‘BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTINIZ’
Paylaş :
PDF İndir :

11.07.2016


10 Temmuz 2016

Milliyet

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi’nde liderlerle bir araya geldi. Almanya Parlamentosu’nda Ermeni tasarısının kabul edilmesi nedeniyle Merkel’e sitem eden Erdoğan, Obama’ya da taziyelerini iletti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya’daki NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Başkanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande başta olmak üzere çok sayıda liderle görüştü. ABD’deki gelişmelerle ilgili Obama’ya taziyelerini ileten Erdoğan, olayların üzücü ve endişe verici olduğunu söyledi. Almanya Parlamentosu’nda Ermeni tasarısının kabul edilmesi nedeniyle Merkel’e sitem eden Erdoğan, “Bu kararla bizi hayal kırıklığına uğrattınız” dedi. Erdoğan, Brexit konusunda ise Cameron’a “Bu İngiliz halkının kararıdır. Buna saygılıyız. Ama İngiltere’nin AB’den ayrılması bizi de hayal kırıklığına uğrattı, bundan üzüntü duyduk” dedi.

Euro 2016 Avrupa Şampiyonası’nın da konuşulduğu zirvede Erdoğan, Almanya’yı eleyen Fransa’nın Cumhurbaşkanı Hollande’ı tebrik ederek, “iyi bir maç oldu” dedi. Zirvedeki toplantılarda NATO ülkelerine Suriye siteminde bulunan Erdoğan, “Yük ve sorumluluk paylaşımı şart” mesajı verdi.

 

Kriz sonrası ilk

28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO zirvesinin ikinci ve son gününde Erdoğan hem Afganistan ve Ukrayna oturumuna katıldı hem de liderlerle ikili görüşmeler yaptı.

Erdoğan ve Merkel, iki ülke arasında krize neden olan Almanya Parlamentosu’nun Ermeni kararının ardından dün ilk kez Varşova’da bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren basına kapalı görüşmede ana Gündem Ermeni tasarısı, Türkiye-AB ilişkileri, Suriye ve göçmen sorunu oldu. Merkel, Erdoğan’a Türkiye-AB anlaşmasının ulaştığı noktadan duyulan memnuniyeti ifade ederek, mülteci akınında ciddi bir gerileme olduğunu kaydetti. Bunun önemli bir başarı hikayesi olduğunu belirten Merkel, devam ettirilmesinde mutabık olduklarını vurguladı.

Merkel, Türkiye’ye bu süreçte üstlendiği yükten dolayı teşekkür etti. İkili ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı görüşmede Erdoğan, Merkel’e Ermeni tasarısıyla ilgili sitemde bulunan Erdoğan, “Bizi hayal kırıklığına uğrattınız” dedi. Merkel ise kararın Türk-Alman ikili ilişkilerine gölge düşürmemesi için gerekli hassasiyeti göstereceklerini ifade etti.

Erdoğan zirvede Obama ile de ayaküstü kısa bir görüşme yaptı ve ABD’deki olaylarla ilgili taziyelerini iletti. Erdoğan gelişmelerin üzücü ve endişe verici olduğunu kaydetti. Obama’da Erdoğan’a gelişmelerle ilgili kısa bir bilgi vererek teşekkür etti.




Henüz Yorum Yapılmamış.