ÇİN'DEN ÖNEMLİ EKONOMİK HAMLE: RUSYA'NIN UZAK DOĞUSU'NDAKİ POTANSİYELE GÖZ DİKTİ
PDF İndir :
Türkrus, 11 Eylül 2017
Çin ve Rusya, Rusya’nın uzak doğu kesiminin kalkınmasında işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaştı. Habarovsk’ta düzenlenen hükümetler arası toplantıda her iki başbakan yardımcıları Wang Yang ve Yuri Trutnev, Rusya’nın Uzak Doğu kesiminin kalkınmasında yer almak isteyen Rus ve Çin girişimcileri için ana hatların belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılacağını belirtti. İki ülke, bu işbirliği çerçevesinde bölgedeki kalkınma stratejilerini ve politikalarını koordine edecek, ticaret, yatırım, turizm ve insani değişim alanlarındaki ortaklıklarını güçlendirecek.
İki ülke arasında altyapı inşa ve bir dizi büyük projenin gerçekleştirilmesi, daha elverişli bir girişimcilik ve finansal destek ortamının yaratılması, yatırım ve ticaretin kolaylaştırılması da kararlaştırıldı. Her iki başbakan yardımcısı, Rusya’nın Uzak Doğu kesiminin kalkınmasında yer almak isteyen Rus ve Çin girişimcileri için ana hatların belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılacağını belirtti.
İki ülke liderleri Xi Jinping ve Vladimir Putin arasında varılan mutabakat gereği, bu işbirliğinin, Rusya-Çin işbirliğinin stratejik doğrultularından biri olduğunu belirten Wang, bu yönde sağlanan ilerlemelerin övgüye değer olduğunu kaydetti. Trutnev de, Çin’in, bölgesel işbirliğinde Rusya’nın önemli bir partneri olduğunu ifade etti.
TÜRK İŞADAMLARI İÇİN DE BÜYÜK BİR POTANSİYEL
Rusya, uzak doğu kesiminin kalkınması için son yıllarda üst üste yeni önlem paketleri açıklıyor. Uzmanlara göre, halka toprak dağıtımı gibi, tarımı ve sanayii teşvike yönelik bu yenilikler, Rusya'da girişimcilik deneyimine sahip Türk işadamları için, uçşuz bucaksız bakir topraklarda, özellikle KOBİ'ler, tarım ve inşaat alanlarında geniş bir potansiyel yaratıyor.
Çin'in, Rusya'nın Uzak Doğu kesimindeki bu avantajları, son yıllarda epey iyi bir şekilde kullanmakta olduğu gözleniyor. Rusya'nın sağladığı ticaret ve yatırım kolaylıklarının, bölgedeki yatırım iklimini iyileştirmesinin, Türk girişimciler tarafından da değerlendirilmemesi için bir neden bulunmuyor.
Çin, Avrupa ve dünyanın diğer bölgeleriyle ticari ve ekonomik bağlantılarını güçlendirmek üzere başlattığı Kuşak ve Yol girişiminde, Avrupa'ya ulaşımı için sadece Çin-Türkiye-Avrupa bağlantısına değil, Çin-Rusya-Avrupa tren hatlarına da büyük önem veriyor. Dolayısıyla bu ortak ilgi alanı da, yine Türk girişimcilerin bölgeye ilgisini çekebilecek nedenler arasında bulunuyor.