DEVLET SINAVI TÜRKÇE DE OLACAK
Paylaş :
PDF İndir :

02.01.2017


Kosova Haber (31 December 2016)
21 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren Düzenlenmiş Meslekler Kanunu, Devlet Sınavı’nın Dillerin Kullanımı Yasası doğrultusunda Türkçe de yapılacaktır.
Düzenlenmiş Meslekler Kanunu sürecinde kanun tasarısı meclise sunulduğunda Devlet Sınavı’nın sadece Arnavutça ve Sırpça yapılması öngörüldüğünü belirten KDTP Milletvekili Müferra Şinik, Eğitim Komisyonu’nda yapılan müdahaleden sonra Düzenlenmiş Meslekler Kanunu Tasarısında değişiklik yapıldı ve Devlet Sınavı’nın Türkçe yapılması kanunlaştığını bildirdi. 
Devlet Sınavı Olmadan İstihdam Yok
21 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren Düzenlenmiş Meslekler Kanunu, Kosova Cumhuriyeti’nde düzenlenmiş mesleklerden mezun olanların devlet sınavına tabi tutulmasını öngörüyor. 
Düzenlenmiş meslekler şunlardır: hekim, diş hekimi,  eczacı, ebe, fizyoterapist, veteriner, mimar, her alanda mühendis, üniversite öncesi öğretmenler, eğitimci, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, profesör, ekonomist ve hukukçu.
Eğitim uzmanı Jusuf Thaçi, sınavın düzenlenmesini gerekli bulurken onun örgütlenmesi konusunda pek iyimser olmadığını söyledi. 
Bu sınavın birçok ülkede düzenlendiğine dikkati çeken Thaçi, “bu tür değerlendirme veya testin nasıl uygulanacağını bilmediğimiz için iyi olup olmayacağını da kestirmek zor. 
Profesyonel açıdan uzmanlığın ulusal düzeyde değerlendirileceği sınavdan sonra başarılı olanlar, mesleğini yapmak için lisansa sahip olacak ve işe girebilecek. 
Kanun yürürlüğe girmeden önce bu meslekleri Kosova’da veya Kosova dışında yapanlar devlet sınavından muaf olacak. 
Testin, Kosova Devlet Sınavlar Ajansı tarafından bu ajans, Eğitim Bakanlığı, meslek uzmanı ve bir üniversite hocası olmak üzere dört kişilik bir komisyon aracılığıyla düzenlenecek. 
http://www.kosovahaber.net/index.php?page=2,12,37852




Henüz Yorum Yapılmamış.