
Milliyet, 24 Ağustos 2017
Çavuşoğlu, Bağdat’ta mevkidaşı Caferi ile düzenlenen ortak basın toplantısında, IKBY’nin yapmayı planladığı referandum kararına ilişkin, “Erbil’den beklentimiz son derece sade ve nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir” dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunu iptal etmeleri çağrısında bulundu.
Çavuşoğlu, Türkiye-Irak ilişkilerinin gündeminde yer alan konuları görüşmek üzere gittiği Bağdat’ta Iraklı mevkidaşı İbrahim Caferi ile düzenlenen basın toplantısında, ortak çıkarları ilgilendiren konularda faydalı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Irak’ın DEAŞ’a karşı verdiği zorlu mücadele sonrası elde ettiği başarılardan ve özellikle Musul’un DEAŞ’tan temizlenmesinden dolayı Türkiye’nin duyduğu memnuniyeti bir kez daha ilettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, Telafer’de de DEAŞ’a karşı operasyonların başlamasından mutluluk duyduklarını vurguladı.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliği ve egemenliğine verdiği önemi, birlik ve beraberliğin korunması için yanlarında olduklarını bir kere daha vurgulamak için Bağdat’a geldiklerini belirtti.
Çavuşoğlu, “Hem DEAŞ hem de PKK Türkiye’nin ve Irak’ın ortak düşmanıdır. PKK da DEAŞ gibi Irak’ın sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, huzuru, birlik beraberliğine karşı bir tehdittir. PKK’nın da Irak’tan temizlenmesi için birlikte hareket edeceğiz ve her türlü desteği Irak güçlerine vereceğiz. Ortak stratejilerle ve birlikte hareket ederek Irak’ı bu terör belasından, terör örgütlerinden kurtarabiliriz. Türkiye ve Irak’ın kaderleri ortaktır. Aynı coğrafyayı, aynı kaderi paylaşıyoruz ve bu anlayış üzerine inşallah ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.
Çavuşoğlu, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu kararı alan Erbil yönetiminden Türkiye’nin beklentilerinin sorulması üzerine, şunları söyledi: “Erbil’den beklentimiz son derece sade ve nettir. Bu referandum kararının iptal edilmesidir. Bağdat’tan taleplerinin yerine gelmesi konusunda görüşmelerini sürdürüyorlar. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz fakat bölgenin istikrarı, birliği, beraberliği çok önemli. Kürt kardeşlerimizin de menfaati ve geleceği Irak’ın birlik ve beraberliğindedir. Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi konusunda üzerimize düşeni biz de yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda özellikle iki taraftan da talep gelirse görevimizi, rolümüzü en iyi şekilde, yapıcı bir şekilde oynamaya devam edeceğiz.”
Başika konuşuldu
Çavuşoğlu, “Başika konusunu da kardeşim Caferi ile samimi bir şekilde değerlendirdikı” cevabını verdi. Çavuşoğlu, Başika’daki üste terör örgütü DEAŞ’a karış Irak’ın “öz evlatlarının” eğitildiğinin altını çizerek 700’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Çavuşoğlu, Başika üssünün Irak’ın iç siyasetinde yarattığı hassasiyetin farkında olduklarına işaret ederek “Sayın Başbakanımız ziyaretinde de yine ortak deklarasyonda da vurgulandığı gibi ‘Başika kampının fonksiyonu, stratejisi ve geleceğiyle ilgili kararı beraber vereceğiz’ dedik” dedi. l AA
‘Biz bölgede huzur istiyoruz’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’taki temasları kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Çavuşoğlu, görüşmenin ardından DEAŞ’a karşı operasyon, PKK ve aynı zamanda gündemde olan referandumu konuştuklarını söyledi. Türkiye’nin referandum konusundaki düşüncelerini Barzani’ye net biçimde ilettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, “Biz bu bölgenin huzurunu ve barışını istiyoruz. Irak’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kürt bölgesel yönetiminin haklarını ve Kürt kardeşlerimizin haklarını her zaman net bir şekilde savunuyoruz” ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, referandumun bölgeye huzur ve istikrar getirmeyeceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Kerkük’te kamu binalarına bayrak asılmasını doğru bulmadıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, referandumun da doğru olmayacağını muhataplarına söylediklerini aktardı. Çavuşoğlu, “Türkiye IKBY’de meydana gelecek bağımsız bir Kürdistan’a destek verir mi?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Bizim PKK ve YPG ile sorunumuz var.”
‘Türkmenleri ayırmıyoruz’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile Bağdat’ta Yeşil Bölge’deki Es-Selam Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda görüştü. Çavuşoğlu Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve Başbakan Haydar el-İbadi’nin ardından Türkmen milletvekilleri ile Yeşil Bölge’deki bir otelde görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu “Türkmenlerin geleceği Irak’ın birliği içerisindedir. Türkmenler Irak’ın birlik ve beraberliğini en çok destekleyen millettir. Haklarının da verilmesi ve ihlal edilmemesi gerekiyor. Telafer gibi Türkmen bölgelerin de kimliğinin korunması gerekiyor. Türkmenler arasında hiçbir ayırım yapmadan hepsini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- SIRBİSTAN, KOSOVA’NIN UNESCO’YA KABUL EDİLMEYECEĞİNDEN EMİN Balkanlar 24.08.2017
-
PUTİN: RUSYA-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ YOĞUN ŞEKİLDE GELİŞİYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 24.08.2017
- ÇAVUŞOĞLU IRAK’TA; SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ Irak 24.08.2017
- BAKAN REHİMOV : KARABAĞ’IN ZAFERİ AZERBAYCAN TARİHİNDE YENİ SAYFA Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 24.08.2017
- ÜSKÜP VE BELGRAT ARASINDA BUZLAR ERİYOR, DİPLOMATLAR GÖREVE DÖNÜYOR Balkanlar 24.08.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS