Dünya Bülteni, 16 Mart 2016
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ülkede herkesin kabul edeceği başka bir yönetim formülü üzerinde görüşmeye hazır olduklarını ancak Kürt halkının katılımı olmadan hiçbir girişimin başarılı olamayacağını belirtti.
Barzani, Süleymaniye kentindeki Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen "Uluslararası 4'üncü Süleymaniye Forumu"nda yaptığı konuşmada, Kürt bölgesinin, merkezi hükümet ile petrol ihracatı ve bütçe krizinin ortadan kaldırılması amacıyla birçok girişimde bulunduğunu belirtti.
"Maalesef tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı ancak buna rağmen şu anda bile Bağdat'la bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diyen Barzani, şunları kaydetti:
Irak'taki mevcut gerçeklik göz önünde bulundurularak, hareket edilmeli. Şu anda ülkenin yönetilmesi ve yeni hükümetten bahsediliyor ancak bunun çok iyi bilinmesi lazım birlikte yaşam formülü başarısızlığa uğradı. Irak ve bölgedeki tüm halkın kabul edeceği başka bir yönetim formülü üzerinde görüşmeye ve diyaloğa girmeye de hazırız ancak Kürdistan halkının katılımı olmadan bölgede yapılacak planlar başarıya ulaşamaz."
"ULUSLARARASI TOPLUMUN MADDİ YARDIMINA İHTİYACIMIZ VAR"
Kürt bölgesinin çok büyük ekonomik kriz ve hassas bir süreçten geçtiğine değinen Barzani, söz konusu krizin çözülmesi konusunda hiçbir ülkenin kendilerine maddi yardımda bulunmadığını ifade etti.
Barzani, Bağdat'taki merkezi yönetimin kendilerine düşen bütçe payını göndermemesi konusunda da uluslararası toplumdan destek beklediklerini kaydetti. IŞİD'le mücadele konusunda da yeterli maddi desteği almadıklarını söyleyen Barzani şunları kaydetti:
"Uluslararası toplum ve dünyadaki güçlü ülkeler, Irak merkezi hükümetinin, Kürdistan bölgesi bütçesini göndermesi konusunda üzerine düşen görevi tam olarak yerine getirmedi. Bunun yanında IŞİD ile mücadele etmemize rağmen hiçbir ülke maddi olarak yardım eli uzatmadı. Bu forum vesilesiyle tekrar belirtmek istiyorum, Kürdistan halkı ve Peşmerge güçlerinin bu zor süreçte uluslararası toplumun maddi yardımına ihtiyacı vardır."
"KDP VE KYB ARASINDAKİ DİYALOG ÜMİT VERİCİDİR"
IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin bazı siyasi taraflar tarafından gözden düşürülmeye çalışıldığını aktaran Barzani, "Çözüm yerine baskıyla irade kırılmaya çalışıldı, durum daha da gergin hale getirilmek istendi. Tüm ülkelerde siyasi ihtilaflar ve çekişmeler meydana geliyor ancak önemli olan sorun ve krizlerin çözülmesi için iradenin ortaya konulmasıdır. Önemli olan tüm siyasi tarafların bu iradeyi göstermesidir ve vakti gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Bölgedeki sorunların çözülmesi için diyaloğun şart olduğunu dile getiren Barzani, "Bu hususta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki diyalog girişimleri ümit vericidir. Tüm siyasi partiler arasındaki sorunların çözülmesi amacıyla yeniden görüşmelerin başlamasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
Barzani, IŞİD'in ortadan kaldırılmasının ardından yeni bir örgütün çıkma ihtimali konusunda ise şunları söyledi:
"Dünya ülkeleri IŞİD'in ortadan kaldırılmasından sonra ikinci bir radikal örgütün tekrar çıkmasını önlemek için çalışma yapıyor. Maalesef Kürdistan bölgesinin çevresinde meydana gelen mezhep çatışmaları önümüzdeki süreçte IŞİD'ten daha vahşi bir örgütün ortaya çıkacağı ihtimalini güçlendiriyor. Bu yüzden bölgenin istikrarı ve güvenliğinin temin edilmesi için özellikle Irak gibi bir ülkede Peşmerge güçlerine daha çok destek sunulması lazım."
Henüz Yorum Yapılmamış.
- AZERBAYCAN MİLLETVEKİLİ: “TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'A KARŞI PROVAKASYONLAR PLANLANIYOR” Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.03.2016
- AZERBAYCANLI MİLLETVEKİLİ: "AZERBAYCAN TÜRKİYE'Yİ DAİMA DESTEKLİYOR" Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.03.2016
- RUSYA, TÜRKİYE'DEN BİBER VE NAR ALIMINI DA DURDURUYOR Asya - Pasifik 17.03.2016
- AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI TÜRKİYE VE AZERBAYCAN ARASINDA İMZALANAN ASKERİ PROTOKOLÜ YORUMLADI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 17.03.2016
- GÜVENLİK KAYNAKLARINDAN İLGİNÇ RAPOR: PKK IRAK’A GEÇİŞ KORİDORU İSTEDİ Irak 17.03.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS