DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN CUMHURBAŞKANI MACRON’A CEVABI
Paylaş :
PDF İndir :

29.08.2022


           

Geçtiğimiz perşembe günü, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir’de Hıristiyan ve Yahudi Mezarlıklarına ziyarette bulundu[1]. Burada, yapmış olduğu açıklamada Cumhurbaşkanı Macron, ülkesine yönelik kara propoganda yürütüldüğünü açıkladı[2]. Bu açıklamanın yanı sıra, Macron, “Türkiye, Rusya ve Çin'de, aktivizm, neo-kolonyal ve emperyalist ajandaları olan ve el altında Fransa düşmanlığı yapan ağlar var. Tek bir düşman var, Fransa. Bunda hepsi birleşiyor." diyerek Türkiye’yi de suçladı[3].

27 Ağustos 2022 tarihinde ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Macron’un asılsız ve hedef gösterici beyanı üzerine bir açıklama yayınladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Macron’un Türkiye’yi hedef alan açıklamasını “son derece talihsiz bir açıklama” olarak değerlendirirken, “Fransa’nın sömürgeci geçmişi”’nden sıyrılmak adına başka ülkeleri suçlamasının  kabul edilemez olduğunu ifade etti[4].

Büyükelçi Bilgiç’in açıklamasının geri kalanı ise: “Düşmanlıkları değil dostluğu teşvik eden ve aynı zamanda Afrika Birliği’nin stratejik ortakları arasında yer alan Türkiye, hem Cezayir hem de Afrika kıtasının diğer ülkeleriyle ilişkilerini her geçen gün geliştirmekte, karşılıklı güven ve kazan-kazan ilişkisine dayanan bu ilişkiler, ülkelerin kendi iradelerine saygılı biçimde ilerlemektedir.

Fransa, Afrika kıtasında, kendisine yönelik tepkiler olduğunu düşünüyorsa, bu tepkilerin kaynağını kendi sömürgeci geçmişinde ve bunları hala farklı yöntemlerle devam ettirme çabalarında aramalı ve bunu düzeltme yoluna gitmelidir. Kendi geçmişine ilişkin sorunlarla yüzleşmek ve bunları çözmek yerine, bu tepkilerin üçüncü ülkelerin faaliyetleri nedeniyle ortaya çıktığını iddia etmek sadece sosyolojik bir olguyu ve tarihi yadsımak değil, aynı zamanda bazı siyasetçilerin sahip olduğu çarpık bir zihniyeti de yansıtmaktadır.

Fransa'nın, en kısa zamanda, kendi sömürgeci geçmişiyle, ülkemiz dahil başka ülkelere ithamda bulunmadan yüzleşebilecek olgunluğa erişmesini temenni ediyoruz[5].”

 

 


[1] “Macron’dan Cezayir’de Küstah Açıklama: Türkiye’yi hedef aldı!”, Sabah, 26 Ağustos 2022, https://www.sabah.com.tr/dunya/macrondan-cezayirde-kustah-suclama-turkiyeyi-hedef-aldi-6132634.

[2]“Macron’dan Cezayir’de Küstah Açıklama: Türkiye’yi hedef aldı!”, Sabah,

[3]“Macron’dan Cezayir’de Küstah Açıklama: Türkiye’yi hedef aldı!”, Sabah,

[4] “SC-23, 27 Ağustos 2022, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ülkemizi Hedef Alan Beyanları Hakkındaki Soruya Cevabı”, Dışişleri bakanlığı, 27 Ağustos 2022, https://www.mfa.gov.tr/sc_-23_-fransa-cumhurbaskani-emmanuel-macron-un-ulkemizi-hedef-alan-beyanlari-hk-sc.tr.mfa.

[5]“SC-23, 27 Ağustos 2022, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ülkemizi Hedef Alan Beyanları Hakkındaki Soruya Cevabı”, Dışişleri bakanlığı.




Henüz Yorum Yapılmamış.