2020 TOKYO OLİMPİYATLARI: GÜNEY KORE VE JAPONYA ARASINDA "YÜKSELEN GÜNEŞ BAYRAĞI" KRİZİ
Paylaş :
PDF İndir :

12.09.2019


Euronews  (11 Eylül 2019)

Güney Kore, Japonya'nın imparatorluk dönemi "Yükselen Güneş Bayrağı"nın 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda kullanılmaması için Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) başvurdu.

Spor Bakanlığı, IOC'a gönderdiği mektupta, Tokyo Olimpiyatları Organizasyon Komitesi'nin, müsabakalarda bu bayrağın teşhir edecek olmasının kaygılarını artırdığını iletti.

Japonya’nın 1910-1945 arasında Kore Yarımadası'nı işgali sırasında Güney Korelileri zorla ve ücretsiz olarak çalıştırması iki ülke ilişkilerini kopardı. İlişkiler 1965'te normalleşme sürecine girse de Seul ve Tokya arasında diplomatik sorunlar yaşanıyor.

"Japon emperyalizminin simgesi olarak görülen Yükselen Güneş Bayrağı'nın kullanılmasının Olimpiyat ruhuna aykırı olduğu" belirtilen mektupta "tarihi yaraların hatırlanacağı" endişesiyle geri adım atılması talep edildi.

Mektupta, ayrıca "Avrupalılar için Nazilerin gamalı haç sembolü ne anlama geliyorsa, Yükselen Güneş Bayrağı'nın da Güney Kore ve diğer Asya ülkeleri için aynı anlama geldiği" ifade edildi.

Talebin kendilerine ulaştığını açıklayan IOC'den bir yetkili "Spor stadyumlarında herhangi bir siyasi gösteri yapılmamalı” yorumunda bulundu.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), bu bayrağın futbol karşılaşmalarında kullanılmasını yasaklamıştı.

https://tr.euronews.com/2019/09/11/2020-tokyo-olimpiyatlar-guney-kore-ve-japonya-arasinda-yukselen-gunes-bayragi-krizi




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten