16.12.2016
AB Haber
AB ülkelerinin liderleri, AB-Türkiye mutabakatına bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmanın tüm unsurlarının uygulanmasının öneminin altını çizdi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, AB-Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konularını görüşmek üzere AB Konseyi binasında toplandı.
Zirvede ilk olarak göç konusu görüşüldü. Bu kapsamda, 18 Mart’ta AB ve Türkiye arasında varılan mutabakat gündeme geldi. Sonuç bildirisinde konuya ilişkin, “AB Konseyi, AB-Türkiye mutabakatına olan bağlığını yineler ve tüm unsurlarının ve tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizer.” ifadesi kullanıldı.
Üyelik müzakereleri tartışılmadı
Zirvede, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusu gündeme getirilmedi ve Avrupa Parlamentosunun “üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması” yönündeki tavsiye kararına atıfta bulunulmadı.
“Kıbrıs görüşmelerine katılmaya hazırız”
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarını Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.
Zirvenin sonuç bildirinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs’ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, “AB, Kıbrıs’ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017’de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır.” değerlendirmesinde bulunuldu.
AB-Türkiye mutabakatında gelinen nokta
AB Komisyonunun 8 Aralık tarihli raporuna göre, 21 Mart itibariyle Türkiye’den Yunanistan’a geçen sığınmacıların iade edilmesinin öngörüldüğü mutabakat sayesinde, günlük geçişler 6 binden ortalama 81’e düştü.
Mutabakatta, AB ülkelerince 72 bin sığınmacının alınması kayda geçirildi. Ancak son rapora göre, Türkiye’den 72 bin yerine sadece 2 bin 761 Suriyeli sığınmacı AB ülkelerine yerleştirildi. Anlaşma uyarınca Türkiye’ye gönderilen sığınmacı sayısı ise 748 oldu.
Günlük geçişler “ciddi ve sürdürülebilir şekilde” azalmasına rağmen, söz verilenin aksine üye ülkelerin gönüllülük esası çerçevesinde Türkiye’den sığınmacı almasını öngören Gönüllü İnsani Kabul Programı devreye sokulmadı.
3 mi̇lyar avronun 677 milyonu gönderildi̇
AB’nin söz verdiği ancak yerine getirmediği diğer bir konu da sığınmacılar için yapılacak maddi katkı oldu. Mutabakatta 2016-2017 için 3 milyar avro, 2018 için de artı 3 milyar avroluk katkı kayda alındı.
Vi̇ze serbesti̇si̇nde “terör” ısrarı
Mutabakatta yer alan “haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına” dair maddede ilerleme sağlanamıyor. Rapora göre, Ankara, 72 şarttan geriye kalan 7 şartı henüz yerine getirmedi. Bunlar arasında yer alan terörle mücadele kanununda değişiklik en çok sorun oluşturan kriter olarak öne çıkıyor.
Mutabakatta, “Türkiye ve AB’nin terörle mücadelenin önceliğini koruduğunu bir kez daha teyit ettiği” ifadesine yer verilse de Brüksel, Türkiye’yi bu konuda desteklemek bir yana, terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadele kapsamında aldığı önlemler nedeniyle sık sık eleştiriler yöneltti.
———
AB: Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveden Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan göç krizi odaklı mutabakata bağlılık mesajı çıktı. AB kanadı anlaşmanın sonuç doğurduğu görüşünde ve devamından yana. Türkiye ise mutabakatın sadece göç boyutuyla ele alınmamasını ve diğer unsurların da hayata geçirilmesini istiyor.
AVRUPA Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren zirveden Ankara ile Brüksel arasında 18 Mart’ta varılan göç krizi odaklı mutabakata bağlılık mesajı çıktı. AB kanadı anlaşmanın sonuç doğurduğu görüşünde ve devamından yana. Türkiye ise mutabakatın sadece göç boyutuyla ele alınmamasını ve diğer unsurların da hayata geçirilmesini istiyor.
AB Zirvesi sonuç bildirisinde, Birlik kanadının mutabakata olan bağlılığı yinelendi. AB liderlerinin altını çizdiği bir başka unsuru ise mutabakatın tüm unsurlarının tam olarak ve ayrım yapılmaksızın uygulanmasına verilen önem oluşturdu. AB, mutabakatın özellikle göç boyutunu ön planda tutan bir yaklaşım sergiliyor. Mutabakatın göç konusunda AB kanadının beklediği sonucu vermesi Brüksel’in belgeye bağlılığının güçlü olmasının en önemli nedenini oluşturuyor.
Türkiye de şu ana kadar mutabakata bağlı olduğunun altını defalarca çizdi. Ankara, buna karşın paketin geri kalan unsurlarının uygulanma hızından memnun olmadığını gizlemiyor. Türkiye özellikle vize muafiyeti konusunda adım atılmasını istiyor. AB kanadı ise, karşılanması gereken 72 kriterden 7’sinin henüz karşılanmamış olması nedeniyle, bu konuda topun Türkiye’nin sahasında olduğunu ve henüz AB’nin sahasına gelmediğini savunuyor.
AVUSTURYA’DAN VETO ÇARKI
Salı günü AB dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan Genel İşler Konseyi’nde Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasında ısrarcı olan ve veto hakkını kullanarak karar alınmasını engelleyen Avusturya, zirvede, bu yaklaşımını ‘tek başına’ sürdürmeyeceğinin sinyalini verdi.
Avusturya Başbakanı Christian Kern, ülkesinin pozisyonunun AB içinde destek görmediğini kabul ederek, “Eğer çoğunluğu bulamıyorsak, işimizin ortak bulmak olduğunu kabullendik. Vetoyu sürdürmek bir güç işareti değildir. Başarılı olamadığımız sürece Avrupa gerçeklerini kabul etmeliyiz” dedi. Kern, Türkiye’yle alternatif bir yol bulunması gerektiği üzerinde durdu.
TUSK ZİRVE ÖNERDİ
Türkiye, bir süredir, ilişkilerdeki sıkıntıların aşılması için taraflar arasında zirve düzenlenmesi gerektiği tezini işliyordu. AB kanadı bu çağrıya uzun süre karşılık vermedi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 18 Mart mutabakatına ilişkin oturum sırasında, Türkiye ile AB üyeleri arasında 28+1 formatında bir zirve düzenlenmesi önerisini liderlere sundu. Zirve için önerilen dönem ise Mart 2017 oldu. Üst düzey bir AB yetkilisi üye ülkelerin bu öneriye soğuk bakmadığının altını çizdi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: AB’NİN KAZANDIRDIĞI HİÇBİR ŞEY YOK
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, vize serbestisi konusunda Avrupa Birliği’nin gereken adımları atmaması durumunda Türkiye’nin kaybedecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan şunları söyledi: “Biz vize konusunda beklenen neticeyi alamazsak şüphesiz ki aynı şekilde tabi Kızılay’a ödenmesi gereken rakamlar ödenmeyecek olursa bütün verilen sözler yerine gelmediği takdirde Türkiye’nin de bir B, C planı olacaktır. Hakkımızda alınan her karara evet deme mecburiyetinde değiliz. Çünkü bize AB’nin bugüne kazandırdığı hiçbir şey yok.”
‘FASIL AÇMAMA KARARI ÇIKARSA ANLAŞMAYI AB BOZMUŞ OLUR’
AVRUPA Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya’nın başkenti Berlin’de resmi temasları çerçevesinde Alman mevkidaşı Michael Roth, Türk ve Alman iş dünyası ve medya temsilcileriyle bir araya geldi. Çelik, Brüksel’de AB liderleri zirvesinde Avusturya’nın müzakereleri dondurma talebini dengelemek için Türkiye ile fasılların açılmaması kararı çıkarsa, AB’nin mülteci anlaşmasından vazgeçmiş olacağını söyledi. Anlaşmada AB’nin Türkiye’ye vize serbestisi ve müzakerelerin genişletilerek yeni fasılların açılması sözü verdiğini hatırlatan Bakan Çelik, “Türkiye ile fasıllar açılmayacak kararı çıkarsa, anlaşmayı biz değil, AB bozmuş olur” dedi. Bakan Çelik, vize muafiyeti konusunda Türkiye’den içinde bulunduğu şartlar altında terörle mücadele yasasını değiştirmesini istemenin hem Türkiye’nin hem de Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atmak olacağı uyarısında bulundu. Bakan Çelik, tüm zorluklara rağmen Türkiye’nin AB yolunda ilerlemek istediğini vurguladı ve şöyle dedi: “Ben diyorum ki 23 ve 24. fasılları buyrun açalım.”
———–
AB liderleri ‘AB-Türkiye anlaşmasına bağlıyız’ dedi
AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Brüksel’de bugün düzenlenen zirvenin sonunda AB-Türkiye mutabakatına bağlılıklarını yineleyerek, anlaşmanın tüm unsurlarının uygulanmasının öneminin altını çizdi.
Liderler, AB-Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye ve Brexit konularını görüşmek üzere bugün Brüksel’deki AB Konseyi binasında toplandı.
Zirvede ilk olarak göç konusu görüşüldü. Bu kapsamda, 18 Mart’ta AB ve Türkiye arasında varılan mutabakat gündeme geldi. Sonuç bildirisinde konuya ilişkin, “AB Konseyi, AB-Türkiye mutabakatına olan bağlığını yineler ve tüm unsurlarının ve tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizer” ifadesi kullanıldı. Mutabakat uyarınca, Gümrük Birliğinin güncelleştirilmesi için 2016 yılı sonlarına doğru resmi müzakerelerin başlaması gerekiyor. 2017’ye sayılı günler kalmasına rağmen, bu konudaki çalışmalar tamamlanmadı.
MÜZAKERELER GÜNDEME GELMEDİ
Zirvede, Türkiye ile üyelik müzakereleri konusu gündeme getirilmedi ve Avrupa Parlamentosunun ‘üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması’ yönündeki tavsiye kararına atıfta bulunulmadı. Kıbrıs Cumhuriyeti lideri Nikos Anastasiadis, zirvede AB devlet ve hükümet başkanlarını Kıbrıs meselesindeki son gelişmeler konusunda bilgi verdi.
KIBRIS KONUSUNDA DESTEK AÇIKLAMASI
Zirvenin sonuç bildirisinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs’ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, “AB, Kıbrıs’ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017’de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır” değerlendirmesinde bulunuldu.
SIĞINMACI ANLAŞMASINDA GELİNEN SON NOKTA ANALİZ EDİLDİ
AB Komisyonunun 8 Aralık tarihli raporuna göre, 21 Mart itibariyle Türkiye’den Yunanistan’a geçen sığınmacıların iade edilmesinin öngörüldüğü mutabakat sayesinde, günlük geçişler 6 binden ortalama 81’e düştü. Mutabakatta, AB ülkelerince 72 bin sığınmacının alınması kayda geçirildi. Ancak son rapora göre, Türkiye’den 72 bin yerine sadece 2 bin 761 Suriyeli sığınmacı AB ülkelerine yerleştirildi. Anlaşma uyarınca Türkiye’ye gönderilen sığınmacı sayısı ise 748 oldu. Günlük geçişler ‘ciddi ve sürdürülebilir şekilde’ azalmasına rağmen, söz verilenin aksine üye ülkelerin gönüllülük esası çerçevesinde Türkiye’den sığınmacı almasını öngören Gönüllü İnsani Kabul Programı devreye sokulmadı.
3 MİLYAR EURONUN 677 MİLYONU GÖNDERİLDİ
AB’nin söz verdiği ancak yerine getirmediği diğer bir konu da sığınmacılar için yapılacak maddi katkı oldu. Mutabakatta 2016-2017 için 3 milyar avro, 2018 için de artı 3 milyar avroluk katkı kayda alındı. Buna karşın, 5 Aralık’a kadar “söz verilen/karar verilen” para miktarının 2,2 milyar avro olduğu belirtilirken, gerçekte transfer edilen para miktarı 677 milyon avroda kaldı. VİZE SERBESTİSİNDE ‘TERÖR’ ISRARI Mutabakatta yer alan ‘haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına’ dair maddede ilerleme sağlanamıyor. Rapora göre, Ankara, 72 şarttan geriye kalan 7 şartı henüz yerine getirmedi. Bunlar arasında yer alan terörle mücadele kanununda değişiklik en çok sorun oluşturan kriter olarak öne çıkıyor. Mutabakatta, ‘Türkiye ve AB’nin terörle mücadelenin önceliğini koruduğunu bir kez daha teyit ettiği’ ifadesine yer verilse de Brüksel, Türkiye’yi bu konuda desteklemek bir yana, terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadele kapsamında aldığı önlemler nedeniyle sık sık eleştiriler yöneltti.
—–
AB: 18 Mart mutabakatı uygulanmalı
Brüksel’deki AB liderler zirvesinde Türkiye ile varılan mülteci mutabakatına uyulacağı duyuruldu. Avusturya da Ankara’ya veto konusunda geri adım attığı mesajını verdi. Brüksel’deki zirveyi Kayhan Karaca izledi.
Avrupa Birliği (AB) düzensiz göç konusunda Türkiye ile 18 Mart’ta varılan mutabakatta yer alan taahhütlere bağlı kalacağını bildirdi. 12 Ocak’ta Cenevre’de düzenlenecek Kıbrıs Konferansı’na katılmaya hazır olduğunu duyurdu. Avusturya ise Ankara ile üyelik müzakerelerini veto konusunda geri adım atacağı mesajı verdi.
Brüksel’de AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet liderlerini bir araya getiren zirvenin öncelikli gündem maddelerinden birini AB ile Türkiye arasında 18 Mart’ta sığınmacılar konusunda varılan mutabakat oluşturdu. Zirve sonuç bildirgesinde AB’nin 18 Mart Türkiye-AB Zirvesi Ortak Açıklaması’ndaki taahhütlere bağlı kaldığı hatırlatıldı. Ortak açıklamanın “tüm yönleriyle tam ve ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasının önemine” vurguda bulunuldu.
18 Mart Ortak Açıklaması’nda Türkiye’den Yunan adalarına geçen düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye iadesi, Yunan adalarından Türkiye’ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye’den bir diğer Suriyelinin AB’ye yerleştirilmesi, Türkiye üzerinden AB’ye yasadışı göçe yönelik her türlü önlemin alınması, kriterlerin karşılanması halinde Türk vatandaşlarına vize serbestîsi, Türkiye’ye Sığınmacı Mali İmkânı kapsamında ilk etapta 3 milyar euro tahsis edilmesi, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin iyileştirilmesi ve Ankara ile müzakere sürecinin canlandırılması konusunda uzlaşıya varıldığı belirtilmişti.
Türkiye’ye 1187 mülteci geri gönderildi
Avrupa Komisyonu, mutabakatın uygulanışı hakkında 8 Aralık’ta yayımladığı ara raporda, bir önceki raporun yayımlandığı 28 Eylül’den bu yana Türkiye’den Yunan adalarına gelen sığınmacı sayısını 5 bin 678 olarak açıklamıştı. Komisyon verilerine göre, o tarihten bu yana Türkiye’den Yunanistan’a giriş yapan 170 sığınmacı da Türkiye’ye geri gönderildi. Yıl başından bu yana Yunanistan’ın Türkiye’ye geri gönderdiği düzensiz sığınmacı sayısı ise bin 187 olarak açıklandı.
Ara raporda, Türkiye’nin vize serbestîsi için gerekli 72 kriterden 7’sini hâlâ yerine getirmediği de not edilmişti.
Kıbrıs da konuşuldu
Zirvede Kıbrıs konusu da gündeme geldi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, adanın yeniden birleşmesi için yürütülen müzakerelerde gelinen süreç hakkında AB liderlerine bilgi verdi. Sonuç bildirgesinde, “AB, Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu ve çözüm sonrası AB üyesi kalacağını dikkate alarak, 12 Ocak 2017 tarihinde Cenevre’de düzenlenecek Kıbrıs Konferansı’na katılmaya hazırdır” ifadeleri kullanıldı.
Avusturya’dan geri adım
Zirve paralelinde, hafta başında Türkiye ile üyelik müzakerelerini veto eden Avusturya da bu tavrından vazgeçtiği mesajı verdi. Avusturya Başbakanı Christian Kern, Ankara ile müzakerelerin bloke edilmesi konusunda yalnız kaldıklarını itiraf edip, bu konudaki tutumlarını sürdürmeyeceklerini söyledi.
Slovenya Başbakanı Miro Cerar da liderler zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının devamı için “her şeyin yapılması gerektiğini” belirtip, Avusturya’nın müzakereleri veto tavrının “hata” olduğunu ifade etti.
Ajanslar-Hürriyet-Dw
Henüz Yorum Yapılmamış.
- HAZAR DENİZİ'NDE YAŞANAN KAZADA 10 KİŞİ KAYIP Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 16.12.2016
- ESED: RUSYA VE İRAN'LA YENİ PLANIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ Asya - Pasifik 16.12.2016
- RUSYA: NATO KARADENİZ'DE ASKERİ GRUP KURARSA, YANIT VERECEĞİZ Asya - Pasifik 16.12.2016
- ÖZBEKİSTAN'IN YENİ BAŞKAN YARDIMCISI BİR LİBERAL Asya - Pasifik 16.12.2016
-
"İŞGAL GÜCÜ PKK ŞENGAL'İ BOŞALTMALI" Irak 16.12.2016
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS