
24 Haziran 2016
haberler.com
Büyükelçi Bağırov, Dağlık Karabağ sorununa çözüm arayışlarındaki son durumu AA muhabirine değerlendirdi.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin Ermenistan'ın işgali altında olduğunu vurgulayan Bağırov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arabuluculuğunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın 20 Haziran'da St. Petersburg'da gerçekleştirdiği Dağlık Karabağ toplantısında bu sorunun çözümünün sadece uluslararası hukuk kurulları çerçevesinde gerçekleşebileceğinin kararlaştırıldığını belirtti.
Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün korunması ve sınırlarındaki işgalin sonlandırılması gerektiğini vurgulayan Bağırov, "Uzun yıllardır Minsk Grubu tarafından müzakereler yürütülüyor ancak bu müzakerelerin sonucunda herhangi bir fayda sağlanamadı. İşgal hala devam ediyor ve bu işgalden en fazla zarar gören Azerbaycan Cumhuriyeti'dir. Azerbaycan'da 1 milyondan fazla kişi doğduğu yeri terk etmek zorunda kaldı." dedi.
"İşgal devam ediyor"
Tarafların Dağlık Karabağ'da aşamalı çözüm için prensip anlaşmasına vardığı haberlerini değerlendiren Bağırov, "Şu an herhangi bir anlaşma var demek için çok erken. Çünkü işgal devam ediyor. Hala işgalin bitmesi istikametinde herhangi bir somut adım atılmadı. İnşallah somut adımlar atılırsa o zaman bu görüşmenin bir sonuca vardığını söyleyebiliriz." diye konuştu.
Bağırov, Madrid Prensiplerinin öngördüğü şekilde Dağlık Karabağ etrafında Azerbaycan toprağı olan bölgelerin işgalinin sonlandırılmasının, (Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasındaki) koridorun müzakereyle belirlenmesinin ve daha sonra Dağlık Karabağ'ın statüsüne Azerbaycan, Ermenistan ve Dağlık Karabağ halkının katılımıyla yapılacak bir referandumla karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Büyükelçi Bağırov, "İlk önce işgal sona ermeli, Ermeni silahlı kuvvetlerinin derhal şart koşmaksızın Azerbaycan topraklarından çıkarılması lazım. Ondan sonra tabii ki Dağlık Karabağ statüsünün müzakeresi referandum vasıtasıyla çözülebilir." ifadesini kullandı.
Dağlık Karabağ'da çözüm arandığı bir dönemde Rusya'nın son dönemde bölgede askeri varlığını artırmasını değerlendiren Bağırov, "Zaten Rusya'nın bölgede silahlı askeri varlığı mevcut. Malum olduğu gibi Ermenistan'ın Gümrü şehrinde Rusya'nın büyük bir üssü mevcut. O üs kime karşı belli. Bölgemizde Ermenistan dışında Rusya'nın varlık gösterdiği bir yer yok. Güney Kafkasya'nın üç cumhuriyetinden sadece Ermenistan'da Rusya'nın varlığı var." dedi.
Dağlık Karabağ sorunu
Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetlerin dağılmasının ardından Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve Ermeniler 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.
Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edilirken, 1 milyona yakın kişi doğduğu toprakları terk etmek zorunda kaldı.
Taraflar, 4-5 Mayıs 1994'te, Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamenter Asamblesi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle Bişkek Protokolü diye bilinen ateşkes anlaşması imzaladı.
Anlaşmayla geniş çaplı saldırı ve operasyonlara son verildi. Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli illerine konuşlandırılan Ermeni güçleri ile diğer bölgeleri savunmak için konuşlanan Azerbaycan güçleri arasında cephe hattı oluştu.
Mevzilerin inşa edildiği, siperlerin kazıldığı cephe hattı, Ermenistan'la sınırda bulunan Gazah, Ağstafa, Tovuz ve Gedebey illeri boyunca da uzandı. Birbirlerine çok yakın olan mevzi ve siperler arasındaki alanlara ise olası saldırıları önlemek için mayınlar döşendi.
Bişkek Protokolünün imzalanmasından bu yana ateşkes kağıt üzerinde kaldı ve çatışmalarda her iki taraf da kesin rakam verilmeyen fakat sayıları binlerle ifade edilen askerini kaybetti.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- PAPA FRANCISCUS BU KEZ 'SOYKIRIM' KELİMESİNİ KULLANMADI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 24.06.2016
- "20. YÜZYILDA ULUSLARARASI ERMENİ TERÖRİZMİ TARİHİ" KİTABI TANITILDI Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 24.06.2016
-
BULGARİSTAN-TÜRKİYE KARA SINIRININ TAMAMINA TEL ÖRGÜ ÇEKİLECEK Balkanlar 24.06.2016
-
KUZEY IRAK'A VE LİCE KIRSALINA HAVA HAREKÂTI Irak 24.06.2016
-
PUTİN: HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’IN ÜYELİKLERİ İLE ŞİÖ ÇOK GÜÇLÜ OLACAK Asya - Pasifik 24.06.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS