BBC, 25 Eylül 2017
Ortak tatbikat duyurusu ile ilgili TSK'nin internet sitesinde 4 adet fotoğraf da paylaşıldı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bugün yapılan bağımsızlık referandumunda sandıklar kapandı. Kerkük Valiliği, kent merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Kerkük'te Türkmenlere yönelik bir fiili müdahalenin olması halinde Türkiye'nin hemen askeri operasyon düzenleyeceğini söyledi ve bundan sonra tek muhatabın Bağdat olduğunu açıkladı.
Çavuşoğlu'nun bu açıklamalarının ardından Genelkurmay başkanlığı akşam saatlerinde, Silopi-Habur sınır bölgesinde devam eden tatbikatın, 3. aşamasına Irak Silahlı Kuvvetlerine bağlı birliklerin de katılacağını açıkladı.
26 Eylül'de gerçekleşecek tatbikata katılacak Irak ordu birimleri ile çekilen fotoğraflar da internet sitesinde yayınlandı:
"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Eylül 2017 tarihinden itibaren Silopi/Habur bölgesinde icra edilmekte olan tatbikatın üçüncü safhasına 26 Eylül 2017 tarihinde başlanacaktır. Tatbikatın bu safhası, bugün akşam saatlerinde bölgeye intikal eden Irak Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlik/unsurların da katılımı ile birleşik olarak icra edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Irak Savunma Bakanlığı da Türkiye ile sınırda geniş çaplı ortak askeri tatbikata başlandığını duyurdu.
Beyaz Saray'dan referanduma ilişkin yapılan açıklamada ise "birleşik Irak" vurgusu yapıldı.
Sözcü Sarah Sanders, konu ile ilgili gelen soruya, "IŞİD'ı yok etmek ve İran'ı uzaklaştırmak için birleşik bir Irak'tan yanayız" dedi.
Kerkük'te sokağa çıkma yasağı
Kerkük Valiliği'nin ilan ettiği sokağa çıkma yasağı gece boyunca yürürlükte olacak.
Referandum Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerinin yanı sıra tartışmalı Kerkük'te ve Salahaddin'in Tuzhurmatu, Diyala'nın Hanekin ilçeleri ile Celavla ve Karatepe kasabalarında da yapıldı. Referandumda 5 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkı vardı.
IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Rudaw Televizyonu oy sayımına başlandığını bildirdi.
Rudaw daha önce oy verme işleminin sona ermesine bir saat kala, referanduma katılım oranının yüzde 76'yı bulduğunu duyurmuştu.
Katılım oranının Kürtler arasında çok, Arapların ve Türkmenlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde ise az olduğu belirtiliyor.
Kerkük oy kullanan Kürt seçmenTelif hakkıAFP
Türkiye'de Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) daha önce Rudaw'ın yanı sıra K24 ve Waar televizyonlarını Türksat uydusundan çıkartılmıştı.
Karara gerekçe olarak, televizyonların "Türkiye'de yerleşik olmaması ve üst kuruldan yayın lisansı almaması" gösterilmişti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Askeri operasyonun planlaması olmaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sabah saatlerinde A Haber televizyonuna yaptığı açıklamada, referandum sonrası Ankara'nın bundan sonra Irak'taki tek muhatabının Bağdat olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Askeri seçenek an itibarıyla ne kadar yakın ya da uzak Türkiye için?" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:
"Uzak veya yakın diye değerlendirmek doğru olmaz. Bu gelişmelere bağlı. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir şey olursa bu her an, hemen olur. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa (Türkiye tarafından) askeri operasyon hemen olur. Yani bunun herhangi bir planlaması olmaz. Gelişmelere göre olur."
"Göreceksiniz ilerleyen günlerde PKK, Barzani'ye saldıracak" diyen Çavuşoğlu, peşmergeye verilen askeri eğitim desteğinin de kesileceğini söyledi.
Neden bazı Iraklı Kürtler bağımsızlık istiyor?
Irak Parlamentosu, referandum devam ederken petrol sahalarının kontrolünün federal hükümete devredilmesi için bu bölgelere asker gönderme kararı almıştı.
Pazartesi günü kabul edilen kararda, "Parlamento ordunun başından (Başbakan Haydar El İbadi) özerk Kürdistan bölgesinin 2003 yılında bu yana kontrol ettiği alanlara asker göndermesini talep etmektedir" denildi.
Peşmerge güçleri, aralarında Kerkük'ün de bulunduğu statüsü tartışmalı bazı bölgelerin kontrolünü 2014 yılında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden geri almıştı.
IKBY, "Evet" çıkması beklenen referandumun ardından Bağdat ile bağımsızlık görüşmelerine başlamak istiyor.
Irak hükümeti ise referandumun sonucunu tanımayacağını söylüyor.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- 16. ENERJİ YATIRIM VE DÜZENLEME KONFERANSI Asya - Pasifik 26.09.2017
- RUSYA TARIM BAKANI TKAÇEV ÖZBEKİSTAN'DA Asya - Pasifik 26.09.2017
- AZERBAYCAN, TÜRK YATIRIMCI VE TURİSTLERİ BEKLİYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 26.09.2017
- ÖZBEKİSTAN, DOĞALGAZ ÜRETİMİNİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR Asya - Pasifik 26.09.2017
- ÇAVUŞOĞLU'NDAN 'ARTIK TEK MUHATAB BAĞDAT' AÇIKLAMASI, TSK'DAN IRAK ORDUSU İLE 'ORTAK TATBİKAT' DUYURUSU Irak 26.09.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
