AHISKA SÜRGÜNÜ, 75. YILDÖNÜMÜNDE BEŞTEPE'DE ANILDI
Paylaş :
PDF İndir :

12.12.2019


Kırım Haber Ajansı (11 Aralık 2019)

 

Ahıska Türklerinin Sovyetler Birliği yönetimi tarafından 14 Kasım 1944’te vatanlarından sürülmesinin üzerinden 75 yıl geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 10 Aralık 2019 akşamı Beştepe’de, Sürgünün 75. yılında Ahıska Türklerini Anma Programı düzenlendi.

Sovyetler Birliği döneminde Stalin tarafından, bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska bölgesindeki binlerce kişinin, insanlık dışı uygulamalarla tren vagonlarına doldurularak Orta Asya’ya sürülmesinin üzerinden 75 yıl geçti.

 

AHISKA TÜRKLERİ’NİN SÜRGÜN GÖZYAŞLARI

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 10.12.2019 tarihinde “Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı” gerçekleştirildi.

Ahıska Türkleri, 14 Kasım 1944’te Sovyetler Birliği yönetimi tarafından yaşadıkları Ahıska, Aspinza, Ahılkelek ve Bogdanovka ilçeleri ile bunlara bağlı 220 köyden Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi ülkelere sürgün edildi.

 

30 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Binlerce kişi, tren vagonlarına doldurularak Orta Asya’ya sürüldü. Yaklaşık 17 bin kişinin açlık, soğuk ve hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği yolculuk sonunda Ahıska Türkleri, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirildi. Göçün ardından da açlık, salgın ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle 30 bin Ahıskalı daha zorunlu göç ettirildikleri yerlerde yaşamını yitirdi.

Sürgündeki Ahıska Türkleri 1944 ile 1956 arasında 12 yıl boyunca sıkıyönetim rejimi altında tutuldu ve sürgün edildikleri bölgeden dışarı çıkmaları yasaklandı.

 

KARADENİZ’DEKİ TÜRK NÜFUS KIYIMI

Sürgünün, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra arşivlerde Stalin’in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu ortaya çıktı. Bugün Ahıska Türkleri, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşıyor.

YTB tarafından, Ahıska Sürgünü 75. yılı dolayısıyla ayrıca, Sürgünün 75. Yılı Resim Yarışması, Ahıska Bölgesi Türk-İslam Eserleri Envanter Kitabı’nın hazırlanması, Kültürel Envanter Sergisi, Arşiv Fotoğrafları Sergisi, müzik albümü hazırlanması, sözlü tarih çalışması belgeselinin ve belgeselin kitabının hazırlanması ile “Kültürel Hareketlilik Projesi” çalışmaları da yürütüyor.

https://qha.com.tr/haberler/ahiska-surgunu-75-yildonumunde-bestepe-de-anildi/129317/




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten