DEAŞ SONRASI OBAMA'NIN IRAK POLİTİKASI
Paylaş :
PDF İndir :

25.11.2016


Dunya, 24 Kasım 2016

Obama yönetiminin Irak'ta kapsayıcı bir yönetimin oluşmasını teşvik etmek yerine Maliki'nin "otoriterleşmesini" desteklemesinin sonuçlarından birisi de terör örgütü DEAŞ'ın hızla Irak'a yerleşmesi oldu.

DEAŞ, 2014 yılında Irak'ın Musul kentini ele geçirdi ve Irak, Trump'un tabiriyle "teröristlerin Harvard'ı" haline dönüştürüldü.

Musul'u ele geçirmesinin ardından bölgede hızla ilerleyen terör örgütü DEAŞ, Obama yönetiminin milyarlarca dolar para harcayarak desteklediği Irak hükümetini adeta felç etti.

Bu konudaki eleştiriler ABD Kongresinde de sık sık gündeme gelirken, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Senato İstihbarat Komitesinde Irak'ın masaya yatırıldığı 2014 yılındaki bir toplantıda "Irak'ın içine düştüğü krizde, Maliki hükümetinin izlediği dışlayıcı politikaların büyük rolünün olduğunu" dile getirdi.

İbadi dönemi

İktidara geldiğinden bu yana ABD askerlerinin kara savaşına girmesini istemeyen Obama, Maliki'nin yerine Haydar el İbadi'nin daha kuşatıcı bir yönetim sergileneceğini umut ederek, İbadi yönetimini destekledi.

Obama, başkanlığı sırasında adeta bir "bataklığa" dönüşen Irak'ı İbadi yönetimine teslim ettikten sonra da "Yeni liderliğin önünde kapsayıcı bir hükümet kurarak, halkın güvenini kazanmak ve çözüm üretmek gibi zor bir görevi var." değerlendirmesinde bulundu.

İbadi, 2014 yılının sonunda "Şii Ulusal İttifakı" tarafından aday gösterilip Cumhurbaşkanınca başbakan olarak görevlendirilmesinin ardından Maliki'nin hatalarını sürdürdüğü yönünde eleştirilere hedef oldu.

Bağdat'ın Tahran ile yakın ilişkilerini devam ettiren İbadi, hem DEAŞ ile mücadele bağlamında ABD'nin desteğiyle Türkiye'yi özellikle Musul'da devre dışı bırakmaya çalıştı hem de İran destekli Şii milisleri, DEAŞ'ın kontrol ettiği Sünni nüfusun yoğun olduğu şehirlerde kullanmak istedi.

Obama, başkanlığının son döneminde Irak'ta kuşatıcı bir iktidar kurmasını ümit ettiği İbadi'den desteğini çekmeye başladığı, Almanyada'ki Elmau Sarayı'nın bahçesinde açıkça gözler önüne serildi.

Barack Obama, G-7 Zirvesi'nde İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ile sohbet ederken, yanına gelip selam vermeye çalışan İbadi'yi kameralar karşısında açıkça görmezden geldi. Obama'nın bu tavrıyla, İbadi'nin Washington yönetimi nezdindeki saygınlığının giderek azaldığı ortaya çıkmış oldu.

DEAŞ'a karşı toplam 10 bin 469 hava saldırısı düzenlendi

Obama yönetimi, DEAŞ'a karşı düzenlenen operasyonlarda karada Peşmerge ve Irak hükümetinin belirlediği birlikleri, havadan öncülüğünü kendisinin yaptığı koalisyon güçlerini kullandı.

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri DEAŞ'a karşı bugüne kadar toplam 10 bin 469 hava saldırısı düzenledi.

Obama'nın hava saldırılarıyla DEAŞ'ı ortadan kaldırmasının mümkün olmayacağı uzmanlar ve kendi kurmayları tarafından dile getirilmesine rağmen koalisyon, hava saldırılarına devam ediyor. Öte yandan Suriye'de karada Esed yönetimi, Irak'ta da İbadi yönetimi altındaki Şii milisler güçlenmeye devam ediyor.

Irak'ta savaşı bir imzayla sonlandırabileceğini düşünen Obama'ya 8 yıllık iktidarının sonrasında belki de en yalın ve net cevabı, "Obama, Irak'ı adeta altın tepside İran'a teslim etti. İran, bize bir teşekkür mektubu yazmalı." değerlendirmesi yapan halefi Trump vermiş oldu.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten