene çok fazlaydı. Bu insanlık dramına yeterince yardımcı olmaya çalıştık.”

euronews: “Eğitim seviyesinin yüksek olması hoşgörü ve farklı kültürleri kabul etme oranını artırıyor. Mültecileri hoş karşılamaları açısından Norveçlileri nasıl eğitiyorsunuz? Mültecilerin ülkeye uyum sağlamasını istiyoruz ancak bunu yapabilmek için eğitimli insanlara ihtiyaç var.”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Bu bizim normal eğitim sistemimizin bir parçası… İnsanlar neden ülkelerinden kaçıyor, sahip oldukları gelenekler nedir, bu konuda bize düşen görevler gibi birçok konu, Norveç‘in eğitim müfredatının zaten bir parçası… Bunun yanında insanlar, mültecilerin Norveç standartlarında yaşama hakkı olduğu konusunda açık bir fikre sahip… Kadın hakları açısından ya da iki erkeğin sokakta öpüşmesi gibi konularda kendi ülkenizdeki gibi düşünemezsiniz. Çünkü ülkemizde eş cinsel insanlar da var ve bu insanlar da toplumumuzun birer parçası…”

euronews: “Ancak öfkeye sebebiyet veren mültecilerin uyumundan sorumlu devlet bakanı oldu. Çünkü yeni gelen göçmenlerin yaşayacakları ortamda domuz eti yiyen ve alkol içen insanların olacağından bahsetti. Bakanlık seviyesinde birinin, bu tarz söylemlerle çok basit bir konuyu daha karmaşık hale getirmesi beni şoke etti.”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Ben bunun çok karmaşık bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bir ülkeye gelip, geçinmek için çalıştığınız işte, domuz eti ya da alkol servis edemem diyemezsiniz. Eğer dini nedenlerden dolayı çalışmayı reddediyorsanız, Norveç toplumunun işsizlik maaşınızı ödemesini beklemeyin.”

euronews: “Bunu reddedenler azınlık olmalı?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Norveç‘te çalışan göçmen kadınların sayısı çok az. Bu kadınların sahip olduğu çocuk sayısı çok fazla ve bunlara bakmak bile başlı başına bir iş… Ancak bu kadınların bazı talepleri, iş bulmalarını zorlaştırmıyor değil… Bazen kocaları, kadınlarının Norveç toplumuyla çok iç içe olmasını istemiyor çünkü kadınlar toplumda özgür olduklarının farkına varıyor. Yani hala burada da ailelerin ataerkil yapıları devam ediyor.”

euronews: “İngiltere’de göçmenlik karşıtı düşünce Brexit’i tetiklemişti. İngiltere daha ileri gitti ve işler karmakarışık bir hale geldi. Onlar da Norveç modelini örnek almak istiyor. Sizce bu model İngiltere’ye uygun mu?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Brexit hakkındaki tartışma daha çok özgürlük konusuyla ilgiliydi. Eğer Norveç modelini kabul ederlerse bunu beğenmeyeceklerini söylemiştim. Bu durum ülkemize ekonomik bir bağlantı kazandırdı. Bu sayede mal ve hizmet satabiliyoruz. Norveç son senelerde diğer ülkelere kıyasla daha fazla göçmen kabul etti çünkü iş gücüne ihtiyacımız var.”

euronews: “Sizce Brexit sebebiyle diğer ülkeler de birlikten ayrılır mı?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Bence Brexit’in Avrupa Birliği’ne büyük bir desteği oldu. İnsanların tedirgin olmasının asıl sebebi daha sonra neler olacağını bilmemeleri… Ve belki de biraz güvensizlik duygusu… Brexit, Avrupa Birliği’nden ayrılmak isteyen diğer ülkeleri de sakinleştirdi.”

euronews: “Sayın Başbakan hep şu tarz söylemler duyarız. Kadın bir siyasi, diğer erkek meslektaşlarına göre iki kat daha fazla çalışmak zorunda. Sizin deneyiminiz bu şekilde mi oldu?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Ben ülkenin ikinci kadın başbakanıyım. İlk değilim. İkinci olduğum için de mutluyum çünkü benden önce bir kadın başbakan görev yaptı. Norveçliler, kadınların siyasi arenada ya da diğer birçok alanda boy göstermesine alışkınlar. Ben, başbakan olan diğer kadınların tecrübe ettiği şeylerin aksine, göreve gelince özgür yanımı daha çok keşfettim.”

euronews: “Rahatlama yöntemlerinizden biri de Pokemon Go oyununu oynamanız. Bunu artık herkes biliyor. Bu oyunda sizi çeken şey nedir?”

Erna Solberg, Norveç Başbakanı: “Bu alışkanlık tatilde başladı. Herkes bu oyunu oynuyordu ve ben bir şey anlamıyordum. Her Pokemon durağı bir bina ya da bir heykel olduğu için aynı zamanda şehri de gezmiş oluyorsunuz. Bu oyun sayesinde bir duvar üstündeki ayrıntıyı yakalıyor ya da bir sanat biçimini farklı şekilde idrak ediyorsunuz. Eski küçük deneyimleriniz dahi farklı hale geliyor. Halkın, siyasilerin farklı şekilde eğlendiğini düşünmeleri çok tuhaf.”




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten