Enerji Günlüğü (2 Nisan 2018)
Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi CNNC’nin Bulgaristan’da kurulacak olan 2000 MW’lık Belene Nükleer Enerji Santrali Projesi ile ilgilendiği kaydedildi.
Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova, Belene nükleer enerji santrali şantiyesine gerçekleştirdiği ziyarette Çin’de devlete ait en büyük nükleer enerji şirketi China National Nuclear Corp’un (CNNC) 2000 megawatt büyüklüğündeki Belene nükleer enerji santrali projesine ilgi duyduğunu açıkladı. Petkova, Çinli şirketin Ulusal Enerji Şirketi’ne (NEC) bir mektupla niyet beyanında bulunduğunu ifade etti. Avrupa Yatırım Bankası da daha önce bu tür projeye belli koşullarda finansman sağlayabileceğini açıklamıştı. Rus donanımının depolanması amacıyla inşa edilen tesisi teftiş eden Enerji Bakanı, Çinli şirketin mektubunun Belene santrali için temin edilmiş donanımın en uygun şekilde kullanımına ilişkin alternatiflerin arasında yer alacağını dile getirdi.
Tuna nehri kıyısında inşaa edilecek santralin 10 milyar euroya malolması bekleniyor.
SANTRAL DEVLET GARANTİSİ OLMADAN GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
Petkova, Bulgar vergi mükelleflerinin ödemiş olduğu 3 milyar levanın iktidarı çözüm bulmaya zorladığını dile getirdi. Projenin finansal bakımdan sağlıklı olabilmesinin onlarca etkenin aynı anda gerçekleşmesine bağlı. Buna rağmen, Petkova’ya göre ödenmiş ve teslim alınmış donanımla ne yapılacağı değil de finansmanın nasıl sağlanacağı en önemli konu. Bakan, projenin piyasa koşulları içerisinde devlet garantisi olmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yaz döneminde Belene santralinin geleceğine ilişkin kararın resmen açıklanması bekleniyor.
Bulgaristan Enerji Bakanlığı’nın, daha önce vazgeçtiği Belene Nükleer Santrali projesi için bu yılın ilk çeyreğinde yeniden ihaleye çıkmayı planladığı kaydedilmişti.
Bulgaristan, Belene nükleer santrali için daha önce yaptığı ve Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un kazandığı ihaleyi AB'den ve Washington'dan gelen baskılarla 2012'de iptal etmişti. İhalenin iptal edilmesine karşın, Bulgaristan, Rosatom'dan mahkeme kararı ile nükleer santrali almak ve 600 milyon euro ödemek zorunda kalmıştı.
http://www.enerjigunlugu.net/icerik/26684/cinden-bulgaristan-belene-ngs-projesine-ilgi.html
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
İRAN VE AZERBAYCAN'IN TİCARİ İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR
Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri
02.04.2018
- ÇİN'DEN ABD'YE MİSİLLEME: 128 ÜRÜNE GÜMRÜK VERGİSİ Asya - Pasifik 02.04.2018
- ARNAVUTLUK'TA OTOYOL ÖZELLEŞTİRMESİNE SERT TEPKİ Balkanlar 02.04.2018
-
IRAK-TÜRKİYE ARASINDA 'YENİ SINIR KAPISI' GÖRÜŞMELERİ YAKINDA BAŞLAYACAK
Irak
02.04.2018
-
ÇİN LİDERİ: EKONOMİK KALDIRAÇ ORANINI DÜŞÜRECEĞİZ
Asya - Pasifik
02.04.2018
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
