Son birkaç yılda dünya giderek artan bir hızla değişmeye başladı. Meraklı gözlemciler için bile, değişimin göz kamaştırıcı hızına ayak uydurmak her zamankinden daha zor hale geldi. Bu gelişmenin önemli örneklerinden biri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından kurulan Türk Konseyi olarak bilinen Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi 'ne Macaristan’ın gözlemci olarak aktif katılımıdır.
Macar Hükümeti'nin internet sitesinde, 3 Eylül 2018 tarihinde yapılan duyuruda, Başbakan Viktor Orban'ın Kırgızistan'da Cholpon-Ata'da düzenlenen Konsey'in 6. Zirve toplantısına katıldığı bildirilmektedir.[1] Duyuru, “Macaristan, Macaristan-Türk iş birliğinde yeni bir bölüm açılması için hazır” başlığını taşıyor. Başbakan'ın zirvede yaptığı konuşmada, Macarların kendilerini Atilla Hunlarının soyundan gelenler olarak gördüklerini, Hun-Türk kökenli temele dayandıklarını ve dillerinin Türkçeyle bağlantılı olduğunu söylediği belirtilmektedir. Duyuruda, Victor Orban'ın “Macaristan'ın, modern dünyada bile, dillerini, kültürlerini ve geleneklerini koruyan, Türk köklerine saygı duyan ve dostluklarını geliştiren Türk kimliğine sahip ülkeler arasındaki iş birliğini her zaman yakından takip ettiğini” söylediği kaydedilmektedir.[2]
Aynı duyuruda aşağıdaki cümleleri görmek dikkat çekicidir:
“Başbakan, Macaristan'a Avrupa'nın en batısındaki Doğu insanları olduğu bir hakaret amacıyla söylenirken, şimdi ise Türk ülkelerinin olağanüstü başarıları ve ekonomik ve siyasi kalkınması, Macarların Doğu halkı olarak anılmasını bir tür övgü anlamına getirmiştir şeklinde konuşmuştur. Eski dünya düzeninin –doğru emek arayışında Batı'dan Doğu'ya sermaye ve bilginin aktığı dogmasıyla– sona erdiğini kaydetti.(Sayın Orban yenidünya düzeninin, esas olarak Doğu'nun yükselen devletlerinin gelişimiyle belirlendiğini belirtti. ”
Victor Orban konuşmasında, 2010 yılında göreve başlayan mevcut Macar hükümetinin, Türk ülkeleriyle, onların özgünlüklerini ve gerçeklerini göz önünde bulundurarak, karşılıklı saygı çerçevesinde bir işbirliğine açık olduğunu ifade etmiştir. Bu bağlamda, Macaristan 2014 yılından beri Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’nde (TÜRKPA) gözlemci statüsündedir. 2017 yılında, Uluslararası Türk Akademisi'ne katılım başvurusunda bulunmuş ve Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi ile daha yakın bir işbirliğine gitmiştir.
Bu gelişmelere paralel olarak, Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Bişkek'te 2 Eylül 2018'de Türkçe Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi'nin Dışişleri Bakanları toplantısına katıldıktan sonra, Macaristan'a Uluslararası Türk Akademisi'nde gözlemci statüsü verildiğini açıklamıştır.[3] Ayrıca, Türk Konseyi Altıncı Zirvesi'nin basın açıklamasına göre, “Cumhurbaşkanları, Macaristan'ın Türk işbirliği örgütleriyle yakın işbirliği içinde olma niyetini memnuniyetle karşılamış ve Macaristan’a Türk Konseyi’nde gözlemci statüsü verme kararını imzalamıştır.”[4]
Türk Konseyi’nin Altıncı Zirvesi iki açıdan önemlidir. Öncelikle, hızla değişen stratejik ortamda, Konsey’in tüm üyeleri toplantıya katılmaya istekli görünmüşlerdir. Bu ülkelerin, ister üye ister gözlemci statüsünde olsun, her birinin stratejik taahhütleri olduğu unutulmamalıdır. Türkiye, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) bir üyesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) aday ülkelerinden biridir. Azerbaycan, jeopolitik açıdan çok önemli bir bölge olan Güney Kafkasya’nın kilit ülkesi konumundadır. Kazakistan sadece Orta Asya'da merkezi bir rol oynamakla kalmayıp, aynı zamanda bölgesel ve Avrasya istikrarına katkıda bulunmakta da öncü bir rol oynamaktadır. Şu anda 26 üyesi ve 9 gözlemcisi bulunan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA), Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından önerilmiş ve kurulmuştur. 6. Zirveye ev sahipliği yapan Kırgızistan da önemli bir Türk Orta Asya ülkesidir. En kalabalık Türk devletlerinden biri olan Özbekistan, zirveye konuk olarak katılmıştır. Özbekistan, Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) ve Bağımsız Devletler Topluluğu Serbest Ticaret Bölgesi (CISFTA) üyesidir. Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoev zirvede, Özbekistan'ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'ne katılmaya istekli olduğunu belirtmiştir.[5]
Bu ülkelerin, ırk ve din gibi dışlayıcı olabilecek kavramlara dayanmadan işbirliğini teşvik eden bir Avrasya organizasyonunda bir araya gelmeleri önemlidir. Bu ülkeler daha ziyade konuştukları dile dayanarak bir araya gelmişlerdir. Macaristan'ı katılması, bu işbirliğini dilin ötesinde akrabalık ilişkisine genişletmiştir.
İkinci olarak, Türk Konseyi toplantısı Macaristan tarafından muhtemelen yeni bir Avrasya dış politikası için bir giriş kapısı olarak yorumlanmıştır. Diğer AB ülkeleri esasen kendi Asya dış politikalarını yürütmektedir. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Asya ülke ziyaretleri ile Ocak ayında böyle bir dış politika girişiminin temellerini atmıştır. Almanya Başbakanı Angele Merkel, Çin'den başlayarak Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirerek bunu bir adım daha ileriye götürmüştür. Ayrıca yakın zamanda bir Kafkasya turu yapmıştır.
Böyle bir ortamda, Avrupa'nın sıra dışı politikacılarından Victor Orban Avrasya girişimini Orta Asya'dan başlatmıştır. Türk Konseyi toplantısını “Doğu Politikasına Açılış” girişimini başlatmak için akıllı biçimde kullanmıştır. Aynı zamanda akıllıca akrabalık bağlarını teşvik etmektedir. Ancak ekonomik konular da unutulmamıştır Bu husus, Kırgız ve Macar iş çevreleri arasındaki iş ilişkilerini geliştirmek için açılan 65 milyon dolarlık kredide açıkça görülmektedir Ayrıca beraberindeki heyet, Kırgızistan ve Macaristan arasındaki turizm konusunda bir anlaşma da imzalamıştır Bu hususlar Macaristan’ın Orta Asya'ya açılmak amacıyla AB için bir örnek teşkil etmesini sağlayacak bir adım olarak nitelendirilebilir.
[1] “Hungary is ready for the opening of a new chapter in Hungarian-Turkic cooperation” (Hungarian Government, 03 Eylül 2018), http://www.kormany.hu/en/the-prime-minister/news/hungary-is-ready-for-the-opening-of-a-new-chapter-in-hungarian-turkic-cooperation.
[2] “Prime Minister Viktor Orbán’s speech at the 6th Summit of the Cooperation Council of Turkic-speaking States” (Hungarian Government, 06 Eylül 2018), http://www.kormany.hu/en/the-prime-minister/the-prime-minister-s-speeches/prime-minister-viktor-orban-s-speech-at-the-6th-summit-of-the-cooperation-council-of-turkic-speaking-states.
[3] “Hungary gets observer status in International Turkic Academy”, Daişly News Hungary, 02 Eylül 2018, https://dailynewshungary.com/hungary-gets-observer-status-in-international-turkic-academy/.
[4] “Press Release of the Sixth Summit of the Turkic Council” (Cooperation Council of Turkic Speaking States, t.y.), http://www.turkkon.org/en-US/press-release-of-the-sixth-summit-of-the-turkic-council/301/352/4874.
[5] “Mirziyoev Says Uzbekistan Eager To Join Turkic Council”, Radio Free Europe, 03 Eylül 2018, https://www.rferl.org/a/president-mirziyoev-says-uzbekistan-eager-to-join-turkic-council/29468091.html.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ALMAN KOLONİ DÖNEMİNİN MİRASI: TANZANYA VE HUMBOLDT FORUMU
Teoman Ertuğrul TULUN 08.02.2021 -
AVRASYA’DA SİLAHLARIN KONTROLÜ VE SİLAHSIZLANMA ALANLARINDA YENİ BİR ANLAYIŞA VE ÇABALARA GEREKSİNİM VAR
Teoman Ertuğrul TULUN 22.11.2019 -
BOSNA-HERSEK’İN BÖLÜNMESİ KONULU SLOVENYA BELGESİ BUK-YTO-BONN YETKİLERİNİN DEVAM ETTİRİLMESİNİN GEREKLİLİĞİNİ TEYİT ETMEKTEDİR
Teoman Ertuğrul TULUN 10.05.2021 -
KAROLENJ AB PROJESİNE İTALYAN TEPKİSİ
Teoman Ertuğrul TULUN 22.04.2019 -
YÜZÜNCÜ YILINDA LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI’NIN ÖNEM, ANLAM VE HÜKÜMLERİNİN HATIRLANMASI VE HATIRLATILMASI
Teoman Ertuğrul TULUN 23.05.2023
-
SOÇİ ZİRVESİ: BARIŞ ANLAŞMASI ARAYIŞINDA YENİ DURAK
Gözde KILIÇ YAŞIN 02.11.2022 -
AZERBAYCAN KARABAĞ’A GİDEN YENİ YOLU AÇIYOR
Tutku DİLAVER 26.08.2022 -
ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ SEMERKANT ZİRVESİ
Gülperi GÜNGÖR 22.09.2022 -
GÜNEYDOĞU ASYA’DA ESKİ DOSTLAR ARASINDA ANLAŞMAZLIKLAR VE YENİ DIŞ POLİTİKA YÖNELİMLERİ
Teoman Ertuğrul TULUN 25.01.2017 -
AİHM PERİNÇEK-İSVİÇRE KARARI (RESMİ FRANSIZCA VE RESMİ OLMAYAN TÜRKÇE METİN)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 25.02.2014
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS