BBC, 29 Aralık 2016
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ocak ayında Kazakistan'ın Astana kentinde yapılacak Suriye barış görüşmeleri öncesi, "Rejimin garantisi Rusya olacak" dedi.
A Haber televizyonunda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Suriye'de ateşkesin her an olabileceğini belirterek, "Yılbaşından önce biz bunu tamamlamayı düşünüyoruz. Liderler iradeyi ortaya koydu. Uzmanlarımızla sürekli müzakere ediyoruz. Muhalefet ile Rusları bir araya getirdik." dedi.
Suriye hükümetinin 'nin barış şartlarına uyması konusunda garantörlüğü, Rusya'nın yapacağını söyleyen Çavuşoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:
"Rejimin garantisi Rusya olacak. Rejim ile aynı anlaşmayı Rusya imzalayacak. Rusya ateşkesin ihlal edilmemesi ve ülke geneline yayılması için bunun garantörü olacak. Hangi grupların Astana'ya gideceğine ilişkin, Ruslar ile bu anlamda bir anlaşma yapmak üzereyiz. Önce ateşkesi sağlamaya çalışıyoruz: Ateşkes olmadan Astana'da görüşmenin bir anlamı yok. Rejim burada hangi düzeyde katılacak onu bilmiyoruz ama bu anlaşmaya göre her iki taraf müzakere heyetini kendisi belirleyecek.
Rejimin de, değişik grupların da ateşkese uyması lazım. Farklı grupların Suriye'yi terk etmesi lazım. Rejim ve muhalefet var. Bu basit bir siyasi sorun değil. Siyasi çözümü getirmek için çaba sarf ediyoruz. Türkiye rejimi tanıdı şeklinde manüpülasyonlar yapılıyor. Böyle bir şey yok. Biz Astana'da Esad ile masaya oturmayacağız. Öyle bir şey söz konusu değil. Bu konudaki tutumumuzu Rusya da biliyor. 600 bin kişiyi öldüren bir kişinin Suriye'de birlik beraberliği sağlayamayacağına inanıyoruz. Herkesi kucaklayacak bir değişiklik olması lazım."
'Rusya ve Türkiye, Esad konusunda anlaştı'
Öte yandan eski adı Independent olan İngiliz "i" gazetesinin Moskova muhabiri Andrew Osborn'un kaleme aldığı ve Rus kaynaklara dayandırdığı habere göre, Rusya ve Türkiye, Esad'ın devlet başkanlığı seçimine kadar görevde kalması konusu üzerinde anlaştı.
Osborn, barış görüşmelerinin yapılacağı Kazakistan'ın Astana kentindeki buluşma öncesi üzerinde mutabakat sağlanan "çerçeve anlaşmaya" ilişkin bilgileri kaleme aldı.
Buna göre, Rusya, İran ve Türkiye, Suriye'nin resmi olmayan bir şekilde, bölgesel güçlerin etkili olduğu alanlara bölünmesi üzerinde anlaştığını yazdı.
Osborn'a konuşan kaynaklar, Rusya ve Türkiye'nin bir sonraki seçime kadar Esad'ın görevde kalması, sonrasında daha az kutuplaştırıcı bir isme yerine bırakması üzerinde mutabat sağladıklarını söylüyor. Ancak aynı kaynaklar, Esad'ın en büyük destekçisi olan İran'ın bu konuda ikna edilmesi gerekliliğini ifade ediyor.
Esad'ın kendisini ve ailesini kapsayan bazı garantiler alması sonrası görevden ayrılacağı öngörüsü de haberde yer alıyor.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- AZERBAYCAN ERMENİSTAN'IN İNSANSIZ HAVA ARACINI DÜŞÜRDÜ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 30.12.2016
- RUS UZMAN: RUSYA VE TÜRKİYE’NİN SURİYE İŞBİRLİĞİ MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI Asya - Pasifik 30.12.2016
- MAKEDONYALI ARNAVUT LİDERLER EDİ RAMA EŞLİĞİNDE BİR ARAYA GELDİ Balkanlar 30.12.2016
-
T.C. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “KOSOVA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ BİZİM İÇİN TARTIŞILMAZDIR”
Balkanlar
30.12.2016
- 'AFGANİSTAN'A YENİ BİR AMERİKAN YAKLAŞIMI GETİRMESİ BEKLEDİYORUZ' Asya - Pasifik 30.12.2016
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
